„Tanulni kell, szeretni kell” – Gondolatok az Anyós-suliról®

Nem csak a világról alkotott „praktikus tudásunk” bővíthető, hanem családi és emberi kapcsolataink, szerepeink is tanulható, gyakorolható részei az életünknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyós-suli
2019. október 15. Szikora Réka/Pasaréti Körkép

Fotó: Pixabay

„Tanulni kell. A téli fákat./ Ahogyan talpig zúzmarásak.// Tanulni kell. A nyári felhőt./ A lobbanásnyi égi-erdőt.” – írja Nemes Nagy Ágnes egyik legkifejezőbb versében. A tanulás, a világról szerzett tapasztalataink bővítése manapság akár az életünk végéig is kísér, – legyen szó akár egy újabb idegen nyelvről, az autó bütyköléséről, vagy a főzés mikéntjéről.

De vajon észrevesszük-e a legszorosabb emberi kapcsolataink minőségének súlyát és jelentőségét az életünkben? Elfogadjuk-e, hogy nem csak a világról alkotott „praktikus tudásunk” bővíthető, hanem családi és emberi kapcsolataink, szerepeink is tanulható, gyakorolható részei az életünknek? Az idegen kifejezéssel élve

„lifelong learning”

– azaz élethosszig tartó tanulás – a családi kapcsolataink tekintetében kivételes lehetősége az embernek.

Ehhez nyújthat segítséget Süttő Márta és Szikora Ildikó kezdeményezése, az Anyós-suli® tréning. Süttő Márta mentálhigiénés szakember, tanár, pszichodráma vezető és Szikora Ildikó bibliodráma vezető és pszichodráma asszisztens Anyós-suli néven hozták létre a hosszú idő óta hiánypótló műhelyt. A kamaszkor, a szülővé válás vagy a pályaválasztás sem megy feltétlenül „gyakorlás” és némi tapasztalat nélkül, – de

az anyóssá, nagyszülővé válás általánosan negatív előítéletekkel, sztereotípiákkal terhelt életszakasz.

Ebben az új, kihívásokkal és számtalan új élménnyel teli időszakban kíván érzelmi, tapasztalati és gyakorlati segítséget nyújtani az ötödik éve Anyós-suli néven működő tréning.

A hasonló életszakaszban lévő nők és asszonyok egymást támogató közössége a hétköznapi élet kisebb és nagyobb problémáit, kimondott és kimondatlan konfliktusait tudja feloldani, megoldani illetve az elfogadásban segíteni.

Szikora Ildikót és Süttő Mártát arra kértük, hogy a csoportokban megélt változásról meséljenek: „Volt olyan csoporttagunk, akinek az volt problémája az volt, hogy nem szívesen kért a menyeitől semmit. Még egy családi fotót sem. Aztán a csoportban való gyakorlásokból erőt merítve megkérte a menyét, hogy készítsen neki egy közös, családi fotót, ami aztán meg is történt. Kis dolognak tűnik, de az ő személyes történetében ez hatalmas lépés volt. Az Anyós-suli résztvevőinek egyik legfontosabb visszajelzése a csoportmunkáról az, hogy mind önmagukat, mind a családtagjaikat képesek lettek más nézőpontból megközelíteni. A csoport sokszínűsége, és az egyéni felismerések mind támogatóan hatnak a résztvevőkre. Előbb-utóbb pedig mindenkiben tudatosul, hogy nem a menyünk, vejünk, gyermekünk fog majd megváltozni, hanem az új szemléletre való nyitottságot mi magunkban tudjuk kimunkálni” – mondja Szikora Ildikó, az Anyós-suli tréning egyik alapítója és vezetője.

„Érdemes nem „legyinteni” az esetleges kérdésekre, kimondott és ki nem mondott konfliktusainkra. Élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy segítséget kapunk a megoldatlan problémáinkhoz a hasonló helyzetben lévő társainktól, és a csoportban megélt gyakorlatok segítségével. Összességében azt mondhatom, hogy

az anyóssághoz, nagyszülőséghez tartozó kompetenciák, készségek ugyanolyan mértékben és módon elsajátíthatók, mint az életünk bármely más szakaszában

” – mondja Süttő Márta az Anyós-suli® tréning alapítója és vezetője.

A csoportban részt vett anyósok, nagymamák egy-egy visszajelzése pedig hitelesen mutatja azt, hogy miért érdemes elfogadnunk, hogy Nemes-Nagy Ágnes soraival élve „tanulni kell, szeretni kell.”

„Megtanultam a saját igényeimre, vágyaimra is odafigyelni; azóta igyekszem nem „mártírként” jelen lenni a családban.”

„Nagyon jó gyakorlatokat végeztünk el a csoportban, melyek segítségével egészen más nézőpontból is képes vagyok szemlélni a családtagjaimat és önmagamat.”

„Nagyszülőként végre van újra saját időm,és megtanultam önmagamra is figyelni.”

„Képes lettem a csoportmunka során kezdeményező lenni a családi kapcsolataimban; és egyre több mindent pozitívabban látok.”

„A tréning által tudatosabb és türelmesebb embernek érzem magam.”

Az Anyós suli® újdonságai:

A Kájoni János Ferences Közösségi Házban most két előadást és utána közös beszélgetést tart Süttő Márta és Süttő Gábor, tanár, mentálhigiénés szakember a Kájoni Szabadegyetem keretében:

– október 21-én 19:30
“Elhagyja apját és anyját…” (1)
-De hisz az én vagyok! Mi lesz velem? – címmel gyermekeink elengedéséről.

– november 11-én 19:30
“Elhagyja apját és anyját…” (2)
Új szerepeink: anyós, após, nagymama, nagypapa
-hogyan lehet ezt jól csinálni? – címmel.

Az előadást érdeklődés esetén máshol is vállalják a szervezők. Megrendelni az info@suttomarta.hu címen lehetséges.