Mikor érdemes belevágnom a babaváró hitel igénylésébe?

Cikkünkben megismerheted a babaváró hitel legfontosabb részleteit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családvédelmi akcióterv
2019. október 07. Lengyel Réka

Fotó: Pixabay

A mai társadalmi normák markánsan elkülönülnek az ötven évvel ezelőtti világ elvárásaitól. A hosszú egyetemi évekkel a teljes körű munkavállalás esélye, ezáltal a saját egzisztencia megteremtésének lehetősége is kitolódik nem is beszélve az otthonteremtésről vagy családalapításról!

Felismerve a fiatalok dilemmáit és nehézségeit, az állam megalkotta a babaváró hitelt, amely még csak július elsejével lépett hatályba, de már most az egyik legnépszerűbb hitelkonstrukcióként tartják számon. A babaváró hitelnek is léteznek ugyan buktatói, azonban kellő utánajárás mellett valóban hatalmas segítséget nyújthat a fiatal házaspárok számára. Legújabb cikkünkben most megismerheted a babaváró hitel legfontosabb részleteit.

A babaváró hitelről általánosságban

A babaváró hitelre egy ország kapta fel a fejét, nem véletlenül. Ebben az esetben azonban nem a marketingtevékenységnek köszönhető az osztatlan siker, sokkal inkább a konstrukció hívószavainak: szabad felhasználhatóság és kamatmentesség.

Ettől függetlenül a kölcsönlehetőségek kapcsán mindenki szkeptikussá válik egy pillanatra: vajon hol a csapda és a bukás pillanata? A jó hír az, hogy a babaváró hitelnél valóban nincs szó hatalmas buktatókról, csupán alaposan át kell nézni a hitelhez kapcsolódó feltételeket, ezzel máris elkerülhetjük a kockázatos helyzeteket.

A babaváró hitel nem kizárólag egy kölcsönlehetőség, sokkal inkább egy gyermekvállalási támogatás, amelynek szabad felhasználási joga számtalan más módon képes segíteni egy család életét. A babaváró hitel egy maximum 20 éves futamidőre szóló kamatmentes konstrukció, amellyel legfeljebb 10 millió hitelösszeg igényelhető. A pozitív hitelbírálat után megkapott kölcsön felhasználható lakásfelújításra, autóvásárlásra, de még hitelkiváltásra is. (Figyelem: lakáshitel kiváltása esetén az összeg csupán 75%-a használható fel önerőként.)

Mikor vagyok jogosult a babaváró hitel igénylésére?

A babaváró hitelkonstrukció ugyan elsősorban a fiatalok családalapítását hivatott támogatni, ettől függetlenül már a feltételek is rávilágítanak, hogy a kölcsönlehetőség egy sokkal szélesebb spektrumot képes lefedni. A legfontosabb követelmény az egyik legnagyobb buktató is – a babaváró hitel kérvényét kizárólag együtt, házaspárként lehet benyújtani, így aki nem hisz a házasság szentségében az azonnal elbúcsúzhat a támogatási lehetőségtől. Ezen túl további feltételnek számít:

●        legalább egy gyermek vállalása a hitelkonstrukció időtartama alatt, azaz 2019. július 1. és 2022. december 31. között

●        a feleség életkora, amelynek 18 és 40 év közé kell esnie

●        a magyarországi lakcím és állampolgárság – a külföldi származásúak is igénybe vehetik a kölcsönt, ha rendelkeznek magyar tartózkodási engedéllyel

●        minimum 3 éves és folyamatos TB jogviszony, amivel a házaspár minimum egyik tagjának rendelkeznie kell

Az alapkövetelmények mellett minden hiteligénylőnek meg kell felelnie a számlát folyósító bank speciális feltételeinek is. A hitelbírálat során kizáró tényezőnek számít a KHR-listán (= BAR-lista) való aktív negatív szereplés, illetve a büntetett előélet is.

Hogyan válok kamatmentessé a hiteltörlesztés alatt?

Mivel a hitelkonstrukció fókuszában a családalapítás áll, ezért a kamatmentességet és a törlesztőrészletet az egy családon belüli gyermekek száma határozza meg.

●        Ha a kölcsön felvételétől számítva 5 éven belül megszületik az első gyermek, a házaspár azonnal kamatmentessé válik, a törlesztés pedig 3 éven keresztül szünetel.

●        Ha időközben a második gyermek is megérkezik, újabb három törlesztő-mentes év következik, és ekkor az állam már 30%-át el is engedi a bírálat során meghatározott tartozásnak.

●        A három gyermeket vállaló családok a babaváró hitel legnagyobb nyertesei, ugyanis ebben az esetben a házaspár tartozását az állam törleszti tovább.

A babaváró hitel jogszabályai szerint gyermeknek számít a 12 hetes magzat, illetve az örökbefogadott gyermek is, így azok sem esnek el a támogatási lehetőségtől, akik természetes úton nem tudnak babát vállalni. Ettől függetlenül, ha a hitelfelvétel utáni 5 éven belül egy gyermek sem érkezik a családba, a házaspár – a hiteltörlesztő mellett – köteles a kamat egy összegben való visszafizetésére.

Mikor érdemes belevágnom a babaváró hitel igénylésébe?

Magyarországon jelenleg 11 pénzintézetben igényelhető a babaváró hitel, ezért számtalan lehetőség közül választhatsz. A hitelbírálat menete egyszerű, a kért dokumentumok benyújtásával kezdődik, amit egy hitelbírálati időszak követ. A pénzintézeteknek 10 nap áll a rendelkezésükre, hogy döntést hozzanak. Fontos észben tartanod, hogy minden bank saját feltételek mentén határozza meg, hogy ki jogosult a babaváró hitelre, ezért amíg az egyik helyen negatív, addig a másik pénzintézetnél pozitív hitelbírálatot kaphatsz.

Ebből kifolyólag abban az esetben érdemes a babaváró hitel kérvényét benyújtanod, hogyha figyelembe vetted és összehasonlítottad a különböző bankok igényeit, és kiválasztottad a számodra legkedvezőbb helyzetet. Ezzel a lépéssel rengeteg időt megspórolsz és kikerülöd a problémás helyzeteket is. A babaváró hitel felvételével minden esetben győztes vagy, ha a támogatási lehetőség nélkül egyébként is gondolkodtál a családalapításon.