Átoltottság: Magyarország világviszonylatban is élen jár

Szakmai világszervezetek is elismerik, hogy Magyarország világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően - mondta Horváth Ildikó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
védőoltás
2019. szeptember 13. MTI

Horváth Ildikó egészségügyért felelõs államtitkár, Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet fõigazgatója, Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója és Hankó Zoltán, a gyógyszerész kamara elnöke (b-j) a budapesti Róna Patikában - korábbi felvétel

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az uniós országok és az Európai Bizottság, valamint a szakmai világszervezetek is elismerik, hogy Magyarország világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően, és kiemelkedő a lakosság bizalma a magyar védőoltásrendszerben – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár Brüsszelben, az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.

Horváth Ildikó az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rendezett első Védőoltásügyi Világkonferencia szünetében elmondta, komoly elismerésnek örvend, hogy Magyarország élen jár a védőnői hálózat, és a házi-, valamint gyermekorvosi szolgálat által biztosított, anyákkal és családokkal ápolt kapcsolatrendszer kiváló működése terén is.

A magyarok magas átoltottsági szintje biztosítja ugyanis azt, hogy egy

betegség nem tud teljes erővel támadni,

nem alakulnak ki járványok Magyarországon, mint az több környező ország esetében, a közeljövőben is elfordult – mondta.

“Legfontosabb, hogy az anyák és a családok megértsék, miért fontos a gyermekeik élete és egészségük megőrzése érdekében védettséget biztosítani a védőoltások által” – hangsúlyozta.

Az államtitkár az egészségügyet érintő, interneten terjedő álhírekkel összefüggésben elmondta, a megtévesztések és hazugságok

rendkívüli károkat okoznak,

fertőző betegségek világméretű terjedésének engedhetnek teret.

Kijelentette, a vakcináció,

a védőoltás ügye az emberiség sorskérdése.

Felfedezése által ugyanis már nem halnak meg tömegesen betegségek, járványok miatt. Népek és nemzetek sorsa dől el azon, hogy a fertőző betegségekkel szemben mennyire tud egy ország egészségvédelmet, és védettséget biztosítani az embereknek – hangsúlyozta.

Magyarország a hozzáférhető legmagasabb biztonságú, minőségű és hatékonyságú vakcinákat alkalmazza – tette hozzá Horváth Ildikó.

Aláhúzta, e tekintetben Magyarország a

“biztonság szigete” Európában.

100 éves ugyanis a kötelező immunizációs program, amelyben közel száz százalék az ingyenesen átoltottak aránya. Ebben szintén világvezető Magyarország. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) is elismerte Magyarország jó gyakorlatát e tekintetben – tette hozzá Horváth Ildikó.