A mediátor és a pszichológus szerepe a párkapcsolatokban

Minden jól működő kapcsolat egyik alapja, hogy jó legyen a kommunikáció. Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológus és férje, Vajda Péter mediátor azoknak a pároknak segítenek, akik ezen a területen problémákkal szembesülnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. augusztus 24. Vajda Boglárka

Minden jól működő kapcsolat egyik alapja, hogy jó legyen a kommunikáció. Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológus és férje, Vajda Péter mediátor azoknak a pároknak segítenek, akik ezen a területen problémákkal szembesülnek.


Családháló: Miért a kommunikáció az alapja a párkapcsolatnak? Milyen módszerrel dolgoznak?

Bogár Zsuzsa: Én pszichológusként dolgozom, Péter mediátor és mindketten a munkánk során felfedeztük, hogy jó lenne, ha a másik egy-egy esetnél ott lenne és segítene. Nekem nagyon sok olyan párterápiás esetem van, ahol jó lenne, ha ott lenne egy mediátor, aki segíti a kommunikációt a két fél között, ő pedig azt vette észre a mediációban, hogy jó lenne, ha ott ülne egy pszichológus, aki egy kicsit a hátterébe megy a konfliktusoknak.

Vajda Péter: Ha a folyamatot nézzük meg, az is egy érdekes dolog, mert ha Zsuzsitól jönnek át párok, akkor nekem újra fel kell derítenem, hogy mi a probléma és egyáltalán miért vannak itt nálam. Ha együtt vagyunk ott, akkor egyből látjuk, hogy ez mediációs eset és akkor nem kell annyira mélyre ásni a lelki dolgoknak, vagy pedig inkább az ő szakterületét kell képviselni.

Családháló: Mikor van szükség mediátorra és mikor pszichológusra?

VP: A mediátor egy most elterjedő dolog. Nagyon egyszerű: közvetítésnek lehet fordítani, illetve tolmácsolásnak. Akkor van szükség ránk, amikor van egy vitás eset, egy veszekedés, egy meg nem értettség, egy probléma, amit nem tudnak megoldani a párkapcsolatban vagy legyen konfliktus szülő-gyerek, tanár –diák között. A lényeg, hogy van egy probléma: nem hallják meg egymást, nem tudják megfejteni igazán, hogy mi a konfliktus oka, és még nem mennek el bíróságra egyből, hanem felhívják a mediátort, akinek elmondhatják, hogy nem értik mi kettejük között a gond és a segítségét kérik. Középen állás. Így is hívják. bekerül egy harmadik fél, és talán ő jobban tud közvetíteni a felek között.

CSH: Tehát akkor van szükség mediátorra, ha a párnál ténylegesen csak a kommunikáció a probléma. Amikor valamiért elbeszélnek egymás mellett, vagy nem tudnak konszenzusra jutni.

VP: Ezt nehéz elsőre természetesen megállapítani, de igen. Amíg nem fajul el teljesen a vita.

CSH: Akkor ott jön képbe egy pszichológus, aki mélyebbre tud ásni.

BZS: Vagy nagyon sok olyan esetben, amikor nem tudják merre tovább. Engem nagyon sokszor keresnek meg párok, hogy krízis van a házasságunkban és nem tudjuk, hogy merre tovább. Váljunk el, váljunk külön, mert az jobb lesz mindenkinek, vagy próbáljuk meg rendbe hozni és hozzuk rendbe a problémát. Ehhez, hogy ezt a döntést közösen meghozzák, ehhez kellünk mi, ezért hívjuk mi is úgy a kezdeményezésünket és honlapunkat, hogy közös döntés. Mi ebben tudunk ketten, hatékonyan segíteni, hogy ezt a közös döntést meghozzák.

CSH: A kapcsolatok melyik szakaszában tudnak segíteni? Frissebb pároknál vagy akár évtizedek óta együtt élőknél is?

BZS: Bármelyik szakaszban. Volt egy olyan párunk, akik a párrá válás szakaszában, vagy a családdá válás szakaszában kerestek meg minket, mert mindkettejüknek volt már gyereke és ezt a problémát kellett megoldaniuk. Hogy a gyerekek a lehető legkisebb mértékben sérüljenek. De bármelyik szakaszban tudunk segíteni.

CSH: A honlapukon olvastam, hogy nemcsak párterápiával foglalkoznak, hanem akkor is, amikor ők már eldöntötték, hogy elválnak. Ilyenkor lehet még segíteni és hogyan egy páron?

VP: A mediáció ezt is jelenti, hogy ne kerüljenek bíróságra például az osztozkodásnál. Ilyenkor a szerepe a mediátornak, hogy menjünk végig minden fázison, témakörön egyesével és próbáljuk megoldani a problémákat. Azért jó, ha egy pszichológus ott van egy-egy ilyen helyzetben, mert egyáltalán nem evidens, hogy az a probléma, amit akkor ők ott elmondanak, hanem más.

BZS: Azért itt a mélyben mindig vannak sérelmek, megbántottságok, tüskék, amiket jó ha kibeszélnek. Ez már nem a mediáció témaköre, hanem inkább a pszichológia témaköre, de jó, ha ez így lezajlik egyben.

VP: A mediátor alapvetően nem szólhat abba bele, hogy a párok mit döntenek el. A pszichológus sem. De ott ketten meg tudjuk világítani több oldalról a problémát, rá tudunk világítani, hogy biztos ezt akarják?

CSH: Akkor az önök szerepe elsősorban a rávilágítás.

VP: Sok párkapcsolati szakértő, coach van, akik megmondják. Mi ne. Mi csak rámutatunk, tükrözünk, sokféle szempontból megnézzük, hogy jó-e neki és aztán maga jöjjön rá, hogy valójában mi a jó neki.