Tényleg ezen múlhat, fiú lesz vagy lány?

A kromoszómáktól függ a sperma sebessége? Egérkísérletekkel támasztják alá a népszerű mítoszt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fiú vagy lány
2019. szeptember 06. Családháló

Fotó: Pixabay

Ha azt szeretnéd, hogy kislány legyen, ne az ovuláció környékén legyetek együtt!- így szól a közkeletű vélekedés, mely szerint az Y-kromoszómát tartalmazó spermium (amely a kisfiúk születéséért felel) gyorsabb, könnyebben ér célba. Ezzel szemben az X-kromoszómát tartalmazó sejtek lassan de biztosan haladnak céljuk felé, s hosszabb az élettartamuk is. Minderre persze semmiféle tudományos magyarázat nincsen. Ám egy új kutatás, melyet egereken végeztek hasonló következtetésre jutott.

A Science című tudományos lap arról számolt be, egérkísérletekkel próbálták meg kideríteni kutatók, mi is az igazság a közkeletű mítoszt illetően. A tudósok egy új módszer segítségével szétválogatták a különböző génállományú, ezáltal különböző sebességű spermiumokat, majd ezekkel végeztek mesterséges megtermékenyítést. Amikor a gyorsabb, Y-kromoszómát tartalmazó spermiumokat használták, szinte kizárólag, azaz 90 százalékban hím egerek születtek, míg a lassabb, X- kromoszómával rendelkező egyedek esetében 81 százalékban nőstények lettek az utódok.

A kutatás újdonsága, hogy a korábbi szelekciós módszerek nem csupán drágák voltak, de gyakran roncsolták a DNS-molekulákat is. Ez a relatíve olcsó megoldás azonban biztonságos. A módszer egyébként még hasznot is hozhat például a szarvasmarha-tenyésztésben, ahol kívánatosabb a nőstény állatok szaporítása.

Azt azonban továbbra sem ajánlják senkinek, hogy ezzel a módszerrel próbálja meg otthon megtervezni a kisbabája nemét, mert az (az etikai ellenérvek mellett) egyelőre továbbra sem bizonyított hogy embereknél is hasonlóan működik a rendszer.

-VIA-