“30.000 dolgozónk családja körében tölthetné a vasárnapokat”

A Kereszténydemokrata Néppárt nemrég a szabad vasárnap bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot, amely arra kötelezné a 400 m2-nél nagyobb üzletek, hogy vasárnaponként zárva tartsanak. A kezdeményezésről Fodor Attilát, a CBA kommunikációs igazgatóját kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. november 17. Gyarmati Orsolya

A Kereszténydemokrata Néppárt nemrég a szabad vasárnap bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot, amely arra kötelezné a 400 m2-nél nagyobb üzletek, hogy vasárnaponként zárva tartsanak. A kezdeményezésről Fodor Attilát, a CBA kommunikációs igazgatóját kérdeztük.


 

Családháló: Mi az álláspontja a CBA-nak a vasárnapi zárva tartás bevezetéséről?

Fodor Attila: A CBA egyértelműen támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést. A médiában megjelent rosszindulatú véleményekkel ellentétben a CBA-t semmilyen tekintetben nem diszkriminálná pozitívan a  javaslat, hiszen ez a törvény éppúgy érvényes lenne a CBA-ra is. A tervezet szerint ugyanis nem cask a 400m2-nél nagyobb üzleteknek, hanem azoknak is be kellene zárniuk, amelyek alkalmazottat foglalkoztatva tudják biztosítani a működést. Márpedig a franchise-rendszerben működő CBA-k csupán elenyésző része működik családi vállalkozásként, tehát a törvény elfogadása esetén majd minden üzletünknek zárva kellene tartania vasárnaponként.

CSH.: Miért támogatja CBA a törvényjavaslatot?

F.A.: Több érvünk is van. Egyrészt egy általunk készített felmérés szerint dolgozóink 87 százaléka szeretné, ha nem kellene vasárnap dolgoznia, másrészt a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú nap a héten. Kiemelten fontos érv a törvényjavaslat támogatása mellett az is, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén 30.000 dolgozónk családja körében tölthetné a vasárnapokat.

CSH: Sokan attól tartanak, hogy a vasárnapi nyitva tartás elbocsátásokhoz és bércsökkentéshez vezetne. A CBA-nak mi erről a véleménye?

F.A.: A CBA garantálja, hogy ha törvényerőre emelkedik a javaslat, nem lesznek sem elbocsátások, sem bércsökkentés, hiszen ugyanazt a vásárlótömeget kell majd kiszolgálni mint eddig, ugyanis a vásárlás értékét nem a rendelkezésre álló idő, hanem a jövedelmi viszonyok határozzák meg, melyben pozitív tendenciák figyelhetők meg.  Meggyőződésünk, hogy amennyiben bevezetik a korlátozást, úgy a forgalom eloszlana a hét többi napjára, tehát a vasárnapi zárva tartás semmiképpen nem járna elbocsájtásokkal, már csak azért sem, mert jelenleg is túl kevés a szakképzett kereskedelmi dolgozónk. Mivel a forgalom a fennmaradó hat napra koncentrálódna, így valójában több dolgozót kellene foglalkoztatnunk. Úgy véljük, hétfőtől szombatig, reggel 6 és este 10 óra között a vásárlók meg tudják oldani a bevásárlást és azt is tudjuk, hogy nem minden üzlet fog bezárni, tehát ha valamire mégis szükségük van a hét utolsó napján, azt is be fogják tudni szerezni.