Mi mindenben segíthet egy szoptatási tanácsadó?

Vannak, akik már a legelején feladják, pedig lehet, hogy csak egy apróságon kell változtatni, és javul a helyzet.

2023. szeptember 27. Családháló

A szoptatás a legoptimálisabb táplálási mód, ám néha nehézségekbe ütközik- főleg a baba megszületése utáni hetekben. A frissen szült anyukák gyakran nem tudják, hogy milyen módszerekkel lehet segíteni a folyamatot, és hogy miként lehet úgy szoptatni a gyermeket, hogy az mindkettőjüknek jó legyen. McCree Gabriellát, a Nőgyógyászati Központ laktációs tanácsadóját és szülésfelkészítőjét arról kérdeztük, hogy vajon mi mindenben tud segítséget nyújtani egy laktációs tanácsadás.

Ki az a laktációs tanácsadó?

A szoptatási tanácsadó egy olyan szakember, aki a szoptatásra, annak tanítására, segítésére szakosodott.  Támogatást, tanácsot nyújtanak azoknak, akik a babájuk táplálására ezt a módját választották. Azonban azt érdemes tudni, hogy a szoptatás nem mindig megy zökkenőmentesen, hiszen több probléma, nehezítő tényező is adódhat. Éppen ezért sokan vannak, akik már a szülés előtt felkeresnek szoptatási tanácsadót (főleg az első gyermekükkel várandósak), ám sokan vannak olyanok is, akik elakadás, nehézség esetén kérnek segítséget.

Szülés előtt

Az első gyermekükkel várandósok sok esetben félve néznek elébe a szoptatásnak, hiszen sokszor hallhatják az ismerősöktől a következőket: “Nincs elég tejem” “Kisebesedett a mellbimbóm” Fáj a szoptatás” Begyulladt a mellem”. Amennyiben valaki meg szeretné érteni, hogy ezek miért is alakulhatnak ki, érdemes még a terhesség során, a szülés előtt a kérdéseket, félelmeket átbeszélni egy laktációs tanácsadóval, hogy felkészülten és nagyobb önbizalommal álljanak neki a szoptatásnak. Ilyenkor a következő témák kerülnek szóba elsősorban:

 • Hogyan, milyen időközönként kell szoptatni?
 • Hogyan állapítható meg, hogy a baba éhes?
 • Igény szerinti szoptatás vagy rendszerhez kötött?
 • Mi várható a kórházban töltött napokban?
 • Mi várható otthon?
 • Hogyan állapítható meg, hogy a baba elegendő anyatejet kap?
 • Létezik-e olyan, hogy valakinek nincs (elegendő) teje?
 • Hogyan lehet serkenteni a tejtermelést?
 • Mik a leggyakoribb problémák, azok kiküszöbölése és kezelése
 • Mikor érdemes fejni?
 • Növekedési ugrások és szoptatás
 • Lefejt anyatej tárolása

Szülés után

A szülés utáni időszak igen nagy megpróbáltatást jelent a babának és az anyának is- és ez a szoptatásra kiemelten igaz. Szülés után legtöbbször napok telnek el, míg beindul megfelelően a tejtermelés, ám addig sem szabad tétlenkedni, esetleg kétségbe esni. A legjobb, amit az anyuka tehet, az az, hogy minél többször mellre teszi a gyermekét, már a megszületése után. Előfordulhat, hogy már a kórházban nehézségekkel találja magát szemben a kismama, de otthon is jelentkezhetnek: nem elég a tej, elalszik a szoptatás során a baba, nem hajlandó szopni, nem megfelelő a technika, fáj a szoptatás, a gyermek csak az előtejet szívja stb. Vannak, akik már a legelején feladják, pedig lehet, hogy csak egy apróságon kell változtatni, és javul a helyzet.

Gyakori problémák szoptatás során

Kevés tej

Ez a leggyakoribb probléma, ami miatt a nők laktációs tanácsadásra mennek. Ilyenkor a mellek nem termelnek elegendő tejet a baba szükségleteinek kielégítéséhez- ezért a gyermek gyakran sír, akár már a szoptatás közben/után is.

“Érdemes megemlíteni, hogy sokszor elegendő a tej, csak félreértik a kisbabák jelzéseit. Ha olyan problémával fordulnak laktációs szaktanácsadóhoz az anyukák, hogy kevés a tej, akkor elsősorban arra térnék ki, hogy miért gondolja ezt? Sokat sír a baba? Nem hízik? Miből gondolja, hogy kevés a tej?! Ezeket szükséges első körben megbeszélni”- mondja Mccree Gabriella.

Amennyiben valóban kevés a tej, a legfontosabb, hogy tápszer helyett annyit legyen a mellen a baba, amennyit csak lehet. Hiszen a szervezet akkor kap jelzést, hogy több anyatejet termeljen, amikor szoptat és a mellek üresek.  Ilyenkor jó szolgálatot tehet (akár a szoptatások végeztével is) a mellszívó használata- bár igaz, nem ez az elsőként javasolt módszer, azonban valóban vannak helyzetek, amikor tudnak segíteni. (Ám, az tudni kell, hogy nem üríti ki úgy a mellet, mint a szoptatás). Természetesen a tejtermelés fokozásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is, és kiegészítésként lehet alkalmazni erre a célra való táplálékkiegészítőket, gyógynövényeket.

Fájdalmas szoptatás

Sok anyuka panaszkodik mellfájdalomra, főleg a szoptatás első hetében. Ennek általában az az oka, hogy a baba nem vesz be elegendő részt a bimbóudvarból a szájába, csakis a mellbimbót.  Ilyenkor finoman szakítsa meg a szívást úgy, hogy az ujját a gyermek szája sarkába teszi. Utána próbálja újra a mellre helyezést- tanácsolja Mccree Gabriella, a Nőgyógyászati Központ laktációs tanácsadója.

Amennyiben mellbimbói megrepedtek vagy véreznek (ez sajnos gyakran előfordul), vannak, akik a lanolinos krémeket ajánlják, de sokan esküsznek az anyatej sebgyógyító hatására is!

Tejcsatorna elzáródás

Szintén gyakori probléma, amivel a szoptató édesanyák szembesülhetnek, az a tejcsatorna elzáródás, melynek következtében csökkenthet a tejtermelés, sőt, mellgyulladáshoz, tályog kialakulásához is vezethet. Ilyenkor az anyuka csomót érez a mell területén, ami fölött bőrpír is észlelhető. A tejleadás ilyenkor fokozódó fájdalommal járhat, sőt, hőemelkedés is felléphet. Láz esetén már mellgyulladás van jelen, amit mielőbb érdemes orvosnak megmutatni! A tejcsatorna elzáródás esetén a legjobb, ha – bármennyire is fájdalmas- minél többször kerül mellre a baba. Fontos ekkor olyan szoptatási pozíciót választani, hogy a baba álla a csomó felé mutasson! Szoptatás előtt érdemes meleg vizes borogatást tennie a mellére, mivel a meleg hatására könnyebben megnyílnak a tejcsatornák. Laktációs tanácsadás hatására nem csak a probléma szűnhet meg, de mellette kiderülhet, mi is vezethetett az elzáródáshoz (nem megfelelő szoptatás, rossz póz, túltelítődés, rossz bimbóvédő, nem megfelelő melltartó stb).

Forrás: Nőgyógyászati Központ