Milyen tüneteket okoz gyerekeknél a laktózintolerancia?

Figyeljünk oda, a laktózérzékenység öröklődhet!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Fotó: Pixabay

Egyre több embert érint a tejcukor-érzékenység, más néven laktózintolerancia. A betegség már gyermekeknél is megjelenhet – akár ez is állhat a háttérben, ha a kicsi gyakori hasfájásra panaszkodik.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergiaspecialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mikor gyanakodjunk laktózérzékenységre a gyerekeknél.

Ritkán ugyan, de veleszületett is lehet

Veleszületett laktózintolerancia esetén az újszülött szervezete az anyatejben található laktózt nem képes feldolgozni, ezért a tünetek – hasfájás, puffadás, hasmenés – alapján ezt már néhány napos, hetes korában diagnosztizálni lehet.

Eltekintve ettől az igen ritka kivételtől, a tejcukor lebontását születésünk pillanatától kezdve a vékonybélben lévő laktáz enzim végzi. A gyermekek többségénél tehát a laktáz enzim teszi a dolgát, a vékonybélbe jutó tejcukrot lebontja, így a tejcukrot, laktózt is tartalmazó ételek fogyasztása nem okoz semmilyen panaszt. A későbbi életkorban jelentkező tüneteket másodlagos vagy elsődleges laktózérzékenység okozhatja.

Másodlagos laktózintolerancia – csak átmeneti panaszokat okoz

A tejcukor-érzékenység lehet másodlagos, ilyenkor különböző betegségek (pl. cöliakia, Crohn-betegség), fertőzések, vagy antibiotikum-szedés miatt átmenetileg csökken a laktáz enzim aktivitása. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelését, vagy a bélflóra egyensúlyának helyreállítását követően (pl. probiotikumok szedésével) rendszerint a laktózintolerancia tünetei is megszűnnek.

Elsődleges laktózérzékenység – genetikailag meghatározott

Az öröklődés az elsődleges, felnőttkori laktózintolerancia esetén merül fel. Ezekben az esetekben az életkor előrehaladtával a laktáz enzim aktivitása csökken. A genetikailag meghatározott folyamat már 2 éves kor körül elkezdődik – az első tünetek általában 6 éves kor körül jelentkeznek, de sokan csak felnőttként észlelik őket. Megjelennek az ismert tünetek: a tejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasfájás, intenzív bélhangok és hasmenés. A panaszok súlyossága gyermekenként eltérő lehet, attól függően, hogy a laktáz enzim aktivitása milyen mértékben csökkent. Ilyen esetekben érdemes elvégeztetni a gyermeken a genetikai szűrővizsgálatot.

Mit mutat a genetikai vizsgálat?

Az egyének laktáz aktivitás szempontjából különböző genotípusokkal jellemezhetők. Egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálattal pontosan meghatározható, hogy az illető melyik genotípusba tartozik, és az alapján már meg lehet mondani, hogy esetében be fog-e következni a laktáz enzim csökkenése, vagy sem. A genotípus meghatározása vérből, illetve szájnyálkahártya kenetből történő genetikai vizsgálattal végezhető el.

Ilyen esetben javasolt az elvégzése

Amennyiben az egyik szülőnek igazolt elsődleges, felnőttkori laktózintoleranciája van, akkor a gyermeknél 5 éves kor felett érdemes a genetikai vizsgálatot elvégeztetni, mivel a betegség örökölhető. A laktózintoleranciát megelőzni nem lehet, ezért ha a vizsgálat során be is bizonyosodik, hogy a gyermek abba a genotípusba tartozik, amelynél a kor előrehaladtával csökken a laktáz enzim termelődése, a laktózmentes étrend bevezetését csak a tünetek megjelenését követően érdemes elkezdeni.

Ha fontosnak tartod a családot, a szülői szerepekhez kapcsolódó értékeket, és szeretnél további cikkeink között böngészni, akkor kövesd be a Családhálót a Facebook-on!