Ne adjunk puszit az újszülöttnek! Frissült a kismamáknak kiadott hivatalos ajánlás

Rengeteg hasznos információ a védőnők újonnan kiadott ajánlásában: hogyan szoptassunk, miért ne puszilgassuk az újszülöttet, lehet-e apás szülés?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2020. március 27. Családháló

Fotó: Pixabay

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, új szülők és újszülöttekért Alapítvány március 19-én tett közzé egy szakmai ajánlást várandós kismamák részére a koronavírus-járvány idején. Most ezeket a tudnivalókat frissítették az alábbiak szerint.

Mire figyeljenek a várandós és szülő anyák a koronavírus-járvány idején?

Mivel ez egy új vírus, nem egyértelmű, hogy ez hogyan hat Önre, ha gyermeket vár.

A jelenlegi ismeretek szerint, ha egy egészséges várandós anya koronavírussal fertőződik, nem súlyosabb a betegsége, mint a nem várandósoknál.

 • Várható, hogy többségük csak enyhe vagy közepes mértékű megfázás- és vagy influenza-szerű tüneteket észlel. Eddig a világon nem jelentettek várandós anyánál koronavírus okozta halálozást.
 • Ha gyermeket vár, akkor egyébként fogékonyabb a fertőzésekre, mint egy átlagos nő. Ha valamilyen korábbi betegsége van, például asztma vagy cukorbetegség, és koronavírussal fertőződött, akkor nehezebb lehet a betegséggel való megküzdés, ezért mindenképpen azonnal forduljon orvoshoz.

Nem bizonyított, hogy a vírus a várandósság ideje alatt átterjedhet a fejlődő embrióra vagy magzatra. Ezért nem valószínű, hogy ez a vírus fejlődési rendellenességeket okozhat. Nincs bizonyíték arra, hogy fokozott vetélési kockázatot jelentene ez a vírus.

A legfontosabb dolog az, hogy MARADJON OTTHON önkéntes karanténban, és fokozottan tartsa be az Operatív Törzs által kihirdetett higiéniai, kézmosási szabályokat, korlátozó intézkedéseket. Ha minél kevesebb emberrel kerül kapcsolatba, az jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét.

Ha a koronavírusra jellemző tünetei vannak, vagy a koronavírusteszt pozitív volt, és azt tanácsolják, hogy otthon gyógyuljon, a következő teendői vannak:

Önkéntes karantén javasolt a várandós anyáknak is, kérjük, tartsa be ezeket a szabályokat:

 • Ne menjen munkahelyi vagy nyilvános helyekre!
 • Egészségügyi intézménybe csak indokolt esetben és orvosi konzultációt követően menjen!
 • Gyógyszertárat, bolti vásárlást, sürgős ügyintézést halassza el, és kérje párja, közeli családtagja vagy barátok segítségét, de csökkentsék minimálisra a találkozást!
 • Ne használjon tömegközlekedést!
 • Maradjon otthon, és ne engedjen be a látogatókat!
 • Gyakran szellőztessen az ablakon át!
 • Lehetőleg próbáljon otthon is a többi családtagtól 1-2 m-es távolságban távol maradni, kerüljék a testi érintkezést, ami cseppfertőzéssel járhat!
 • Saját törülközőt használjon, ügyeljen az edények, konyhai eszközök tisztán tartására!
 • Ha beteg vagy betegséggyanús családtag van, étkezzen külön!

Segíti az otthon töltött időt:

 • könnyű házimunka
 • kismamatorna, kismama relaxációs és légzőgyakorlatok
 • zenehallgatás
 • vitamindús, változatos ételek készítése
 • babakelengye és felszerelés készítés (kötés, horgolás, varrás)
 • Ezek jó erőben tartják és csökkentik a feszültséget, szorongást. Ilyenkor többet gondol a babájára is, aki segíti önt ebben a különleges helyzetben.

Várandósgondozáson, tanácsadáson, rutin vizsgálatokon való részvétel ajánlott, önkéntes karantén esetén is.

Védőnővel, orvossal egyeztessen időpontot, hogy elkerülje a felesleges találkozásokat, tömeget! Valószínű, hogy ha ön jól van, a rutin vizsgálatok egy része későbbre tehető, amíg az önkéntes karantén tanácsolt/előírt ideje le nem jár, vagy amíg a járványügyi szabályok ezt szükségessé teszik. Ha a gondozását végző orvos azt tanácsolja, hogy az előírt, vagy éppen a jelen állapota szerinti szükséges vizsgálat nem várhat, akkor elmondja a szükséges intézkedéseket, és megbeszélik, mit kell tennie.

Ha aggályai vannak saját maga vagy a születendő baba egészsége miatt, beszéljen a védőnővel, szülésznővel, háziorvosával vagy a szülés-nőgyógyászával. Ők az állapotának, kérdéseinek megfelelően további tanácsot fognak adni, kell-e vizsgálatra vagy kórházba menni. Ha az állapotától függően azt javasolják, hogy hívjon mentőt, a mentősnek már a híváskor és a megérkezésükkor is mondja meg, hogy gyermeket vár.

Ha igazolt volt a koronavírus-fertőzés, elővigyázatosságból 14 nappal a gyógyulás után ultrahangvizsgálatot ajánlott végezni annak ellenőrzése érdekében, hogy a várandósságával minden rendben van-e. E vonatkozik az anyai és a magzati állapotra egyaránt.

Szülés

Ha a várandós anya meggyógyult a koronavírus-betegségből, és negatív a vírustesztje, akkor szülését és szülési tervét nem befolyásolja a fertőzés. Ha beindul a szülés, vegye fel a kapcsolatot szülész-nőgyógyász orvosával, szülésznőjével és a védőnőjével. Tájékoztassa őket arról, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja lépett fel, vagy igazolt fertőzést diagnosztizáltak. Ha fennáll a koraszülés veszélye, a szokásos gyakorlat az, hogy be kell menni a kórházba, a tünetei függvényében hívjon mentőt, vagy menjenek magángépkocsival!

Ha megindult a szülés, (elfolyt a magzatvíz, rendszeres méhösszehúzódások vannak, vagy hüvelyen át vérzést tapasztal) és felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagy igazolták azt,

mindenképpen szülészeti osztályon szüljön!

Így az édesanya, a magzat és a már megszületett újszülött is folyamatos magas szintű megfigyelésben és ellátásban részesül.

Jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely szerint nem lehet hüvelyen keresztül szülni, vagy hogy biztonságosabb lenne a császármetszés, ha koronavírus-fertőzés gyanúja áll fenn, vagy már igazolt a fertőzés. Ha azonban légzésállapota ezt szükségessé teszi, vagy egyéb okból a szülés sürgős befejezése szükséges, előfordulhat, hogy császármetszésre lesz szükség.

Nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzésgyanús vagy az igazolt koronavírus-fertőzéses szülőnőknél nem lenne alkalmazható az epidurális vagy spinális érzéstelenítés. A Nitrogénoxidul (dinitrogén-oxid és oxigén keveréke, más néven: nevetőgáz, orvosi elnevezése: Livopan) alkalmazása a belégzéses módszer miatt fokozhatja a vírus terjedését, így a fájdalomcsillapítás ezzel a módszerrel nem javasolt. A szülésznő és a szülészorvos megbeszélik az alkalmazható önsegítő és fájdalomcsillapító módszereket.

A szülészeti osztályon a járványügyi helyzetnek megfelelő előírásokat be kell tartani, általános ajánlások vonatkoznak a kórházi ellátásra, kapcsolattartásra és a látogatásra. A járványügyi helyzet szerint az intézkedéseket helyi szinten közlik majd:

– A szülészeti osztály bejáratánál egy műtéti arcmaszkkal látják el, amíg a megfelelő szobában elhelyezik.

– A koronavírusteszt elvégzését a járványügyi előírásoknak megfelelően megszervezik.

– A járványügyi szabályok változhatnak, változnak.

– A szülészeti osztályok elrendezése eltérő, sok helyen éppen a családbarát elvek szerinti átépítések, felújítások folynak. Ha az intézmény és az osztály tudja biztosítani a járványügyi szabályok szerint az édesapa jelenlétét a szülésnél megfelelő, előírt védőfelszerelés mellett, annak jó hatása van a szülési folyamatra, az édesanya lelki támogatására. Megértéssel, elfogadással kell, hogy kezeljék ugyanakkor azt a helyzetet – a többi édesanya és újszülött védelme érdekében – ha ez nem oldható meg.

A látogatókkal, látogatásokkal kapcsolatosan a járványhelyzet miatt minden intézmény előírja és kihirdeti az általános és helyi viszonyokra érvényes szabályokat. Ezeket minden körülmények között be kell tartani!

Ha megszületett a baba:

Az eddigi tapasztalatok szerint nem indokolt az újszülött és az édesanya elkülönítése. Amennyiben az újszülött jól van, és nem igényel orvosi ellátást, intenzív megfigyelést, akkor a születés után ugyanazokat a módszereket kell alkalmazni, mint a többi édesanya és újszülött esetében.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjed az anyatejbe, ezért a szoptatás jól elismert előnyei meghaladják a koronavírus anyatej útján történő átvitelének esetleges kockázatait.
A szoptatásnál kockázatot jelenthet az anya és az újszülött közötti cseppfertőzés esélye, de erre nincs közvetlen bizonyíték. A szopással szerzett anyatej ugyanakkor védelmet adhat az újszülött részére.

Az újszülöttel való érintkezéskor, szoptatáskor be kell tartani a higiénés szabályokat:

– Mielőtt megérintené a babáját, az előírtak szerint alaposan mosson kezet minden vele való foglalkozásnál: akár tisztába teszi, akár szoptatja, akár csak felemeli magához, vagy bármilyen okból hozzányúl.

– Nehéz megállni, de az arcára, kezére ne adjon puszit!

– Próbálja kerülni és kerülje, hogy ráköhög vagy rátüsszent az újszülöttre szoptatás vagy ápolás közben. Legyen kéznél papírzsebkendő erre a célra! Ha náthás, fontolja meg, vagy ha előírják, tartsa be a maszk viselését szoptatás ideje alatt!

– A mellek ápolása, fejése előtt is az előírt módon mosson kezet, akkor is, ha mellszívót, vagy bármilyen más eszközt vagy ruhadarabot kell használnia, cserélnie.

– Részesítse előnyben a kézi fejést, ha ez nem válik be, a mellszívó használata esetén kövesse és tartsa be a tisztításra, fertőtlenítésre vonatkozó előírásokat.

– Ha egészségügyi dolgozó gyermeket vár, a járványhelyzetben munkakörétől függően egyeztessen munkáltatójával a munkavégzés kockázatával kapcsolatban. Érdemes megfontolni és kérni a járványügyi helyzetben az otthonmaradás lehetőségét. Eddigi legjobb tudásunk szerint az egészséges várandós egészségügyi szakemberek nem érzékenyebbek, fogékonyabbak jobban a koronavírusra vagy annak szövődményeire, mint nem várandós kollégáik.

Ez a tájékoztató változhat a járványügyi helyzetnek megfelelően és aszerint, hogy milyen új bizonyított, tudományosan megalapozott eredmények állnak rendelkezésre.

Budapest, 2020. március 24.

Az összeállítás fordításában, a magyar változat elkészítésében részt vettek:

Prof. Dr. Rákóczi István szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár

Rákóczi Ágnes szülésznő

Bábiné Szottfried Gabriella védőnő

Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége:

Várfalvi Marianna elnök (védőnő, szülésznő)

Szy Ildikó alelnök (védőnő)

Csősz Katalin titkár (védőnő)

és a Védőnőkért, új szülők és újszülöttekért Alapítvány