Megújult a Semmelweis gyermekhematológiai osztálya

Megújult a Semmelweis Egyetem (SE) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika hematológiai osztálya, amely speciális légtechnikai rendszerrel bővült.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
hematológia
2019. október 08. MTI

Megfigyelõmonitor egy kórteremben a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának felújított, steril, a baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó speciális légtechnikai és nyomásszabályozó rendszerrel bõvített hemato-onkológiai osztályán

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla, az egyetem rektora az ez alkalomból tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházáshoz szükséges 400 millió forintot az egyetem saját forrásból és alapítványi hozzájárulásból teremtette elő.

Ismertetése szerint a hematológiai osztályon

havonta nyolcvan, évente százhúsz újonnan felfedezett daganatos gyermeket kezelnek

a legmagasabb szintű ellátást nyújtva ötvenegy ágyon. A kitűnő orvosgárdának köszönhetően ma már a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek

80 százaléka meggyógyul

– emelte ki.

A most átadott berendezéssel a hematológiai osztályon jelentősen javult a betegbiztonság, de a klinika épületében az elmúlt években is jelentős korszerűsítések történtek – jelezte.

Merkely Béla úgy fogalmazott: az idén 250 éves fennállását ünneplő intézmény rektoraként szeretné elérni, hogy a Semmelweis Egyetem 2030-ra a felsőoktatási rangsorokban a világ száz legjobb, szakterületén Európában a legjobb öt orvosi egyetem közé kerüljön.

Szólt arról is, hogy a Semmelweis XXI. fejlesztési programnak köszönhetően az intézmény valamennyi kara és klinikája jelentős fejlesztés előtt áll, de a betegellátás és az oktatás minőségét javítja minden olyan korszerűsítés is, amelyet az egyetem saját erőből és alapítványi hozzájárulással valósít meg.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár azt mondta,

az egyetem megmutatta, hogy érdemes felvenni a harcot a gyermekek daganatos betegségeivel szemben,

és a gyógyítást lehet magas szinten végezni. Munkájával európai átlag feletti eredményeket produkál – tette hozzá.

Horváth Ildikó egészségügyért felelõs államtitkár és Kovács Gábor klinikaigazgató a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának felújított osztályán

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Példamutató az is – mondta -, hogy a magas szintű szakmai munka mellett az egyetem jól gazdálkodik forrásaival és azt a betegellátásra javítására tudja fordítani.

Kitért arra, hogy az

Egészséges Budapest Program révén számos közép-magyarországi egészségügyi intézmény újul meg,

de a kormány elkötelezett a szakdolgozók és az orvosok megbecsülése mellett is. Elmondta, jelentős lépéseket tettek a szakdolgozók bérezésében, és azon dolgoznak, hogy az orvosok esetében is elismerjék a szakmai munkát.

Kovács Gábor klinikaigazgató elmondta, több mint két évet vett igénybe a Tűzoltó utcai klinika felújítása, amelynek fő szempontja a betegbiztonság volt. A beruházás során megújult a hematológiai osztály teljes légtechnikája, steril víz- és speciális zsiliprendszert, továbbá a legsúlyosabb állapotú betegeket figyelő központi monitorrendszert alakítottak ki, de megújultak a közösségi terek is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: orvosegyetemeink küldetése nem kevesebb, mint hogy a legújabb kutatások eredményeit biztosítsák a betegeknek. A SE olyan “történelmi védjegy”, amely a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményt nyújtja a magas szintű gyógyítás mellett – fogalmazott.

Bácskai János (Fidesz-KDNP), Ferencváros polgármestere elmondta, a tíz éve bezárt Schöpf-Merei Ágost Kórház épületébe költözik a gyógyszerkutatási centrum, de például a városrész-rehabilitációt érintően is együtt gondolkodnak a Semmelweis Egyetemmel.

***

Kovács Gábor a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán beszélt továbbá arról, hogy a hematológiai osztályon kialakított légtechnikai rendszer és a steril vízrendszer védelmet nyújt a fertőzések ellen. Az immungyenge gyerekeknek ez nagyon fontos, mert sokan közülük egy-két évig is járnak kezelésekre, tehát sok időt töltenek a kórházban – hangsúlyozta.

Negyven-ötven évvel ezelőtt a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek tíz százaléka gyógyult csak meg, de a területen azóta megvalósuló infrastruktúrafejlesztéseknek és a korszerű kezeléshez szükséges berendezéseknek köszönhetően már 80 százalékos a gyógyulási arány – emelte ki az igazgató.