Mélyponton a születésszám Nagy-Britanniában, de egekben az abortuszok száma

2023. augusztus 24. Családháló

Az abortuszok számának növekedésével párhuzamosan csökken a születésszám Nagy-Britanniában. Amint arról a Lifenews.com beszámolt, 2022-ben mindössze 605 000 élveszületés történt Angliában és Walesben: ez 2002 óta a legalacsonyabb szám, 2021-hez képest pedig 3 százalékos csökkenést jelent. Mindeközben 2022-ben megugrott az abortuszok száma az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint.

2022-ben csaknem 20 ezerrel kevesebben születtek, mint 2021-ben (ez 3 százalékos csökkenést jelent), ezzel együtt Angliában és Walesben az elmúlt két évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza a születési ráta a brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) tadatai szerint. Ami az egészben a leginkább megrendítő, hogy amíg a születési ráta továbbra is csökkenő tendenciát mutat, az abortuszok száma folyamatosan emelkedik a szigetországban.

Júniusban a Society for the Protection of Unborn Children (Társaság a Meg Nem Született Gyermekek Védelméért – SPUC) arról számolt be, hogy 2022 első felében 17 százalékkal nőtt az abortuszok száma Angliában és Walesben, ami elég „sokkoló” szám. A szervezet szerint mindez az otthon végehzető abortuszok számlájára írható, amely nemrég kapott zöld utat az országban. A SPUC adatai szerint összesen 123 219 meg nem született csecsemőt abortáltak 2022 első hat hónapjában. Skóciában még rosszabb a helyzet: 2022-ben 16 584 abortuszt végeztek, ami 19 százalékos növekedét jelent az előző évhez képest.

A szomorú számok kapcsán a Lifenews.com Ferenc pápát idézi, aki év elején részt vett egy demográfiával foglalkozó konferencián Olaszországban A Szentatya megjegyezte, hogy az alacsony születési számok azt tükrözik, hogyan tekintenek az emberek a holnapra: 

„Ha kevesen születnek, az azt jelenti, hogy kevés a remény. Ennek pedig nemcsak gazdasági és társadalmi szempontból van hatása, hanem aláássa a jövőbe vetett bizalmat is.”

A SPUC szóvivője a fenti adatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nyilvánvaló az összefüggés a rohamosan növekvő abortusz-számok és a csökkenő születési arányszám között Nagy-Britanniában. Véleménye szerint mindezt a kormány által képviselt politika is okozza, amely többek között az otthon elvégezhető abortuszok engedélyezését is lehetővé tette, de a nők félelmeit tápláló abortuszipar is okolható a tendenciáért.

„Az abortuszt népszerűsítő ideológiák évtizedek óta a boldogság és az úgynevezett felszabadulás ígéretével kábítanak, amely meg nem született babák millióinak feláldozását követelte. Angliában ma már nagyjából minden negyedik terhesség abortusszal végződik. Ez a halálban gyökerező, élet-tagadó etika olyan kultúrát hozott létre, amely a gyermekek és a család, végső soron pedig az élet értékét degradálja. A társadalom sötét és veszélyes úton halad, de még nem késő visszafordulni”

– fogalmazott az életvédő.

Kiemelt kép forrása: Pixabay