Pártállástól függetlenül gyászolják a „legszelídebb” politikust, az egyik legnagyobb életvédőt

Sir David Amess a meg nem született gyermekek és a hit védelmezője volt

2021. október 20. Családháló

Nagy-Britannia, 2021. október 15. A brit parlament által közreadott kép David Amess brit konzervatív képviselõrõl, akit késes támadás ért a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott képviselõi fogadóórája közben, 2021. október 15-én. MTI/AP/Brit parlament/Chris McAndrew

Fotó: Fotó: MTI/AP/Brit parlament/Chris McAndrew

Meghalt a brit életpárti képviselő, David Amess, miután pénteken többször megszúrták egy nyilvános gyűlésen, az angliai Leigh-on-Sea-ben. A konzervatív képviselő választókerületi gyűlést tartott a Belfairs metodista templomban. Az ötgyermekes, 69 éves édesapa nem sokkal később a templomban életét vesztette, hiába küzdöttek érte az orvosok. A rendőrség a helyszínen megtalálta a gyilkos kést, és letartóztatott egy 25 éves iszlamista férfit, aki a legutóbbi hírek szerint egy korábbi, magas rangú, szomáliai kormánytisztviselő fia. David Amess, a meg nem született gyermekek és a hit elkötelezett védelmezője volt.

 

A demokrácia elleni támadás

A briteknél a péntek általában az a nap, amikor a parlamenti képviselők országszerte fogadóórát tartanak, hogy találkozzanak a választópolgárokkal, hogy meghallgassák aggodalmaikat, és ha kell, támogatást nyújtsanak. Ezeket a találkozókat általában olyan helyszíneken tartják, mint a templomok vagy közösségi termek. A legtöbb alkalmat nyilvánosan meghirdetik, mint ahogyan a Sir David is tette utolsó Twitter-posztjában. A fogadóórára nem kell előre bejelentkezni, így a képviselő nem feltétlenül tudja, hogy kik lépnek majd be az ajtón. Sokan, akik eljönnek segítséget keresnek problémáikra, némelyikük eléggé dühös, felháborodott, de arra senki sem számított, ami múlt hét pénteken történt. Öt évvel korábban Jo Cox munkáspárti képviselőt gyilkolták meg hasonlóképpen a választókörzetében, Nyugat-Yorkshire-ben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint „a választott tisztségviselők elleni támadás egyenlő a demokrácia elleni támadással”.

A legszelídebb ember a politikában

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere azt mondta: „A politikai spektrum minden képviselőjét egyesíti a szomorúság és a megdöbbenés.” Valóban

David Amess tragikus halálhíre a politikai paletta minden résztvevőjét megrendítette.

Tisztelgett a hosszú ideje hivatalban lévő Sir David előtt mind az öt élő, korábbi miniszterelnök – Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair és John Major is. Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök pedig úgy jellemezte David Amesst, mint „az egyik legkedvesebb, legszelídebb embert a politikában”, „aki szenvedélyesen hitt ebben az országban és annak jövőjében”. Ezután méltatta az endometriózis, az állatkínzás és az üzemanyag-szegénység elleni, erőn felüli kampánymunkáját, valamint kiemelkedő teljesítményét a legkiszolgáltatottabbak megsegítését célzó törvények elfogadtatásában. Sir David halála után félárbócra eresztették a zászlókat a parlamentben és a Downing Streeten is – áll a Sky News hasábjain.

Azóta sem nézett vissza, és nem bánta meg a döntését

David Amess 1952-ben született London East Endjén, szegény szülők gyermekeként. Katolikusként nevelkedett, és az abortusz kérdésében határozott életpárti álláspontot képviselt. 1968-ban,

16 évesen belépett a Konzervatív Pártba, és ahogy írta életrajzi könyvében, „azóta sem nézett vissza, és nem bánta meg a döntését”.

David Amess először 1983-ban került be a parlamentbe, és 1997 óta volt Southend West képviselője. Hosszú parlamenti pályafutása során elszántan védelmezte az életet és a hitet. 2015-ben politikai és közszolgálati tevékenységéért lovaggá ütötték. Sir David tavaly jelentette meg életrajzi könyvét „Ayes & Ears: A Survivor’s Guide to Westminster” címmel, amelynek összes jogdíját jótékonysági szervezeteknek ajánlotta fel.

Benedek pápa történelmi jelentőségű látogatása is neki köszönhető

Vincent Nichols westminsteri bíboros közleményben tisztelgett Amess előtt – olvasható a Catholic News Agency oldalán. „David nagylelkűen és becsületesen végezte katolikus hivatását a közéletben. Négy évtizeden át szolgált a parlamentben, és a ház minden politikai pártja tisztelte. Korai halála nagy veszteség” – méltatta a bíboros. Majd hangsúlyozta, hogy

Amess fontos szerepet játszott Benedek pápa történelmi jelentőségű látogatásában 2010 szeptemberében, a pápa nagy-britanniai látogatása során.

Amess 2006-ban ugyanis létrehozott egy a Szentszékkel való kapcsolatokért felelős, minden pártot képviselő parlamenti csoportot, amely különböző vallású és hitű embereket foglal magában. Sir David aktív kapcsolatot ápolt a Parolin bíborossal, a pápa államtitkárával és más katolikus vezetőkkel is, valamint a katolikus oktatás lelkes képviselője volt.

A legkiszolgáltatottabbak védelmezője

Brit életvédő csoportok a meg nem született gyermekek védelmezőjeként és a vallásszabadság harcosaként méltatták a konzervatív képviselőt.

„Az 1983-as megválasztása óta, ahol csak lehetett, mindig arra használta parlamenti képviselői pozícióját, hogy kiálljon a kiszolgáltatottakért. Többek között olyan kezdeményezésekért szállt harcba, amelyek a meg nem született babák védelmét és a válságterhességgel küzdő nők támogatását célozták meg. Mindenki, aki Sir Daviddel dolgozott, kedves, gondoskodó és joviális embernek ismerte, aki valódi törődést tanúsított társadalmunk legkiszolgáltatottabbjai iránt” – nyilatkozta róla Catherine Robinson, a Right To Life UK szóvivője a Lifenewsnak.

Mosolyra állt a szája

Benedict Rogers, a Hong Kong Watch brit emberi jogi csoport vezérigazgatója – akivel rendszeresen dolgoztak együtt a nemzetközi emberi jogok területén – nagyon találóan így fogalmazott. „Hatalmas mosolya, remek humora és nagyon jó szíve volt.” S valóban, ha megnézzük a fényképeit, mindegyiken mosolyog, és árad belőle az élet szeretete.

A sors fintora

Meggyőződéses életvédő volt. Küzdött az asszisztált öngyilkosság legalizálása ellen, szerette volna az abortuszra vonatkozó szigorúbb korlátok bevezetését, kiállt a jobb szülészeti szolgáltatások bevezetéséért, felhívta a figyelmet az endometriózisra, mint az egyik leggyakoribb meddőségi problémára, valamint a fogyatékkal élő gyermekek rendszeres szószólója volt. Az állatvédelemért folytatott kampánysorozatával sokak elismerését kivívta.

Az élet mindenek feletti szentségért hirdette, s a sors fintora, hogy a halál végül ilyen tragikusan és kegyetlen módon ragadta el őt a családjától és a világtól.

Sokkal többet képviselt annál, amit mi gondoltunk

David felesége közleményben mondott köszönetet az embereknek azért az elképesztő támogatásért, amelyet a családfő kegyetlen és erőszakos elvesztése óta folyamatosan kapnak.

A „szívünk összetört”, de „a tiszteletadásokból értettük meg, hogy David sokkal, de sokkal többet képviselt annál, mint amit mi, a hozzá legközelebb állók gondoltunk.”

Ezután a család arra kérte az embereket, barátokat, kollégákat, hogy mindannyian segítsék és vigyék tovább azokat az ügyeket és célokat, amelyekért az ötgyermekes családapa küzdött, de már nem tudta megvalósítani. Így az értelmetlen halál nem valaminek a végét, hanem egy új fejezet kezdetét jelentené – zárta szívszorító sorait a politikus felesége.

Egy kis fény kialudt ma

Tracey Crouch konzervatív képviselő így búcsúzott Davidtől: „Nyugodj békében. Egy kis fény kialudt ma a parlamentben. Hiányozni fogsz nekünk.”

Iszlamista ölte meg az EU-szkeptikus képviselőt

A szomáliai kormányfő tanácsadójának fia ölte meg David Amess képviselőt