Kanadában eutanáziát ajánlottak neki, Amerkiában kikezelték a rákból

Ezért nem mindegy, van-e lehetőség egy országban a halálbasegítésre!

2023. december 12. Családháló

A napokban élénk vita zajlik arról hazánkban, hogy miért nincsen lehetőség itthon az eutanáziára. Külföldön számos országban megengedett a halálbasegítés, de hogy mindez milyen következményekkel járhat, arra ékes példa annak a kanadai nőnek az esete, akinek a rákdiagnózis után az eutanáziát ajánlották fel az orvosai. Ő ugyanis nem nyugodott bele az elfogadhatatlanba, és milyen jól tette: Amerikában sikeresen kikezelték a rákból.

Amint arról a Lifenews.com beszámolt, egy kanadai asszony, Allison Ducluzeau éppen most tért vissza második nászútjáról férjével, ahová azután utaztak el, hogy sikeresen kigyógyult a rákból. A történet korántsem kezdődött ilyen idillikusan, egy éve még elképzelhetetlen volt a mostani nyaralás.

Történt ugyanis, hogy Ducluzeau 2022. hálaadásának környékén hasi fájdalomról kezdettt panaszkodni. A kivizsgálásra heteket kellett várnia, de egy éjszaka olyan rosszul lett, hogy az ügyeleten kötött ki, ahol a CT vizsgálat megállapította, hogy hashártyarákja van. 

A nőnél a további vizsgálatok során bizonyosságot nyert, hogy 4-es stádiumú peritoneális karcinomatózisa van, és a helyi onkológiai központba irányították. Közben a háziorvosa elmondta neki, hogy „ilyen típusú rák esetén általában egy HIPEC nevű eljárást végeznek, amely abból áll, hogy nagy dózisú kemoterápiát juttatnak a hasba, hogy elpusztítsák a rákos sejteket.”

Azonban a sebész nem volt annyira derűlátó, azt mondta az asszonynak, hogy “a kemoterápia nem túl hatékony az ilyen típusú rákos megbetegedések esetén (…) és csak körülbelül 50 százalékában lassítja le a betegség lefolyását.” Majd úgy fogalmazott, hogy a nő várható élettartama két év, de lehet hogy csak két hónap.

Ezt követően a sebész azt javasolta neki, hogy beszéljen a családjával és tegye rendbe az ügyeit, majd megkérdezte tőle, hogy szeretne-e orvosi segítséget a halálhoz, azaz eutanáziát kérni.

Ducluzeau-t érthető módon nagyon felkavarta a hír. Mint fogalmazott, ez volt élete legrosszabb napja, hiszen el kellett mondania a gyerekeinek a diagnózist abban a tudatában, hogy édesanyja is nemrégiben halt meg. A nő ekkor elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy megtalálja a megfelelő gyógymódot a betegségére.

Számos helyet talált, ahol elvégezték volna a kezelését, de végül Baltimore-ban a “Mercy Medical Center” Onkológiai Intézetében kapta meg a sikeres terápiát. Kanadában ugyanis nem tudták megmondani neki, mennyi idő, mire eljut a kezelésekig: heteket vagy hónapokat, esetleg még több időt is igénybe vehet”… ez volt a válasz.

Az asszony most remekül érzi magát, azt mondja, egy hónappal a kezelések után újra munkába tudott állni, sőt, még sportol is, mint fogalmaz, kapott egy második esélyt az életre.

Viszont a külföldi kezelések ára súlyos teherként nehezedik a családra. Megpróbálták a kanadai rendszeren keresztül kifizettetni a kórházi számlát, de elutasító választ kaptak, mivel a hivatalos indoklás szerint az Amerikában igénybe vett szolgáltatások nem azok a kezelések, amelyeket a kanadai egészségügyi szolgáltató ajánlott volna a felállított diagnózis alapján.

Nos, az eutanázia minden bizonnyal az lett volna, méghozzá azonnal.

Forrás: Lifenews.com

Címlapkép: Allison Ducluzeau éppen most tért vissza második nászútjáról férjével, ahová azután utaztak el, hogy sikeresen kigyógyult a rákból. Fotó: Allison Ducluzeau