Nassolhat és ihat a cukorbeteg karácsonykor? – Diabetikus mézeskalács recepttel!

Ezekre érdemes odafigyelniük az ünnepek során a diabétesszel küzdőknek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
diabétesz
2019. december 16. Cukorbetegközpont

Geresdlak mézeskalácsból készült másának részlete a Baranya megyei település egykori iskolájában 2019. december 9-én.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A cukorbetegséggel élők kénytelenek az egészségesektől némileg más életmódot élni, ám ezt rendszerint viszonylag könnyen be tudják illeszteni a mindennapjaikba. Igen ám, de a karácsony és a többi olyan ünnep, mely felborítja a napirendet, ráadásul több finomság is kerül az asztalra, már kifoghat rajtuk. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa megosztott néhány táplálkozási szabályt, melyekre érdemes odafigyelniük az ünnepek során a diabétesszel küzdőknek.

Csak óvatosan a diabetikus, csökkentett szénhidráttartalmú bolti süteményekkel

Sokan vannak úgy karácsonykor, hogy inkább nem maguk készítik el a süteményeket, hanem a boltban vásárolják meg azokat. Ha ezt a megoldást választja, nagyon fontos, hogy jól nézze meg, mit is tartalmaz pontosan az adott áru, ugyanis gyakran látni, hogy a cukorhelyettesítő az fruktóz, ami sajnos nem megfelelő cukorbetegeknek, ugyanis felszívódó cukrokat tartalmaz. Helyette válasszon olyat, amit energiamentes édesítőszerrel, steviával, eritrittel, esetleg mesterséges édesítőszerekkel édesítenek. Szintén ügyeljen arra, miből is készült pontosan a sütemény tésztája, mivel elolvasva az összetevőket, sokszor fehér liszt van az összetevők között.

Tipp: amennyiben nem akarja saját maga elkészíteni az ünnepi édességeket, ám nem bízik a bolti készítményekben, keressen fel cukrászt, akinek elmondhatja, miket fontos, hogy mellőzzön!

Számolja a szénhidrátokat

Karácsonykor az ember hajlamos elengedni magát és többet enni, nassolni. Erre a cukorbetegek fontos, hogy ügyeljenek, és próbálják meg ekkor is betartani az előírt CH és kalória mennyiséget, hogy elkerülhessék a hiperglikémiás állapotot.

Készüljön fel a “hipozásra” is

A hipoglikémia – mely zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel, szapora pulzussal jár- elsősorban az inzulinos cukorbetegeket veszélyezteti, ám előfordulhat a gyógyszert szedőknél is. Azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, érdemes tudniuk, hogy az ünnepi stressz, valamint az alkoholos italok is hirtelen vércukorszint leeséshez vezethetnek, így könnyen hipoglikémiás állapotba kerülhet a beteg. Természetesen ez nem azt jeleni, hogy a beteg nem ihat egyáltalán alkoholt, de be kell tartani néhány fontos szabályt:

·         Üres gyomorra ne igyon alkoholt

·         Lehetőleg étkezés közben igyon

·         Kalkuláljon az italok CH és energia tartalmával is

·         Kerülje a magas cukortartalmú likőröket, koktélokat, desszert borokat (ezek először megemelik a glükóz szintet, majd utána hirtelen leesik a vércukor)

·         a legjobb választás a száraz bor/pezsgő persze mértékkel

Egészséges nassolnivalók

A nassolás nem feltétlen jelent egyet a csokoládéval, süteményekkel, cukorral. Igen finom rágcsálnivalót lehet készíteni zöldségekből is! Vágjon csíkokra pl. zellerszárat, répát, uborkát, és készítsen hozzá zöldfűszeres mártogatóst! Ezen kívül kerülhetnek az asztalra még olajos magvak is, melyek nem csak finomak, hanem – megfelelő mennyiségben- igen jótékony hatással vannak az egész szervezet működésére- mondja Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

 

Diabetikus mézeskalács recept

·         150g teljes kiőrlésű liszt

·         100g finomliszt

·         70g vaj

·         70g eritrit

·         mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint

·         fahéj és csipet só

·         2 kisebb tojás+ 1 tojás a kenéshez

·         1 kk szódabikarbóna

·         1-2 ek hideg víz, ha szükséges

 

Elkészítés:

A liszteket kimérjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is. Egy másik tálban a puha vajat összekeverjük az eritrittel, fűszerekkel, majd beleütjük a tojásokat és csomómentesre keverjük. A lisztes adag közepébe egy kis krátert formálunk, majd abba öntjük bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá. Lisztezett deszkán 0,5 cm-re kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Felvert tojással lekenjük majd 180-200°C-on 5 percig sütjük.

1 mézeskalács figura energia- és tápanyagtartalma (48 figura esetén): 31 kcal, 1g fehérje, 1g zsír, 3g szénhidrát