Negyven felé közelednek az Y-generáció képviselői, sokan közülük mégsem alapítottak családot

Lassabban érnek, mint elődeik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Y-generáció
2020. június 11. Családháló

Fotó: Pixabay

Friss felmérés vizsgálta az úgynevezett Y-generáció családalapításai szokásait. Az adatok szerint ennek a korosztálynak – melynek legidősebb tagjai idén töltik be a 40. életévüket – csupán csekély hányada, szűk egyharmada él párkapcsolatban és van egy vagy több gyermeke. Mindez még az előttük született X-generációhoz képest is jelentős csökkenés, hiszen ott a korosztály 46 százaléka már családos volt ebben az életkorban.

Meglehetősen lehangoló adatokat tett közzé nemrég a Pew Research Center amerikai kutatóközpont. Az úgynevezett ezredfordulós (Y-) generáció családalapítási szokásait megfigyelve arra jutottak, hogy a korosztály képviselői mintha elaludtak volna: az 1980 és 1995 között születettek 45 százaléka ugyanis még mindig nem él családban. Ez messze alulmúlja az előző korosztályok vonatkozó adatait, például a közvetlenül előttük lévő X-generációét, amelyben, ugyanezen korcsoportban még 66 százalék élt párban, illeve vállalt gyermeket.

Az 1920 után született nemzedékeket 6 generációra szokás osztani a születési dátum szerint. Az 1920 és 1939 között születettek az úgynevezett veteránok. A Baby Boom-korszak szülöttei azok, akik 1940 és 1959 között látták meg a napvilágot. Az X-generáció jelenti az 1960 és 1979 között születetteket, míg az Y generációba az 1980 és 1995 között világra jöttek tartoznak. Ezután következik a fiatalabb, úgynevezett Z-generáció, akik 1996 és 2007 között születtek, majd utánuk az alfa generáció, amelynek tagjai 2007 után jöttek világra.

A kutatás során két paramétert vizsgáltak, a párban élést és a gyerekvállalást. Az első definíció szerint a kutatásban a családban élés jelentheti azt, ha valaki párban él (gyermektelenül), vagy csupán gyermekével. Ebben a tekintetben a milleniumi nemzedék – vagyis a kutatásban vizsgált 23-38 év közöttiek – csupán 55 százaléka él családban. Ugyanez a szám az előző generációk esetében még sokkal magasabb volt: az X-generációban 66, a Baby Boom-korszak szülötteinél 69, míg a veteránoknál 85 százalék.

A második definíció azonban már jóval szűkebbre volt szabva: a gyermekvállalás és a párban élés is kritériumként volt meghatározva. Itt már jóval elkeserítőbb eredmények születtek:

a 23-38 évesek között 10-ből mindössze három ember mondhatta el magáról azt, hogy családban él.

Összehasonlítva: ennyi idősen az X-generáció 40 százaléka, a boomerek 46 százaléka, a veteránoknak pedig 70 százaléka volt már családos ember.

Magas iskolai végzettség = alacsonyabb gyermekvállalási hajlandóság

Tovább árnyalja a képet, hogy akik főiskolai, vagy annál magasabb végzettséggel rendelkeznek, hajlamosabbak gyermek nélküli párkapcsolatban élni. Ők azok ugyanakkor, akikre nem jellemző az sem, hogy gyermeküket egyedül nevelnék – míg a középiskolai végzettséggel sem rendelkezők között vannak e tekintetben a legtöbben.

Az Y-generáció az, amely az elköteleződés nélküli „romantikus együttélést” sokkal korábban kipróbálta elődeinél. Közülük ma minden tizedik él egyedül – ez nem sokban különbözik az előző generációkban tapasztaltaktól. A nők több mint fele vállalt már gyermeket (55 százalék), ami természetesen azt is megmutatja, hogy a gyermekvállalás ideje mennyire kitolódott ebben a generációban.

S hogy kikkel élnek azok a 23-38 évesek, akik nem alapítottak még családot? Legnagyobb arányban „születési családjukkal” vagy rokonaikkal. A generáció férfitagjai egyébként hajlamosabbak a szülőkkel maradásra, mint a nők – különösen azok, akiknek nincsen felsőfokú végzettségük.

Egy korábbi felmérés azt is megmutatta, hogy ez a jelenség nem írható a gazdasági világválság számlájára, hiszen az otthon élő fiatalok száma azóta is egyre nő.

Ha fontosnak tartod a családot, a szülői szerepekhez kapcsolódó értékeket, és szeretnél további cikkeink között böngészni, akkor kövesd be a Családhálót a Facebook-on!