Segítség, mi lesz, ha egyetemre megy?

Miből futja majd pelusra, játékra, gyerekülésre, nyaralásra? És mi lesz, ha felnő és egyetemre készül?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
takarékoskodás
2019. november 21. Lengyel Réka

Fotó: Pixabay

A gyermek érkezése alighanem a Te életedben is felhőtlen boldogságot jelentett, azonban mintha szürke fellegek is megjelentek volna. Hogyan fogod finanszírozni a felnevelését? Miből futja majd pelusra, játékra, gyerekülésre, nyaralásra? És mi lesz, ha felnő és egyetemre készül? Utóbbi bizony nem olcsó mulatság, ezért érdemes már előre gondoskodni a tandíj fedezetéről. Ebben nyújtunk segítséget ebben a cikkben.

Az első lépésektől

Amikor egy csöppnyi újszülöttet tartasz a kezedben, vagy egy apró manó kúszik-mászik a lakásban, aligha az jár a fejedben, hogy egyszer majd húsz éves lesz, kirepül a családi fészekből és elkezdi egyetemi tanulmányait. Pedig érdemes már a kicsi születésétől készülni erre a pillanatra, hiszen minél korábban kezded a megtakarítást, annál nagyobb összeggel támogathatod majd az oktatását.

Babakötvény

A legkézenfekvőbb választás az egyetemi előtakarékossághoz az állami támogatással igénybe vehető Babakötvény. Ezt akár azonnal, a csöppség születése után megkötheted, az állam pedig kapásból elhelyez rajta 42 500 forintot. Ezután csak rajtad múlik, mennyit teszel hozzá havonta, érdemes azonban minimum 5 000 Ft/hóval belevágni. Az állam a 19 éves futamidő teljes tartama alatt garantálja az infláció feletti hozamot, ráadásul az éves befizetéseidet 10%-kal ki is egészíti. A Babakötvényből nem lehet vagyonokat felhalmozni, de az egyetem megkezdéséhez mindenképpen biztosítja az alapokat.

Életbiztosítás

Talán furcsának találod, hogy az életbiztosítást tandíjra is felhasználhatod, pedig a valóságban semmi akadálya. Ezek a konstrukciók ugyanis, bár a nevükben biztosítás szerepel, inkább megtakarításnak számítanak. Hogy az életbiztosítás előnyeit valóban kihasználhasd, mindenképpen hosszú távban érdemes gondolkodnod, azaz 10-20 éves lejáratban. Ennyi idő alatt már komolyabb összegeket is megtakaríthatsz, főleg ha ügyesen választasz csomagot. A nagyobb hozam nagyobb rizikót is jelent, ugyanakkor akár milliókat is kaszálhatsz. A lejárat után pedig arra használod a pénzt, amire csak akarod, így akár a tandíjat is befizetheted.

Rendszeres megtakarítási program

A rendszeres megtakarítási programokhoz nem árt némi pénzügyi affinitás, hiszen itt a pénzed befektetési alapokba kerül. Ehhez pedig tisztában kell lenned azzal, hogy melyik konstrukcióban számíthatsz nagy hozamra, és melyikkel vállalsz túl nagy kockázatot – ami esetleg a teljes befizetett összeget elviszi.

Az RMP legnagyobb előnye, hogy a pénzedhez bármikor hozzáférhetsz: ellentétben a Babakötvénnyel és az életbiztosítással, itt nincs meghatározott futamidő. Hátránya pedig, hogy a hozamod után kamatadót kell fizetned, igaz, egy tbsz-számlával mérsékelheted ennek összegét. Ha pedig bejönnek a számításaid, a legjobb egyetemek finanszírozása sem jelent majd problémát.

Az utolsó pillanatban

Eddig azokat a megoldásokat vettük górcső alá, melyek előtakarékosságot feltételeznek. Előfordulhat azonban, hogy erre nincs lehetőséged, vagy egyszerűen csak nem szeretnél hosszú távon elköteleződni. Ilyenkor sincs minden veszve, ha gyermeked megkapta az értesítést a sikeres felvételiről.

Szabad felhasználású személyi kölcsön

A szabad felhasználású hiteleket mindenki ismeri, és igencsak népszerű konstrukciónak számítanak idehaza. Ezeket a pénzügyi termékeket azonban nemcsak háztartási eszközökre vagy lakásfelújításra veheted igénybe, hanem a tandíj vagy a kollégiumi költségek finanszírozásához is. A személyi kölcsönök gyorsaságban verhetetlenek, így akár néhány nap vagy hét alatt hozzájuthatsz a pénzhez, ami lehet pár százezer vagy akár több millió forint is.

Mindennek azonban ára van: a szabad felhasználású hitelek kapcsán magasabb THM-mel kell számolnod, szerencsére azonban a futamidő kapcsán rugalmasak a feltételek. Rengeteg pénzintézet ajánlata közül válogathatsz, ezért érdemes alaposan megismerni az egyes konstrukciókat. Ha pedig bizonytalan vagy, független pénzügyi tanácsadóhoz is fordulhatsz, aki kiválasztja számodra a legjobb verziót.

Diákhitel

A Diákhitel 2001 óta elérhető hazánkban, azóta pedig közel 400 000-en éltek a lehetőséggel. Fontos tudnod, hogy a Diákhitelt a gyermeked igényelheti, azaz ebben az esetben ő lesz az adós. A Diákhitel 1 konstrukció keretében akár havi 70.000 forintot is igényelhet, sőt külföldi tanulmányok esetében ez az összeg a 140 000 Ft-ot is elérheti. Az összeget pedig egyaránt használhatja albérletre, tandíjra vagy a megélhetése fedezésére.

A Diákhitel 2 ezzel szemben kizárólag a képzési díjra fordítható, így csak akkora összeget vehet fel a nebuló, amennyi a tandíj. Szemben a Diákhitel 1-gyel, ahol 1,99%-os kamattal kell számolnotok, a Diákhitel 2 teljes mértékben kamatmentes. Mindkét változatra igaz, hogy a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb 45 éves korban kell megkezdeni.

Matekóra

Egy kockás füzet, egy toll, egy számológép – ezekre lesz szükséged, ha meg akarod találni a legjobb megoldást gyermeked egyetemi éveinek biztosításához. Számold ki, melyik megoldás mekkora hozzáférhető összeget és milyen mértékű megterhelést jelent! Gyereked jövője a legjobb befektetésnek számít, ezért fontos, hogy alapos és biztos döntést hozz.