Péntekre boldog család?

Léteznek olyan gyakorlati tanácsok, amelyekkel családi életünk kiegyensúlyozottabbá válhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kevin leman
2020. június 22. Czefernek Léna

Fotó: Pixabay

A hatékony kommunikáció, a kölcsönös tisztelet és együttműködés mind-mind nagyon fontos elemei egy kiegyensúlyozott család működésének. De hogy néz ki ez a gyakorlatban? Mitől lesz ténylegesen kiegyensúlyozottabb kissé félrebillent családi életünk? Valóban vannak olyan praktikák, amelyek elegendőek ahhoz, hogy eme sokszereplős egyenlet megoldható legyen öt nap alatt? Kevin Leman szerint igen – Péntekre boldog család című könyvében azt ígéri, öt nap elegendő ahhoz, hogy jelentős változásokat érhessünk el.

Van olyan, hogy az ember lába alól kicsúszik a talaj a gyermeknevelés területén. Ilyenkor következik a „mit rontottam el?” kérdés, ami nem túl építő és ritkán segít az adott szituációban. Most, hogy a családokat, a családi életet még a koronavírus-járvány miatti összezártság is megtépázta, talán mindennél jobban szükségünk lehet olyan mankóra, amelyik pótolja a csónakból kisesett evezőnket és visszavezethet minket a békés családi élet medrébe. Ezért nem árt, ha egy pillanatra megállunk és kézbe vesszük Kevin Leman könyvét, amely rövid, egyszerű tanácsokkal igyekszik rávezetni minket a boldog családi élet kialakításának titkára.

Leman szerint ugyanis nem is olyan nagy rejtély, milyen banánhéjakon tudunk elcsúszni a hétköznapok során. Ilyen például a nem megfelelő kommunikáció, a rossz időbeosztás vagy a figyelem hiánya. Mert mindenki attól boldog, ha egy szeretetteljes közösségben élhet, ahol még hibázni is szabad. Nézzük tehát, melyek azok a területek, ahol Leman változtatást javasol számunkra! Nem csalás, nem ámítás, hanem e sorok szerzőjének tapasztalata, hogy ha jól csináljuk, már az első nap végére elérhetünk változásokat!

Válogasd meg a szavaidat és megváltozik a családi életed!

Az emberek válaszokat adnak az őket érő ingerekre, nem kivétel ez alól házastársunk és gyermekünk sem. Így tehát a családi kommunikáció sikeresebbé tételének első alappillére az, ha mi is odafigyelünk arra, hogyan csomagoljuk be a mondandónkat. Ha hirtelen reakciók helyett érdeklődően fordulunk a másik felé, akkor még az is lehet, hogy a kamasz gyerekünk bezárkózás helyett megnyílik számunkra, vagy hogy a kisebbik maga is belátja egy-egy kérésének irreális voltát. Próbáljunk meg belehelyezkedni a másik gondolatvilágába, mert így rögtön megnyílhat az út egy hatékonyabb és szeretetteljesebb kommunikáció felé, amelyben rengeteget tanulhatunk szeretteinkről is! Azt is érdemes figyelembe venni, ki hányadik a születési sorban, mert nem szabad egyformán kommunikálnunk minden gyermekünkkel!

Idő, prioritások, munka

Muszáj kilépni a mókuskerékből néha, de ez nem csupán az egyénre, hanem az egész családra igaz. Ahhoz, hogy boldogabbak legyünk, okosan kell kezelnünk az alábbi ötösfogatot: idő, prioritások, tevékenységek, munka és anyagiak. Nem mindegy, milyen döntéseket hozunk, minek szenteljük például kevés időnket, jelen tudunk-e lenni egymás életében. Ehhez pedig nem árt felállítani egy családi stratégiát. Nem muszáj azt a vonalat követni, amit a szüleinktől láttunk, és nem árt észben tartanunk azt sem, hogy az idő nem vár, a gyermekeink pedig nem sokáig maradnak ilyen kicsik. Ne éljünk lövészárokban, a kapkodós szeretetet a gyerekek nem élik meg szeretetként! Ráadásul az sem mindegy, nekik milyen példát nyújtunk e tekintetben: mi mennyire terheljük túl magunkat, hova helyezzük a hangsúlyt az életünkben, miről árulkodnak tetteink.

Vihar idején…

A serdülőkor olyan, mint egy pusztító vihar, amely előbb-utóbb minden család életét felforgatja. Ráadásul ez hatványozottan igaz a mai tinédzserek esetében, akiknek nincsen könnyű dolguk rohanó világunkban. Hogyan úszhatjuk meg mégis mindezt szárazon? Ha nem is óvhatjuk meg magunkat teljesen a vihartól, az még így is megoldható, hogy mindenki a lehető legkevesebb kárt szenvedje. S hogy mégis mi kell mindehhez? Leman szerint a legfontosabb, hogy mi, szülők túravezetőként jelen legyünk, s segítsünk gyermekünknek átevickélni ezen a veszélyes folyón. Mi vagyunk a felnőttek, s a mi élettapasztalataink rengeteget számítanak az adott helyzetben. Ahhoz, hogy kamasz gyermekünk meg is hallja a tanácsainkat, fontos a felé való nyitottság, a zsigeri negatív reakciók helyett átgondolt pozitív válaszok és a következetes szeretet. A viharos évek után a megfelelő hozzáállás meghálálja magát!

A házasságunk is örömtelibbé válhat péntekre?

Bizony, a család alappillére mi magunk vagyunk: anya és apa, férfi és nő egyben. Nagyon nem mindegy, hogy a mi kapcsolatunk merre tart éppen, s ez hova kormányozza kis közösségünk hajóját. Fontos tehát szem előtt tartani, hogy kommunikáció nélkül nincs jó kapcsolat, s különösen igaz ez a párkapcsolatokra – még akkor is, ha férfi és női kommunikáció sok tekinetetben eltér egymástól. A nyíltság és a hitelesség az, ami megerősítheti a szövetségesek közötti intim kötődést, s ez az alapja annak a bizalomnak, ami nélkül csak vegetálhat egy házasság. Leman azt is elárulja, hogyan tudjuk támogatni és bátorítani egymást, és mivel tudjuk tovább táplálni a kapcsolatunkat: például pozitív hozzáállással és kedves szavakkal, amelyek meghittséget képesek vinni a hétköznapjainkba.

Mission: Possible

Az, hogy gyermekünket felelősségteljes, megbízható felnőtté neveljük, aki jól boldogul az életben, sokszor tűnik elvégezhetetlen feladatnak. Ám ha egy közös, nagy kalandnak fogjuk fel az életet, amelyet együtt fedezünk fel, mindez már közel nem tűnik olyan ijesztőnek. Tudatosítani kell magunkban, mi a fontos a világunkban, milyen elvek mentén képzeljük a családi értékeket átadni, s kapcsolódnunk kell múltunkhoz, örökségünkhöz. A közös értékrend összekovácsolja a családot, s a tudat, hogy egy családhoz tartozunk, sokszor óvja meg gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. Igaz ez a nagyszülőkkel való gyümölcsöző kapcsolatra is, amely áldás lehet az egész családnak.