Komoly egészségvédő tényező a család

A család és a családi boldogság is hozzájárul a lelki egészség megtartásához - derül ki egy, a Lelki Egészség Világnapján közölt felmérésből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
boldogság
2019. október 10. KINCS

Fotó: Pixabay

Október 10. a Lelki Egészség Világnapja. Ez alkalomból adta ki közleményét a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért, melyből kiderül, a család illetve a családi boldogság hogyan járul hozzá a lelki egészség megtartásához

A KINCS névadója, Kopp Mária egyik első kutatója volt a lelki egészségnek. Az életminőségre és a boldogságkeresésre vonatkozó eredményeivel rámutatott, hogy a családnak, mint társas támogatásnak alapvető a szerepe a pozitív életminőség alakulásában. Kutatásai szerint a családi boldogság, az aktív családi kapcsolatok hozzájárulnak a mentális egészség frissen tartásához és a hosszabb életkilátásokhoz.

A KINCS ezzel kapcsolatosan közölte: a közelmúltban végzett kutatásai is alátámasztják az Intézet névadójának megállapításait. A 18-25 éves fiatalok körében 68 százalék, míg a 65-75 évesek körében 69,6 százalék azok aránya, akik boldognak vagy nagyon boldognak érzik magukat.

A magukat boldognak vallók között másfélszer nagyobb azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint szeretetteljes családban nőttek fel. A kisgyermekes szülők 90 százaléka egyetért azzal, hogy a gyermekvállalás növeli a boldogságérzetet. A várandósok és a kisgyermeket nevelő szülők 87 százaléka inkább boldognak vallja magát.

A túlnyomó többség, 78 százalék egyetért azzal, hogy a gyermek születése teszi teljessé az életet. Az eredmények rámutatnak, hogy a családi értékek, valamint a családok érdekeinek és szempontjainak figyelembe vétele hozzájárulhat egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és teljesebb életéhez.