Most különösen fontos az egészséges táplálkozás!

Talán sosem volt még ennyire fontos, hogy egészségünket a táplálkozás segítségével is támogassuk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
koronavírus
2020. április 17. Családháló

Fotó: Pixabay

A mindennapi élet átrendeződött, de az életünk alapvető feltétele most is a megfelelő táplálkozás, amire ebben a különleges járványügyi helyzetben nagyobb hangsúly került, mint eddig bármikor. Az étel és az étkezés alapvető életszükségletünk, de egyben egyik örömforrásunk is; nemcsak az ételek elfogyasztása, de elkészítése is, főleg, ha ezt családban tehetjük és oszthatjuk meg.

Mire figyeljünk, mi változott?

Kevesebbet mozgunk, megváltozott az életritmusunk, a család minden nap együtt van otthon. A mindennapi táplálkozással kapcsolatban sok minden előkerül: mi és mennyi legyen készleten? Milyen heti étlapot állítsunk össze, hogy ne össze-vissza étkezzünk, ami épp eszünkbe jut? Meg kell szervezni, ki szerzi be a szükséges alapanyagokat. Milyen higiéniai szabályokra figyeljünk a vásárlástól az étkezésen át a mosogatásig? Hányszor étkezzünk, miből mennyit együnk, milyen ételeket készítsünk a családnak? Jó, ha segítséget, megerősítést találunk ezekhez az egyszerűnek tűnő kérdésekhez.

Új szempontok

Minden családban van, aki vállalja a vásárlást, van, aki főz, van, aki süt inkább, van, akinek a saláta-, az innivaló- vagy a szendvicskészítés megy jobban. Jó, ha az ételek elkészítése is közös program, és igyekezzünk a közösen készített ételeket együtt elfogyasztani! Ha valaki eljár dolgozni, örömet okoz a munkába elvinni, és a közösen elkészített ételből enni.

Ezért a KCSSZ azt indítványozta, hogy a Magyar Dietetikusok Szövetsége mint szakmai civil szervezet, amelynek évtizedek óta kiváló együttműködése van a védőnő szakemberekkel is, adjon támpontokat a lakosság egészségi állapotának jobbítása, a változások segítése, az egészséges döntések támogatása területén a tagszervezetek számára.

A kiváló, szakmai és tudományos háttérrel rendelkező szervezet Kubányi Jolán elnök asszony képviseletében szívesen ajánlotta fel az általuk fejlesztett anyagokat, melyek a lakosság számára feldolgozható ismereteket és módszereket tartalmaznak.

A program keretében a szövetség honlapján gyakorlatias, hasznos ajánlások, letölthető anyagok, tanácsok, receptek, menüjavaslatok találhatóak, külön a 6-17 éves korosztálynak is.

A koronavírus és a táplálkozás témában is vannak ajánlások.

A Terítéken az egészség applikácó Facebook-oldala pedig itt található meg.

A szervezők várják az olvasók további kérdéseit, javaslatait a témában.