Rétvári Bence: A kormány a családok szövetségese – Átadták a Családháló díjakat a „családok válogatottja” tagjainak

Átadták a Családháló díjakat a „családok válogatottja” tagjainak

2024. március 23. Családháló

A kormány a magyar családok szövetségese. A legnehezebb gazdasági években is bővült a családtámogatásoknak a köre – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Családháló Alapítvány szombati díjátadó ünnepségén Budapesten.

Rétvári Bence rámutatott, nagyon sokan szavaztak a jelöltekre, díjazottakra: 18 ezer szavazat érkezett a Családháló díjakra.

18 ezer köszönet, 18 ezer személyes élmény, 18 ezer pillanat, amire visszagondoltak, amikor önökre szavaztak

– mondta.

Ez is mutatja, hogy mindenkinek a gyermeke legfontosabb – tette hozzá –, és nagyon megbecsülik azokat az embereket, akik a gyermekükkel foglalkoznak.

Családok nélkül nincs jövője a nemzetnek

– jelentette ki a miniszterhelyettes. Kifejtette, hogy a családok támogatása anyagi és erkölcsi szempontból is elsődleges. A legnehezebb gazdasági években is bővült a családtámogatások köre. Nem volt olyan szűkös esztendő az elmúlt 14 évben, amelyikben a családok támogatása ne bővült volna – mondta –, a családok támogatása hosszú távú cél, generációs cél – szögezte le.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy arra a kedvességre, közvetlenségre, figyelemre, odafigyelésre, amit a jelöltek és díjazottak tanúsítanak a gyerekek felé, arra születni kell, és ezt fel kellett ismerniük magukban, amikor hivatást választottak.

Van, akinek a focihoz van képessége, és azt kell felismernie magában, és akkor majd a válogatott tagja lehet. Itt és most a családok válogatottjával állunk, ülünk szemben, akik magukban nem a labdakergető-képességben találták meg az átlag fölöttit, hanem a gyerekek vigasztalásában, a gyerekek képességeinek fejlesztésében, a családok segítésében – fogalmazott az ünnepségen az államtitkár.

A kormány kiszámíthatóságot nyújt a családoknak, mert ha ez az érzés megvan, akkor jóval könnyebben érjük el azt a célt, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen

– mondta ünnepi köszöntőjében Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben úgy döntött, a családokat helyezi a középpontba. Rámutatott, hogy 2015 óta Európa egyik legeredményesebb otthonteremtése zajlik Magyarországon, sőt:

a 2024. január 1-jével bevezetett CSOK Plusz még erre is rátett egy lapáttal, most már mondhatjuk, hogy ez Európa legnagyobb otthonteremtési programja, nagyon sok gyermekes családnak tudtunk ezzel segíteni

– jelentette ki.

A munka és szabadidő kapcsán rávilágított, hogy meredeken emelkedett az elmúlt időszakban a hazai bölcsődék, illetve a bölcsődei férőhelyek száma, így a szülők könnyebben dönthetnek arról, hogy mikor térnek vissza dolgozni.

A díjak átadása előtt Raj-Czefernek Léna, a Családháló rovatunk vezetője elmondta, azokat az intézményeket és szakembereket díjazzák, akik a tavalyi, a 2023-as esztendőben a legtöbbet tették a családokért, gyermekekért.

Egy egész élet munkája van ezek mögött a díjak mögött

– jelentette ki. Hozzátette: fantasztikus megtapasztalni azokat emberi értékeket, a kicsikhez és elesettekhez való odafordulást, amit a szülők a hétköznapokban megkaptak a díjazottaktól.

A díjakat Rétvári Bence és Hornung Ágnes adta át intézményi, illetve egyéni kategóriában. (Alább a jelölőiktől származó méltatásukból idézünk néhány gondolatot.)

2023 családi bölcsődéje: Játékváros Családi Bölcsőde Hálózat

Ez a családi bölcsőde segíti a munka és a magánélet/család összeegyeztethetőségét, hogy a szülők minél előbb visszatérjenek a munkaerőpiacra. Legfontosabb a biztonságot nyújtó, családias és szeretetteljes légkör, ahova mindenki örömmel jön. A gyermekek igényeihez és egyéni képességeihez igazodnak a neveléssel, odafigyeléssel, szeretettel.

2023 klasszikus bölcsődéje: Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézménye

Az Újpesten működő klasszikus bölcsődék nem csak az átlagos fejlődésű gyermekeknek és családjaiknak nyújtanak segítséget, hanem a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásáról is gondoskodnak. A bölcsődébe “nem járó” családokat játszóházzal, illetve időszakos gyermekfelügyelettel és szülő-csecsemő konzulens szolgáltatással segítik.

Valamennyi bölcsőde nyitott, családcentrikus, rugalmas. Az itt dolgozó szakemberek egységes nevelési elveket képviselnek. A gyermekek számára olyan nyugodt, élményközpontú környezetet teremtenek, melyben a fejlődésük a legoptimálisabban valósulhat meg.

2023 óvodája: Budapest főváros 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Egyesített Óvoda

Gyermekcentrikusság, nyitott, befogadó, családbarát szemlélet, szeretetteljes, családias légkör jellemzi az óvodát. Alapvető, hogy a gyermeket szeretet, tisztelet, elfogadás, bizalom és megbecsülés övezi.

Tiszteletben tartják, hogy a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, az óvoda a nevelésben kiegészítő, segítő szerepet játszik. Figyelnek a családok szokásaira, sajátosságaira.

2023 intézményi különdíjasa: TündérPakk Közhasznú Alapítvány

Az állami, vállalati és nonprofit szféra együttműködésében aktívan hozzájárulnak a gyermekek részére fenntartott intézmények korszerűsítéséhez, szépítéséhez és felszerelésének megújításához.

Számos intézményt támogattak összefogásban 2023-ban. Csapatépítőket szerveztek karitatív ügyekért, és így szépítettek meg 12 óvodát, 1 bölcsődét, 1 védőnői szolgálatot, 1 bérház közösségi termét és 2 gyermekotthont. A kezdeményezésben 10 cég közel 200 önkéntese vett részt; nagyjából kétezer főt láttak el segítséggel csak az elmúlt évben.

2023 bölcsődei kisgyermeknevelője: Máté Dóra

Segítőkész, empatikus, könnyedén ráhangolódik a kicsikre, akik nagyon szeretik. Szakmailag is kiváló: odafigyel az egyedi igényekre, és energiáját nem sajnálva, megtalálja mindenkihez a szükséges eszközöket, hogy közös nevezőre jussanak a gyerkőccel. Mindent megtesz azért, hogy a gyerekek könnyen beilleszkedjenek, segíti a reggeli elválást. Kreatív játékokkal támogatja a gyerekek fejlődését, nézetei modernek, minden tekintetben a gyerekek fejlődését szolgálják.

2023 óvónője: Náhol Ágnes

Rengeteg szeretettel, megértéssel, odaadással bánik a gyerekekkel. Partnerként kezeli őket, és kedvességével, türelmével, következetességével neveli, terelgeti őket. Mindig mosolyog, nyugodt és kiegyensúlyozott. Reggelente öleléssel és az elmaradhatatlan mosolyával fogadja őket, mindenkihez van kedves szava.

2023 házi gyermekorvosa: Dr. Andrási Katalin

Nagyon sokat tesz a gyermekekért és lélekkel végzi a munkáját. Több mint 1100 gyerek tartozik hozzá, példamutató odaadással gondoskodik mindegyikükről.

2023. kórházi gyermekorvosa: Dr. Tory Vera

A koraszülött részleg vezető főorvosaként dolgozik a Szent János Kórházban. Jelen van a komplikációkkal teli szüléseken, hogy a legjobb sürgősségi ellátást biztosíthassa az újszülött gyermek számára.

2023 védőnője: Tóthné Koller Mária

Óriási elhivatottságot érez az elsősegélynyújtás-oktatás és az egészségfejlesztés területén. Tanítványai számos országos versenyen dobogós helyezéseket értek el. Szakkörei és egészségfejlesztő órái nagyon népszerűek. Több diák választotta a mentőtiszti, illetve védőnő szakmát hatására, példájára.

2023 különdíjasa egyéni kategóriában: Kádárné Szántó Nikolett

A pécsi Autisták Országos Szövetség infópont irodájának vezetője. Szívén viseli az autista gyermekek sorsát, fejlődését, fejlesztését, és a szülőkről sem feledkezik meg.

Címlapkép: A Családháló Alapítvány díjazottjai a díjátadó ünnepségen 2024. március 23-án, Budapesten. A díjakat Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át. Fotó: Gerzsenyi Krisztián/Vasárnap.hu