Zente megkapta a génterápiás kezelést

Az SMA1 betegségben szenvedő kisfiúnak közösségi gyűjtés tette lehetővé, hogy - Európában negyedikként - megkapja a 700 milliós gyógyszert.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Zente
2019. október 29. Bethesda Gyermekkórház

Zente és édesanyja a kezelés közben

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

A Bethesda Gyermekkórházban adták be ma reggel az innovatív, egyszeri génterápiás gyógyszert az SMA1 betegségben szenvedő, másfél éves Györök Zentének. Az elmúlt hetekben a sajtóban és a közösségi médiában hatalmas figyelem irányult a kisfiúra, és az új génterápiás módszerre, aminek finanszírozására szülei sikeres gyűjtést szerveztek. Az Egyesült Államokban szabadalmaztatott, és Európában még nem törzskönyvezett génterápiás gyógyszert eddig három esetben alkalmazták a kontinensen. Ez az egyszeri kezelés csökkentheti a betegség terhét a beteg, a család és az egészségügyi rendszer számára, felváltva az ismétlődő, élethosszig tartó terápiát.

Zente a kezelések alatt

A szülők kérésére a Bethesda Gyermekkórház, mint országos SMA központ, vállalta el a kezelés előkészítését, a beszerzés logisztikáját és a gyógyszer beadását, ami az intézmény tájékoztatása szerint a mai napon, október 29-én,

sikeresen megtörtént.

A gyermek a gyógyszer beadását jól viselte, jelenleg elkülönített környezetben lábadozik, és várhatóan a gyógyszer beadását követő napon hazamehet – írja a kórház közleményében.

Zente szüleivel és a kezelést végző intézményi dolgozókkal

Fotó: Vargosz/Bethesda Gyermekkórház hivatalos képei

Az SMA (spinalis muscularis atrophia) egy ritka genetikai betegség, melynek lényege a gerincvelő vázizmokat mozgató idegsejtjeinek funkciókiesése, ami az izommozgások gyengüléséhez, elvesztéséhez, majd kezelés nélkül a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezet. A betegség gyógyítására egyedi, nagy értékű kezelés áll rendelkezésre kétféle gyógyszerrel, de ezek hosszútávú hatására még kevés a bizonyíték.

Zente a Bethesda Gyermekkórház tájékoztatása szerint az intézmény gondozásában van, ahol országos SMA központként intratekális (gerincvízbe adott) injekciókkal protokollszerűen kezelik egy éve.  A gyermek állapota jelentősen javult a Magyarországon egy éve bevezetett gyógyszer hatására. Mint írják, az injekciók az első évben 130 millió forintba, a fenntartó kezelések minden évben 67,5 millió forintba kerülnek, ezeket a magyar társadalombiztosítás finanszírozza. Ezt a gyógyszert már 8000 gyermek kapta meg a világon, így ennek hatékonyságáról sokkal több tapasztalat van.

Fotó: Vargosz/Bethesda Gyermekkórház hivatalos képei

A gyermek szülei nemzetközi tájékozódásuk során értesültek az USA-ban gyártott, és Európában eddig három betegnél alkalmazott új, génterápiás kezelés lehetőségéről. Ezt eddig összesen mintegy 100 gyermek kapta meg a világon.

Társadalmi gyűjtéssel összegyűjtötték a gyógyszer beszerzéséhez, szállításához és előkészítéséhez szükséges összeget,

és azt minden előkészület után a kórház számlájára átutalták. A gyógyszer beadásához szükséges szakmai előkészületeket elvégezte a kórház, amihez a gyártótól, az Egyesült Államokból érkezett szakértő, aki speciális oktatást tartott a kezelést végző munkatársak körében, a műszereket, a kórtermeket pedig ennek megfelelően készítették elő a kórházban, mindenben

a legnagyobb biztonságot garantálva.

A beteg előkészítése, a gyógyszer útjának adminisztratív szervezése, a próbaszállítás, és az adminisztratív – finanszírozási -, jogi feltételek megteremtése is rendben megtörténtek.

A 700 millió forintot érő gyógyszer

Fotó: Vargosz/Bethesda Gyermekkórház hivatalos képei

A folyamatban aktívan részt vett és segítséget nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a társadalombiztosító (NEAK), a gyógyszer gyártója, az AveXis vállalat (a Novartis vállalatcsoport tagja), az Exceed Orphan sro., a gyógyszer gyártójának helyi tanácsadó szervezete Magyarországon, valamint a gyógyszer- nagykereskedelemért felelős Hungaropharma Zrt. is felsővezetői szinten.

***

A Hungaropharma a kezdetektől fogva szoros együttműködésben dolgozott az említett szervezetekkel. Feladata többek között az engedélyezés folyamatának aktív támogatásán keresztül az amerikai gyártóval való kapcsolatfelvételre, a komplex átvilágításnak való megfelelésre, a szerződéskötések lebonyolítására, az extrém szállítási feltételek biztosítására, valamint a zökkenőmentes vámügyintézés felügyeletére a gyógyszer útjának minőségbiztosítására terjedt ki. A gyógyszer egy próbaszállítást követően az előírásoknak megfelelően 2019. október 28-án megérkezett a Bethesda Gyermekkórház Intézeti Gyógyszertárába. Tekintettel a készítmény innovatív, extrém körülményeket igénylő jellegére, a kórház tájékoztatása szerint sok kolléga megfeszített, különös figyelemmel övezett, összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy a gyógyszer a megfelelő időben a kezelő kórházba érkezhessen és ott a kezelés megvalósulhasson.

Az AveXis/Novartis az orvoslást az egyszeri génterápiák kifejlesztésével gondolja újra. A génterápiák transzformatív hatással lehetnek az életet fenyegető genetikai betegségek – mint például a spinalis muscularis atrophia – kezelésének újragondolására. Az AveXis/Novartis hisz abban, hogy az új készítmény élethosszig tartó lehetőségeket biztosíthat az ebben a szörnyű betegségben érintett gyerekeknek és családjaiknak, és továbbra is elkötelezett aziránt, hogy a génterápiás gyógyszer kifejlesztésében használt tudományt tovább fejlessze az SMA és egyéb ritka genetikai betegségek gyógyítása érdekében – zárul a közlemény.