500 gramm élet

Nem közhely! Az egészséges gyermek a legnagyobb kincs a világon! Aki járt már a másik oldalon, a küzdelem, a kétségbeesés, az aggódás és szűnni nem akaró reménykedés oldalán, az tudja igazán, hogy ez mennyire nem közhely.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2016. november 19. Budapest.imami

A most következő beszélgetés alanyai nap, mint nap azt is megtapasztalják, hogy a remény az egyetlen, amit nem lehet orvosi statisztikával és százalékokkal mérni.

Az I.sz. Bókay Gyermekklinikán jártunk egy “átlagos” ügyeleti napon, ahol Dr. Méder Ünőke, neonatológussal és Albertné Kalmár Emese, intenzív terápiás szakápolóval beszélgettünk a Koraszülöttek Világnapja apropóján.

A PIC/NIC-en, azaz az Újszülött Intenzív Osztályon vagyunk. Mivel foglalkoztok pontosan, kik kerülnek hozzátok? 

A klinikánk a Semmelweis Egyetem I. sz. (Bókay) Gyermekklinikája, azon belül a mi osztályunk a PIC/NIC-osztály, ahol koraszülött gyermekekkel és olyan beteg újszülöttekkel foglalkozunk, akiknek légzés- és keringési problémáik vannak. A klinika egyben gyermek sebészeti centrumként is működik, így műtétre érkeznek hozzánk korababák mellett érett újszülöttek is. Koraszülötteknél a bélperforáció (NEC) és lézeres szemészeti (ROP) műtét igen gyakori, érett újszülötteknél pedig a különböző fejlődési rendellenességek pl.: nyelőcső elzáródás, bélelzáródások, rekeszsérv miatti műtéteket végezzük. Emellett osztályunkon látjuk el a Közép-Magyarországon született összes oxigén hiányos újszülöttet is.

Fotó: Facebook/I. Sz. Bókay Gyermekklinika

Fotó: Facebook/I. Sz. Bókay Gyermekklinika

Hány koraszülöttet ellátó klinika van Magyarországon? Hozzátok honnan kerülnek a betegek?

Magyarországon jelenleg húsz intézményben működik a miénkhez hasonló koraszülött PIC osztály. Ezek működésük szerint kategorizálva I., II., III –as szintűek lehetnek, ahol a III-as a legmagasabb kategória, a miénk is ilyen. Az ország egész területéről érkeznek hozzánk gyerekek, sőt megfordult már nálunk külföldről, szomszédos országból érkező kis beteg is. Nincs szülészeti osztályunk, így mindig kívülről, más kórházakból érkeznek osztályunkra a kis páciensek. Őket a Peter Cerny alapítvány mentőautói szállítják hozzánk, akik jelen vannak azoknál a korházaknál is, ahol nincsen PIC/NIC osztály és koraszülés várható, továbbá otthonszülés esetén is minden esetben értesítik őket.

A Koraszülött Világnap apropóján beszélgetünk, mit nevezünk orvosilag koraszülésnek? 

Orvosi értelemben koraszülésről a betöltött 37. terhességi hét előtt világra jött újszülöttek esetén beszélünk. Ezen belül kategóriák szerint megkülönböztetünk: 1000 gramm alatti extrém kis súlyú, 1000 – 1500 gramm közötti igen kis súlyú és 1500 – 2499 gramm közötti kis súlyú újszülötteket, de itt gyorsan hozzá is tenném, hogy nem kizárólag a súly a legfőbb szempont egy korababa túlélési esélyeit tekintve.

Korababa

Mi az, ami számít még?

Az egészséges életkilátások a súly mellett nagymértékben függnek az érettségtől. Minél érettebb egy baba, azaz minél közelebb van a várható születési időhöz, annál nagyobb az egészséges túlélési esély. Hogy egy példát mondjak: az eddigi legkisebb baba, aki megfordult az osztályunkon nagyjából 500 gramm körüli testsúllyal született, 24. terhességi hétre. Ez az 500 grammnyi kis élet jelenleg kilenc hónapos és teljesen egészséges. Persze sajnos nem csak ilyen sikertörténeteink vannak, de a statisztikán túl történnek olykor csodák a klinikán.

Az interjú az Imami oldalán folytatódik.