Családháló

Kezdőoldal Háttér Gyerekülés szabályosan?

Gyerekülés szabályosan?

Még a rutinos gyerekesek között sem példa nélküli, hogy vita alakul, mekkora gyerek hol és hogyan ülhet a kocsiban. Tegyünk rendet a fejekben!

Írta: szabo.daniel,

Még a rutinos gyerekesek között sem példa nélküli, hogy vita alakul, mekkora gyerek hol és hogyan ülhet a kocsiban. Tegyünk rendet a fejekben!


Első ülésen?

Nézzük rögtön az első kulcskérdést: utazhat-e gyerek az első ülésen? A főszabály ebben az esetben az, hogy 150 centiméter alatti gyerek semmilyen módon nem utazhat itt. Kivétel egy esetben lehetséges: csecsemő a menetiránynak háttal szerelt babaülésben szállítható, ha nincs vagy kikapcsolható a légzsák.

Hátul minden bonyolultabb

Hátul főszabály szerint 135 centiméter alatt kötelező a biztonsági ülés igénybe vétele. A 135 és 150 centi közötti gyermeket elegendő a biztonsági övvel rögzíteni, ha azt a testméretéhez beállítottuk. (Ülésmagasítóval, vagy állítható övvel)

Nincs biztonsági öv?

Manapság kifejezetten ritka, hogy valaki biztonsági öv nélküli autóval közlekedik, de régi típusoknál előfordul, hogy gyárilag nincs biztonsági  öv. Ekkor a 3 év feletti, de 135 centi alatti gyermek biztonsági gyerekülés nélkül is utazhat,  három év alatti viszont nem, méghozzá semmilyen módon!

Ülés vagy magasító?

Érdekes kérdés, melyik gyerek milyen ülésben utazhat, illetve mikortól lehet ülésmagasítót használni. A gyermekülés feltétlenül szükséges 135 centiméteres magasságig, e felett – amennyiben elmúlt 3 éves – “a gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni”. Mit jelent ez? Azt, hogy a KRESZ nem írja elő kötelezően az ülésmagasítót, e kor és méret felett csak annyi szükséges, hogy biztonságosan rögzíthető legyen, övvel, vagyis ne a nyakán feszüljön, hanem illeszkedjen a testalkatához.

Nem saját jármű esetén

Nem kell továbbá gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén, a mentő betegellátó terében, a menetrend szerinti autóbuszokon, illetve ha a gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Menetrendi változások szeptemberben a BKK-nál

Több tömegközlekedési járat menetrendje is megváltozik szeptemberben. A nyári pályafelújítások lehetővé tették, hogy több villamosvonalon új menetrendet vezethessünk be, amely...

Hoffmann Rózsa: minél több gyermek kapjon keresztény nevelést

A cél, hogy minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, már az óvodától kezdve, mondta a köznevelési államtitkár az egyházi tanévnyitón.

Close