Szükséges laptop a tanuláshoz?  

Összegyűjtöttük,  szülőként milyen szempontokat vegyél figyelembe, mielőtt laptop vásárlás mellett döntesz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
laptop
2019. december 19. Lengyel Réka

Fotó: Pixabay

Manapság elképzelhetetlenek lennének a hétköznapjaink technikai eszközök nélkül. A gyerekek zsebében is alapfelszereltség az okostelefon és a tablet, a kérdés már csak az, kell-e ezek mellé még egy laptop is? Attól függően, mennyi idős a gyerkőc a válasz változó lehet. Összegyűjtöttük,  szülőként milyen szempontokat vegyél figyelembe, mielőtt laptop vásárlás mellett döntesz.

Amikor mi voltunk iskolások, még sokkal inkább papír alapú volt az oktatási rendszer. Ez mára teljesen eltolódott az e-napló, az elektronikus könyvtárak és az iskolai, sőt, oktatói weboldalak irányába. Általánosságban kijelenthetjük, hogy gyermekednek iskolai pályafutása során biztosan elérkezik majd az a pillanat, amikor saját laptopra lesz szüksége. Az, hogy ez általános iskolában, vagy később jön-e el, már az iskola felszereltségétől és tantervétől is függ.

Sok intézmény korszerűsíti felszerelését évről évre, az informatikai oktatás fontossága pedig lassan utoléri a magyar és a matematika szintjét, ha nem ugrotta meg ezt máris. Nem kell azonban hatalmas költségekbe verned magad, ha laptop vásárlásra kerül a sor. Ahhoz gyűjtöttünk össze néhány információt, hogy a gyermeked életkora, igényei, illetve a laptop külső és belső tulajdonságai alapján miket vegyél figyelembe a vásárlás során.

A kor itt nagyon is számít

Vannak olyan intézmények, amelyek már az alsósoknál alapkövetelménnyé teszik a számítógép használatát. Ha meg tudjátok oldani, gyermeked használhatja a te gépedet is, ez hosszú távon azonban problémákba ütközhet. Lehet, hogy neked is szükséged lenne rá, míg ő a leckéjét csinálja, illetve átállíthat rajta véletlenül olyan dolgokat, amiket sokáig tart visszaállítani. A dokumentumok véletlen törléséről pedig még nem is beszéltünk.

Létrehozhatsz persze a számára vendég felhasználói profilt. Ezzel arra is befolyásod lehet, hogy milyen weboldalakat ér el, illetve rendszergazdaként nagyobb hatáskörrel rendelkezel afölött, mit csinál a saját fiókjában. Hosszú távon mégis szüksége lesz egy saját számítógépre, ami a hordozhatósága miatt nem árt, ha már laptop.

Az általános iskolásoknak tehát nagyjából öt-tizenöt éves kor között jó eséllyel elég egy középkategóriás laptop általános felszereltséggel. Elengedhetetlen egy jó operációs rendszer, és nem árt, ha van a gépen Microsoft Office is. Utóbbit az iskolások ingyenesen is igényelhetik, így még ezt sem feltétlenül szükséges megvásárolnod az üzletben. Kérdezz utána a lehetőségeidnek!

Ha jár valamilyen speciális szakkörre, például programozó suliba, vagy érdeklődik a videó és képszerkesztés iránt, érdemes ezt is figyelembe venni. Az ezekhez szükséges programok nagyobb tárhelyigényűek és több memóriát használnak. Videókártyából sem árt ezekhez egy komolyabb teljesítményűt választani, hogy fél éven belül ne kelljen nagyobbra cserélni.

A középiskolásoknak már eleve komolyabb laptopra lehet szükségük. Érdeklődjünk a tanáraiknál, mire fogják használni a gyerekek legtöbbször számítógépüket, és ez alapján válasszunk kategóriát. A matematikára, informatikára, grafikára vagy építészetre szánt programok nem biztos, hogy jól fognak futni egy középkategóriás gépen, humán tagozatra viszont még épp elég lesz.

Külső tulajdonságok és hordozhatóság

A választás során azt is vedd figyelembe, mennyit fogja magával hordani új laptopját a gyermeked. Ha nagy tárhelyigényű programokat használ, amik egy nagyobb, erősebb gépen futnak csak, érdemes elgondolkozni egy olyan hátizsák beszerzésén is, ami ideális a laptop hordozására. A nehezebb gépeket sokkal kényelmesebb ezzel a módszerrel magunkkal vinni, mivel jobban megoszlik a súlyuk.

Ha a jó hordozhatóság az egyik fő szempont a vásárlásnál, akkor a méret is fontos tényező. Egy 12”-15”-os képátlójú laptop már jól használható, és egy kisebb táskába is belefér. Ami a legjobb ezekben, hogy a többségük rendkívül könnyű is, így a könyvek, füzetek mellett is jól elfér az iskolatáskában. A legtöbb céges laptopot is ebben a méretben készítik, mivel a hordozhatóság itt jól párosul a belső erővel. Egy 13”-os üzleti gép processzorban és RAM-ban is elég erős, emellett pedig egy női táskában is elfér.

Belső tulajdonságok

Bármilyen gépet is választunk végül, három dolgot tartsunk mindenképp szem előtt. A RAM memóriája ne legyen kevesebb 4GB-nál. Ezen az alapvető programok jól futnak és több párhuzamosan megnyitott böngészőablak sem okoz neki problémát. A processzora legyen minimum i5-ös, ha erősebb gépre van szükségünk, akkor pedig i7-es. Az utolsó fontos dolog pedig a fejleszthetőség legyen.

Ez azért elengedhetetlen, mert előfordulhat, hogy néhány év alatt elavul egy alkatrész, esetleg csak nagyobb belső memóriára lesz szükségünk, de még nem dobnánk el a számítógépünket. Ha szétszedhető és opcionálisan fejleszthető, cserélhetőek az alkatrészei, hosszú távon olcsóbb lesz megtartani a korszerűségét, és nem kell újat venni helyette.