Szomorú adatok: Abortuszban haltak meg legtöbben 2023-ban

Több ember halt meg tavaly abortuszban, mint bármely más okból.

2024. január 08. Családháló

Ismét sokkoló adatok érkeztek az újévi összegzések kapcsán: a Worldometer független szervezet számításai szerint 2023-ban is az abortusz számított a leggyakoribb haláloknak szerte a világon. Összesen mintegy 73 millió ember vesztette életét az anyaméhben tavaly.

Ismét szomorú adatokat közölt a Worldometer független szervezet, mely a világ kormányainak és egyéb neves intézményeinek adatait összesíti különböző témakörökben, hogy ezekből később előrejelzések, statisztikák készüljenek. 2023-ban ugyanis több, – mintegy 73 millió – ember halt meg abortuszban, mint bármely más okból.

A szervezet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai alapján becsüli meg a napi abortuszadatokat, amelyik még a Worldometernél is magasabbra teszi a terhességmegszakítások számát világszerte.

A legújabb adatokról a Lifenews.com számolt be, amely azt is leszögezi, hogy az abortusz az Egyesült Államokban is vezető haláloknak számít, ahol a terhességek mintegy 30 százaléka nem kívánt terhesség.

„Ezeknek a várandósságoknak a 40 százaléka abortusszal végződik, ami naponta 1500-2500 terhességmegszakítást jelent. Így az USA-ban a terhességek közel 20 százalékát fejezik be művi úton (a vetéléseket leszámítva). Az életvédő Guttmacher Intézet jelentése szerint 2020-ban 930 160 abortuszt végeztek az Egyesült Államokban, vagyis ezer nőre jut 14,4 beavatkozás” – írja a Worldometers.

Az abortusz lett a leggyakoribb halálozási ok

De mit is jelent ez a valóságban?

Ha összevetjük az abortuszok számát a statisztikai feljegyzések közé sorolt, más halálos kimenetelű betegséggel/eseménnyel (ide értve a rákot, a HIV/AIDS megbetegedést, a közlekedési baleseteket és az öngyilkosságot), az abortuszok száma messze meghaladta az összes többi okot. 

2023-ban becslések szerint 10 millió ember halt meg rákban, 6,2 millióan dohányzás következtében, 17 millióan különböző betegségekben, 2 millióan pedig HIV/AIDS fetőzés miatt. A malária és az alkohol okozta haláleseteket is feljegyezték, de még így is az jön ki a statisztikai adatokból, hogy a 140 millió halálesetből csupán összesen 67,1 millió volt ezek számlájára írható.

Ez azt jelenti, hogy 2023-ban az abortuszok tették ki az összes, egészségügyi statisztika által feljegyzett haláleset csaknem 52 százalékát világszerte.

Forrás: Lifenews.com

Kiemelt kép forrása: Pixabay