Rétvári Bence: A pedagógusok óraterhelése nem változik

Boldog gyermekkor címmel tartottak műhelykonferenciát.

2023. június 01. Családháló

A Szülők Világnapja alkalmából a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Felelős nevelés – Boldog gyermekkor címmel tartotta meg műhelykonferenciáját.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára nyitóbeszédében elmondta, hogy fontos, hogy a szülők, az óvodapedagógusok és a pedagógusok összhangban legyenek. Az államtitkár kiemelte:

„A legfontosabbnak azt tartottuk, hogy a gyermekek iskolai nevelése kapcsán a szülők véleményét is megkérdezzük. Mit kapjanak a gyerekek? Milyen legyen az iskola?”

Az államtitkár beszámolt arról, hogy megkeresésükre 130 ezer szülő válaszolt, akik 4-es és 5-ös  értékelést adtak a saját iskolájuknak, ami azt jelzi, hogy Magyarországon alapjaiban biztosított az összhang a tanárok és a szülők között.

Rétvári Bence elmondta, hogy további cél, hogy kevesebb papírmunkával járjon a pedagógus-pálya, inkább a gyerekekkel és a következő órára való felkészüléssel töltsék az időt a pedagógusok, ne az adminisztrációval. Hangsúlyozta, hogy – egyes téves közvélekedésekkel ellentétben – az új szabályozás a pedagógusok óraterhelését nem változtatja meg. Hozzátette, hogy a bérezés átalakul teljesítménybérezéssé, amely több, mint százezer forint plusszal is járhat.

A címlapképen Rétvári Bence miniszter-helyettes beszédet tart a Szülök Világnapja alkalmából rendezett Felelős nevelés – boldog gyerekkor műhelykonferencián Budapesten, 2023. június 1-jén. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián