Versenyképességi tényező, ha egy munkahely családbarát

Szabad-e a gyermeket behozni az irodába? Egyre több olyan munkahely létezik, ahol a kérdés fel sem merül. Ők mérkőzhetnek meg az Év Családbarát Irodája Díjáért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyensúly
2019. október 18. Czefernek Léna

Vajon melyik cégé lesz Az Év Családbarát Irodája Díj?

Fotó: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Családbarát munkahely – egyre több helyen hallunk erről a kifejezésről, amely azonban sokak számára csenghet idegenül. Vajon azért, mert az ő “idejükben” ez a szóösszetétel még nem létezett, vagy azért, mert munkaadójukban fel sem merül, hogy egy munkavállalónak is létezik magánélete, amelynek menedzselése kisgyerekek mellett bizony nem mindig könnyű feladat? A jó hír az, hogy a szemléletváltás e tekintetben Magyarországon is megindult, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a rangos, 10 éve megrendezésre kerülő Az Év Irodája Versenyen már külön kategóriaként jelenik meg a családbarátság. Lehet pályázni!

Versenyképességi tényező lett a családbarát szemlélet

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és Az Év Irodája Verseny egymással együttműködve hirdette meg Az Év Családbarát Irodája különdíját csütörtöki sajtótájékoztatóján az OfficeXPO irodadizájn kiállítás keretében. Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke arról beszélt, milyen óriási szemléletváltás következett be Magyarországon az elmúlt 10 évben e tekintetben, hiszen 10 évvel ezelőtt még nem is értette a piac, hogy mit jelenthet a családbarát munkahely fogalma. Most azonban már ismerjük az atipikus foglalkoztatási forma, vagy éppen a home office fogalmát. Mint fogalmazott, mára versenyképességi tényező, ha egy munkahely családbarát, s nagyon fontos, hogy ez a tényező egyre jobban tudjon érvényesülni. Szavai szerint a kormányzat 2010 óta kiemelt célként kezeli, hogy a munka és a családi élet ne egymást kizáró, hanem egymást segítő dimenziók legyenek, s ezt a célt szolgálja az Az Év Családbarát Irodája Díj is.

Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke nyitotta meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és Az Év Irodája Verseny hivatalos sajtótájékoztatóját

Fotó: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Fontos, hogy mindkét szülő dolgozzon

Fűrész Tünde megosztotta velünk a legfrissebb KINCS kutatási eredményeket is, amelyekből kiderül, hogy a magyar családok számára fontos, hogy mindkét szülő tudjon dolgozni. A megkérdezettek 86 százaléka mondta azt, hogy jó, ha két kereső van egy családban, s már 57 százalék tartja családbarátnak a munkahelyét, ami óriási előrelépést jelent a 2010-es évekhez képest a társadalom és a gazdaság számára is – vélte az elnök.

A sajtótájékoztatón izgalmas pódiumbeszélgetés zajlott arról, hogy mit is jelent a családbarát iroda megnevezés és hogy lehet azt a gyakorlatban megvalósítani. Megtudhattuk, hogy egyre fontosabb a családbarátság, egyre több vállalat foglalja írásba ezirányú elköteleződését a munkavállalók felé, mert a jelentkezőknek számít, hogy a munkahely, amit választanak, támogatja a magánéletüket. Még akkor is, ha a gyermekvállalás egyelőre csak tervben van.

Megmelengeti a szívünket

Kalmár Zoltán, Az Év Irodája Verseny alapítója arról beszélt, hogy ugyan jelen díjazás a “materiális térben” történő megvalósulásokat értékeli, mégis ugyanolyan fontos, hogy a cégen belül mi a “policy”, hogyan mutatkoznak meg a családbarát gondolatok. De valóban be lehet engedni a gyermekeket a munkahelyre? Fontos, hogy egy játszósarok, baba-mama szoba, maga a lehetőség felkínálása is egy szemléletet tükröz, ami biztonságot adhat a munkavállalónak. Az, hogy él-e a lehetőséggel, már az ő döntése. Rengeteg jó gyakorlat létezik, van olyan munkahely, ahol bölcsődei ellátást is biztosítanak, de egy kisebb gesztus is megnövelheti a dolgozó elégedettségét, például egy családfa, ahol az összes dolgozó gyermekének fényképe szerepel. Így nyer a munka a hétköznapokban is értelmet, hiszen ha odanézünk, máris megmelengeti a szívünket, hogy értük csináljuk – fogalmaz az alapító.

Ne csak a munkát vigyük haza!

Rózsa Katinka az ingatlan.com HR vezetője arról beszélt, hogy a magánélet és a munka közötti határok elmosódásának (a főnök e-mailjeire még otthon is válaszolok) természetes vonzata, hogy a magánélet is helyet kaphat a munkahelyen, azaz bevihessem a gyermekemet, ha éppen nem tudok másképpen biztosítani számára felügyeletet. Náluk egyébként van Lego-szoba, ami olyannyira népszerű, hogy inkább az okoz gondot, hogyan vigyük haza a kicsiket a munkahelyünkről.

Újvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke, Kalmár Zoltán, Az Év Irodája Verseny alapítója, Szabó Zoltán, a BT (British Telecommunications) ügyvezetője és Rózsa Katinka z ingatlan.com HR vezetője a családbarát irodákról szóló pódiumbeszélgetésen

Fotó: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Az üzenet a családalapítás előtt állók számára is fontos

Szabó Zoltán, a BT (British Telecommunications) ügyvezetője emlékeztetett egy korábbi kampányra, amelyet szintén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal közösen hoztak létre: a #mutiholdolgozol is a határok eltörléséért dolgozik. A csatlakozó vállalatok a tavaszi szünet első napján vendégül látták dolgozóik gyermekeit, akik így megismerhették azt a távoli és ismeretlen világot, ahol anya és apa az idejét tölti – megfogható tartalommal megtöltve a munka fogalmát. Az ügyvezető arra is rámutatott, hogy a családbarát szemlélet azért is fontos, mert hosszú távon a munkavállaló lojalitása is megnő a cége iránt. Szabó Zoltán arról is beszélt, hogy náluk jellemzően Y generációs munkavállalók dolgoznak, ami azt jelenti, hogy még nem mindenkinek van gyermeke. Mégis toleráns és elfogadó a közösség, mert mindenki tudja, hogy egyszer majd őt is érinteni fogja ez a kérdés, ami megnyugtató azok számára is, akik még családalapítás előtt állnak. Az pedig, hogy egy munkahely foglalkozik a munka-magánélet egyensúlyával, mindenki számára érték.

Nevezni az Az Év Irodája Verseny honlapján tudunk november 30-ig. Az ünnepélyes díjátadóra februárban kerül majd sor. Fontos tudnivaló, hogy csak azok az irodák jelentkezhetnek, amelyeket az idei évben alapítottak. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom versenyt szervez a legkisebbeknek is. Az Év Irodája versennyel közös #mutiholdolgoznál rajz- és alkotói pályázattal arra buzdítják gyerkőcöket, hogy mutassák meg, milyen álomirodát képzelnek maguk elé. A szervezők 16 éves korig várják a jelentkezőket. Az OfficeXPO irodadizájn kiállítás szombati napján, a MoM Sportban a kicsik megépíthetik, vagy lerajzolhatják álmaik irodáját, a jövő irodáját.