Menedék a meg nem születetteknek – sokasodnak az életvédő városok Amerikában

Egy újabb texasi város, ahol nem végeznek abortuszokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2020. július 24. Családháló

Fotó: Pixabay

Egyre több amerikai város áll ki a meg nem született gyermekek védelméért. Most a texasi East Mountain jelentette be, hogy ezentúl nem végeznek terhességmegszakításokat. Az abortuszmentes városok a „Születendő gyermekek menedéke” címet viselik.
A város vezetése hétfőn döntött arról, hogy hivatalosan is abortuszmentes övezetté nyilvánítják East Mountain-t. A 797 lelket számláló települést irányítók három igen és két tartózkodás mellett fogadták el a döntést, ahol ezentúl tilos a terhességmegszakítás.

Mark Lee Dickson, a kelet-texasi életvédelmi csoport, a East Texas Right to Life vezetője megköszönte a város egyházi vezetőinek és polgárainak a támogatást, és felhívást intézett hozzájuk a meg nem születettek védelme érdekében.

A rendelet lényege, hogy megakadályozza, hogy a város határain belül abortuszklinika épülhessen: tiltja a határokon belül a beavatkozás elvégzését, és szankcióval sújtja az azt végző orvosokat, de az eljárásért folyamodó nőkkel szemben nem fogalmaz meg effajta intézkedést.

A jogszabály azt is kifejti, hogy az oly sokszor emlegetett Roe v. Wade ügyben a Legfelsőbb Bíróság tévedett, hiszen az  amerikai alkotmányban nincs olyan megfogalmazás sehol, amely azt sugallná, hogy az abortusz valójában alkotmányos emberi jog.

Több hasonló rendelet készült már, legutoljára márciusban a texasi Whiteface városában. A hétfőn elfogadott jogszabállyal

a texasi East Mountain a 14. ilyen település a sorban.

Minderre azért is van szükség, mert az amerikai abortuszóriás, a Planned Parenthood korábban bejelentette, hogy az állam keleti részén is bővítést tervez. Életellenes aktivisták meg is támadták az abortusz tilalmáról szóló rendelkezéseket, ám a fellebbezések már hét esetben bizonyultak feleslegesnek s végződtek életpárti győzelemmel.