Gyorsítja a zsírégetést és megszabadít a rákkeltő szabadgyököktől – A mandula 9 jótékony hatása

A mandulának számos jótékony hatása van. Most 9-et sorolunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2016. június 10. Vajda Boglárka

A mandulának számos jótékony hatása van. Most 9-et sorolunk.


1. Csökkenti a koleszterinszintet

A mandula jó egyszeresen-telített zsírsav és többszörösen-telítetlen zsírsav forrás, amely csökkenti az LDL („rossz” koleszterin) szintet. A rendszeres étrend részeként fogyasztott mandula növeli a HDL („jó” koleszterin) szintet. Omega-3, Omega-6 és omega-9 zsírsavakat tartalmaz. Napi 68 g mandula elfogyasztása javítja a vér lipidszintjét.

2. Serkenti az agyi funkciókat

A mandula riboflavint és L-karnitint tartalmaz, amelyek serkentik az agyi funkciókat. Ezenkívül fenilalanint is tartalmaz, egy olyan agyserkentő kémiai vegyületet, ami növeli az agy kognitív funkcióit.

3. Bőrápoló hatású

E-vitamint tartalmaz, ami ragyogóvá teszi a bőrt, illetve enyhe fertőtlenítőként is használható a sebekre. A benne lévő kathecin, epikatecin és flavin harcol a bőrrák ellen.

4. Véd a cukorbetegség kialakulása ellen

Csökkenti az étkezések utáni vércukorszint megemelkedését, így stabilizálja a vércukorszintet. Étkezés után egyenletesen hat a cukorra és az inzulinra, ezért véd a cukorbetegség kialakulása ellen.

5. Segít a fogyásban és megóv a farkaséhségtől

Glikémiás indexe 20, mely alacsonynak tekinthető. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért segít csillapítani a két étkezés között jelentkező éhségérzetet. A benne lévő B-vitaminok pedig segítik a szervezet zsírégető folyamatait.