Károsíthatják-e az energiaitalok a szívet?

Hogyan függhet össze a túlzott energiaital-fogyasztás a szívritmuszavarral?

2023. november 13. Családháló

Az energiaitalokat a legtöbben azzal a céllal fogyasztják, hogy gyorsan energiához juttassák a szervezetüket, és bírják az akár éjszakába nyúló tevékenységet. Néhányaknak azonban ez nem tesz jót, kellemetlen tüneteket, mellkasi fájdalmat, esetleg szívritmuszavart okozhat a nagy mennyiségű bevitel. Az erre vonatkozó kutatások eredményeiről dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa számolt be.

Hogyan függhet össze a túlzott energiaital-fogyasztás a szívritmuszavarral?

Kutatások szerint a magas koffeintartalmú energiaitalok akár potenciálisan súlyos szívproblémát, pitvarfibrillációt is okozhatnak – ez a szívritmuszavarok egy típusa, amely

megfelelő ellátás nélkül, súlyos esetben akár erős szívdobogás-érzéshez, vérrögök kialakulásához, stroke-hoz és extrém esetben szívmegálláshoz is vezethet.

Éppen ezért érdemes komolyan venni az energiaitalok szív-érrendszerre gyakorolt hatásáról szóló kutatási eredményeket.

A Journal of Addiction Medicine című szaklapban publikált tanulmány mutatott rá a fenti összefüggésre: a magas koffeintartalmú energiaitalok és a szív-érrendszeri komplikációk, például a szívritmuszavar kapcsolatára. Ugyanebben a tanulmányban elemezték, hogy

az energiaitalok a koffeinen kívül gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a taurin (ami egy aminosav fajta) és bizonyos növényi anyagok (például guarana, ginseng), amelyek fokozzák a koffein hatását és hozzájárulhatnak a szív fokozott reakcióihoz.

Néhány esetben előfordul, hogy a megemelt koffeintartalom nincs úgy tesztelve, mint más hagyományos üdítőitaloknál.

Más tanulmányokból kiderül, hogy számos esetben előfordul, hogy az erős szívdobogás, gyors pulzus, szabálytalan szívverés miatt sürgősségi ellátásra került páciensek elmondják, hogy a tünetek megjelenése előtt több doboz energiaitalt fogyasztottak, és az EKG pitvarfibrillációt igazol náluk. 

Amerikai kutatók már 2018-ban is dokumentáltak olyan esetet, amelyben egy 25 éves fiatalember került kórházba szívinfarktus miatt, és az előzményeiben a korábbi néhány hétben nagy mennyiségben fogyasztott energiaital szerepelt. Ezen kívül több más hasonló esetet is feljegyeztek már, akár Magyarországon is.

Mindenképpen fel kell figyelni tehát a fenti tünetekre, valamint a mellettük megjelenő mellkasi fájdalomra, a mellkasban érezhető „rebegő, pillangószárny” szerű érzésre, a légszomjra, a szorongásra, a zavartságra és a szédülésre – ezek megléte esetén orvosi segítséget kell kérni.

Hogyan lehet kivizsgálni a pitvarfibrillációt?

Amikor valaki mellkasi fájdalommal, erős, szabálytalan szívdobogás érzésével fordul kardiológushoz és felmerül a szívritmuszavar gyanúja, a kivizsgáláshoz és a pontos diagnózis felállításához többféle eszközös vizsgálatra is szükség lehet – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

A laborvizsgálatok mellett alapvető vizsgálatnak számít az EKG, amellyel gyorsan ellenőrizni tudjuk a szív elektromos jeleit. Ezek eredményei alapján el tudjuk dönteni, szükséges-e az akár 7 napig viselhető Holter EKG, ami kis mérete, praktikussága miatt már egyáltalán nem jelent nagy kényelmetlenséget. Ezzel az eszközzel akár a ritkább tüneteket okozó problémák is kiszűrhetők. Ugyancsak biztonságos és fájdalmatlan eljárás a szívultrahang és akár a terheléses szívultrahang, utóbbival terhelés mellett is megfigyelhető a szív munkája.

Kezelésre sokszor tünetmentesen is szükség van

Sokan azt tapasztalhatják – akár az energiaitalokkal kapcsolatban is -, hogy a pitvarfibrilláció sokszor csak átmenetileg jelentkezik. Azonban, ha nem csak egyetlen, gyorsan múló rosszullétről van szó, a kivizsgálás mindenképpen fontos. A pitvarokban a pangó vér miatt ugyanis akár vérrögök is keletkezhetnek, egy elszabaduló vérrög pedig elzáródást okozhat az agyban és más szervekben. Ha pedig tartósan szabálytalan a szívműködés, az szívelégtelenséghez vezethet.

Ajánlatos tehát komolyan venni az enyhébb, átmeneti tüneteket is, mindenképpen fontos a korai felismerés, hiszen véralvadásgátló kezeléssel megakadályozható a vérrögképződés kialakulása

– ismerteti Vaskó doktor.

Tünetmentes esetben sokszor csak rutin kardiológiai vizsgálat során diagnosztizáljuk a pitvarfibrillációt, ami nagyon fontos lépés, hiszen az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért kiemelt fontosságú a felismerés után a véralvadásgátló szedése, a rendszeres kardiológiai ellenőrzés és az életmód reformja, lehetőleg a túlzásba vitt koffeinfogyasztás mellőzésével.

Forrás: KardioKözpont 

Kiemelt képünk forrása: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu