Stressz, pszichés betegségek vagy az önbecsülés hiánya – szakértő a meddőség lelki okairól

Sokszor akár 10 év is eltelik gyermekáldás nélkül, miközben a kezünkben a megoldás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
meddőség
2020. július 22. Családháló

Fotó: Pixabay

A meddőségnek sokszor lehet lelki eredetű oka, ám nem mindegy, hogy egy pár erre mikor eszmél rá. Éppen ezért nagyon fontos egy segítő szakember jelenléte, ha a gyermekáldás késik. Hogy mégis milyen pszichés okok állhatnak a háttérben, arról a Keresztény Családi Centrum mentálhigiénés szakemberével és párterapeutájával, Tóth Illés Annával beszéltünk.

A Keresztény Családi Centrum mentálhigiénés szakemberével és párterapeutájával, Tóth Illés Annával (aki maga is nyolc gyermek édesanyja) beszélgettünk feladatairól, tapasztalatairól. Megtudtuk, az intézményben miden párnak, aki hozzájuk fordul segítségért, felajánlják, hogy beszélgethetnek a kérdést lelki oldalról megközelítő szakemberrel, és az esetek többségében a reménybeli szülők élnek is a lehetőséggel.

A szakember szerint nincs tipikus eset, az emberek és az élethelyzetek is különbözőek, vannak, akiknél az első baba nem jön, mások pedig éppen hogy már kistestvért szeretnének. Többen már túl vannak sikertelen terhességeken és IVF-en, esetleg lombik programon. Ami viszont mindenkiben közös, hogy

 szeretnének gyermeket, és hajlandóak is tenni ezért.

Milyen lelki problémák állhatnak a meddőség hátterében?

Tóth Illés Anna a fenti kérdésre válaszolva elmesélte, hogy nőknél sokszor találkozik azzal, hogy alacsony az önbecsülésük, amiben nagy szerepet játszik a média és a reklámok hatása. E felületeken folyton a tökéletes nő képe jelenik meg, jó alakkal, sminkben, divatos ruhákban, mosolyogva – a nap minden percében. Emellett egy igazán jó nő mindig jó az ágyban, plusz még tökéletes anya is, aki a legjobb időben szüli meg gyermekeit, gondoskodik róla, hogy otthon mindig legyen friss, lehetőleg bio étel, és természetesen az összes ruha mindenkin tiszta legyen és jól vasalt. Az ideális nő persze emellett helytáll és jól teljesít a munkahelyén is.

Mindez a valóságban elérhetetlen, amit sokan tudnak is, de mégis meg akarnak felelni az irreális elvárásoknak. Így kialakul egy folyamatos megfelelési kényszer, emiatt nem tudnak pszichésen ellazulni, pedig a megtermékenyüléshez pont a befogadó állapot és az önátadás segít hozzá. Továbbá jellemző a gyermek kérdés kapcsán is a tevékeny, projekt-alapú gondolkodásmód, ami úgyszintén ezt a beállítódást nehezíti meg.

Meghatározó lehet még a múlt, az ősökkel való rendezetlen viszony

A szakember szerint a felmenőkkel való rendezetlen viszony is nyomot hagyhat egy pár termékenységén: ez jelenthet alkoholista, vagy elvált szülőket, vagy bármi olyan traumát, amit nehéz feldolgozni, megbocsájtani. Állhat feldolgozatlan gyász a háttérben egy meg nem született testvér miatt, akár abortusz, vagy vetélés kapcsán. Az OEP 10-12 ülést támogat, ebből az első három alkalom a feltárást, a továbbiak az elmélyülést segítik elő. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de már ennyi idő alatt is nagyon látszik a gyógyító hatás, több eset is volt, ahol rendezték a lány apa-kapcsolatát, és utána megtörtént a foganás.

Stressz, libidó, spermaszám

Azt is megtudhattuk, hogy férfiaknál a meddőség hátterében állhatnak a testi okok mellett bizonyos pszichés betegségek is. Meghatározó lehet még a stressz, ami hatással van a libidóra, és egyes kutatások szerint nagymértékű nyomás hatására a spermaszám is kimutathatóan csökken. Ennek mérséklésére

akár munkahelyváltásra is szükség lehet, volt olyan pár, ahol ezután fogant meg a várva várt gyermek.

Sokaknál jelentkezik az önmaguk felé állított túl magas elvárás, azaz azt gondolják, mielőtt gyereket vállalnak, biztosítani kell a jó lakást, kocsit, majd pedig a rendszeres tengerparti nyaralást.

Tóth Illés Anna azt is elmondta, gyakori, hogy a férfiak a negatív érzéseiket, érzelmeiket elfojtják, mert neveltetésük miatt továbbra is azt gondolják, hogy az a gyengeség jele. Sikertelen lombik, vagy vetélés után azonban náluk is nagyon fontos a gyász megélése, majd az elfogadás, és végül az elengedés. Megértő közeg esetén nagy segítség tud lenni, ha a fájdalmat, gyászt megosztják a családdal, közeli barátokkal, ez azonban Magyarországon nem jellemző.

Sajnos azt is gyakran látni, hogy a rokonok támogatás helyett esetleg gúnyolják is a párt a gyermektelenség miatt.

Befolyásolja a fogantatást a párkapcsolat minősége?

Párokat érintő egyik jellemző tévhit, hogy a kapcsolati szintű nehézségeket majd a gyerek megoldja – vélte a szakértő. Ilyenkor azonban mindig fel kell tenni a kérdést, hogy vajon miért nem jön a baba? Hiszen magának a kapcsolatnak a problémái is meghúzódhatnak a háttérben, beleértve a szexuális gondokat, amivel a párok mintegy fele küzd. Sokszor akár 10 év is eltelik gyermekáldás nélkül, ekkor már az érintettek úgy kezdik el látni a világot, hogy ez csak nekik nem sikerül, erre szűkül be a gondolkozásuk. Ebből a látásmódból kell kizökkenteni őket, hogy nyissanak más témákra is, és megtanulják a párkapcsolat értékeit, pozitívumait látni. Érezzék, hogy

igenis, ennek ellenére lehet boldogan élni! Érdemes feltenni a kérdést: mit tesz ez a nehézség a kapcsolatunkkal? Milyen közös erőforrásaink vannak? Vallásos pároknál ebben segíthet a közös ima, vagy lelkigyakorlat is.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a házastársaknak általában kevés információjuk van arról, hogy mire érdemes figyelni, hogyan lehet a kapcsolatot hosszútávon is jól működtetni, vagy hogy mennyire fontos már házasként is minőségi időt tölteni egymással, és rendszeresen randizni. Ebben segítene a pozitív szülői minta, azonban ez sokaknak nem adatott meg. Jó házasság működtetésére nem képzik az embereket, ezért az értelmiségi rétegnek is relatíve alacsonyak az ilyen irányú ismeretei. Ami e téren működő intézmény, az a jegyesoktatás, a hat alkalom bár nem sok, de alapokat mégis át lehet venni ez idő alatt.

Ezen ismeretek átadására, elmélyítésére, és a motivációra, hogy haladjanak az úton, szintén alkalmas a terápia – szögezte le a meddőségi szakember, hozzátéve, hogy mindenkinek lehetősége van a tudatos tájékozódásra, interneten, könyveken keresztül az információk elérhetőek, és szükség esetén terapeutát is érdemes felkeresni.

Mi a fontos az életben?

Tóth Illés Anna azt is kiemelte, mennyire fontos, hogy a házastársak tudatosan felállítsanak egy prioritás-listát, amin szerepelnek a közös tervek.

Amennyiben valóban a családalapítás az első, ez azzal járhat, hogy egyes dolgok háttérbe szorulnak, hiszen a rendszeres testmozgás, közös programok, odafigyelés az egészséges ételek fogyasztása időráfordítást igényel.

Ez sok esetben életmód,- és munkahelyváltáshoz vezet, ami a várt gyermek megszületésének kulcsa is lehet.

Azért is szükséges eldönteni, hogy mi a valóban fontos, mert csak bizonyos életkorig van realitása annak, hogy egy nő teherbe esik, és jelenleg újszülöttet örökbe fogadni is negyven egynéhány éves korig lehet, hiszen a gyermeket fel is kell nevelni.

S hogy a szakember tapasztalata szerint mit emelnek ki a párok, mit kaptak a terápiától? Tóth Illés Anna úgy véli, hálásak a megértésért, empátiáért, hogy új szemléletet kaptak, továbbá motivációt, hogy folytassák a megkezdett utat. Néhányan pedig már együtt ünnepelhették az örömöt, hogy kisbabájuk fogant.

Végezetül arra kerestük a választ, milyen hozzáállás segít annak, aki ebben a helyzetben van?

„Megtesszük, ami tőlünk telik, tanulunk a kudarcainkból, és bízunk a gondviselésben. Elfogadjuk, hogy a fogantatás továbbra is misztérium, ami nem csak a mi kezünkben van. Úgy, ahogy a gyász is misztérium, a hit pedig erőforrás, ami segít a gyászban, és az egymásra találásban. Itt az idő, hogy tudatossá váljunk, és döntsünk az értékeink és céljaink mellett, hisz az élet rövid. Gondoljuk végig, mire mondunk igent, és mire nemet!”