Muti, mit játszol! 20 egyszerű, házi gyerekjáték a karantén idején

Az összezártság idején gyermekeink fokozottan igénylik figyelmünket. Összegyűjtöttünk néhány játékot, amikkel lefoglalhatjuk őket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
játék
2020. április 06. Családháló

Fotó: Pixabay

Egyre nehezebb folyamatosan összezárva lenni. Sokan tanulnak a gyerekekkel, miközben távmunkában végzik feladataikat. Egy ilyen helyzetben nem csoda, ha kreativitásunk cserben hagy minket, s csak a túlélésre hajtunk. Ám a kicsiknek és nekünk is könnyebb, ha van némi mankónk, amibe kapaszkodhatunk, s tudunk olyan elfoglaltságokat találni a gyerekeknek, amivel színesebbé tehetjük a hétköznapokat.

 1. Itt az április, amely közismerten változékony időjárást tartogat számunkra. Készítsünk a gyerekekkel táblázatot, amelybe beírhatjuk napi megfigyeléseinket, hogy a végén összegezzük, valóban olyan bolondos-e a tavaszi hónap, mint a néphagyomány tartja!
 2. Eszkábáljunk akváriumot cipősdobozból! A legegyszerűbb formáktól és színektől elkezdve a valósághű ábrázolásokig bármit kipróbálhatunk!
 3. Tartsunk fordított napot! A gyerekek számára valódi élmény lesz, ha helyet cserélhetnek szüleikkel akár csak egy fél napra is, és mi is remekül szórakozunk majd a szerepcserén!
 4. Ha van otthon egy csomag üveggolyónk, szinte kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza: a gyerekek órákig el tudják foglalni magukat a színes kincsekkel, amik csörögnek-zörögnek, de felállíthatunk akadálypályát is, ahol a feladat a másik golyó eltalálása.
 5. Nincs otthon Geomag? Sebaj! Néhány fagyasztott borsószemmel és fogpiszkálóval is operálhatunk, a lehetséges építhető formák tárháza pedig végtelen!
 6. Játsszunk kincskeresőt! A bátrabbak próbálkozhatnak vízzel és homokkal, de pár csomag lencse vagy egyéb mag közé is rengeteg dolgot elrejthetünk! Utána közös porszívózás is jöhet!
 7. Rendezzünk papírrepülő-versenyt! Nagyobbacskáknak nehezíthetünk is: vágjunk eltérő méretű lyukakat egy nagy papírlapra, s pontozzuk, ki melyikbe talál bele!
 8. A só-liszt gyurma megunhatatlan. Ha van otthon ételfestékünk, akkor a valódi gyurmához hasonló élményt hozhatunk létre, és hűtőben tárolva hetekig eláll a massza.
 9. Építsünk bunkert! Bármiből: székek, takarók felhasználásával a legkönnyebb, de akár egy létrát is felállíthatunk, és máris kész az indiánsátor.
 10. Kóstoljunk bele a régészetbe! A fagyasztóban készíthetünk apró állatfigurákból kiváló „leleteket”, amiket aztán meleg vízzel, kalapáccsal vagy akár foggal-körömmel is kihámozhatnak az apróságok a fogságból.
 11. Készítsünk kavicsállatkákat! Körömlakkal, de akár temperafestékkel is dolgozhatunk, s az eredmény garantáltan cuki és hosszantartó lesz.
 12. Ha van otthon felesleges fonalunk, egy kartonpapír segítségével fodrászatot nyithatunk! Nem kell mást tennünk, mint egy fejet rajzolni, kivágni, s rácsomózni a tincseket! Minél élethűbb, színesebb és hosszabb, annál nagyobb lesz a siker.
 13. Süssünk együtt! Süteményt, kiflit, kekszet! Bármi olyat, aminek elkészítésében a gyerekek is részt vehetnek, maguk formázhatják, szaggathatják, majd végül büszkén befalhatják a végeredményt!
 14. A bátrabbak készíthetnek szobabiciklit a kinti járművekből. A pótkerekek most nagyon hasznosnak bizonyulnak: ha alátámasztjuk őket, a jármű egy helyben pörög majd!
 15. Gondozzunk együtt palántákat! Néhány kicsi mag fejlődését figyelemmel követve várhatjuk együtt a valódi tavaszt, s nyárra élvezhetjük munkánk gyümölcsét is!
 16. Készüljünk a Húsvétra! Otthon fellelhető tárgyakból is csinálhatunk figyelemreméltó dekorációt: papírguriga-nyulakat, színes szalvétából fészket, kartonból kivágott tojásdíszeket, koszorút papírvirágokból…
 17. Próbáljuk ki az árnyékrajzolást! Nem kell mást tennünk, mint egy éles kontúrokkal rendelkező figurát (lovat vagy dinoszauruszt) a fény útjába állítani, s mögé papírlapot tenni. Már kezdődhet is a rajzolás!
 18. Öltözzünk be! Vége ugyan a farsangnak, de jelen helyzetben ez ne zavarjon senkit! Biztos mindenkinek tele van a szekrénye olyan használaton kívüli ruhákkal, amelyek most remek szolgálatot tehetnek!
 19. Készítsünk saját bábszínházat! Pár hurkapálca és kartonpapír segítségével életet adhatunk gyermekünk kedvenc figuráinak, a többit pedig nyugodtan rájuk bízhatjuk!
 20. Építsünk házi akadálypályát! Szinte bármi belefér a házi trambulintól kezdve anya tornaszőnyegéig! Legyen minél több mozgás, ugrás, bukfenc, sőt, lehet célbadobás is a feladatok között.

Végezetül osszuk meg tapasztalatainkat, ötleteinket szülőtársainkkal is, hiszen így egyre több és kreatívabb feladattal gazdagodhatunk gyermekeink legnagyobb örömére! Írjatok nekünk ti is, ha van valamilyen szuper tippetek, ami ebből a felsorolásból kimaradt!