A neten keressük az egyedit!

Több ezer árus, napi több száz megkötött üzlet, elégedett eladók, elégedett vevők.  A kézművesek egyedi darabjait áruló Meska.hu 2008-as indulása óta mára a háztáji termelőknek is kínál megoldást a kitaláló, az online térben való kereskedés pedig egyre népszerűbb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. október 30. szabo.daniel

Több ezer árus, napi több száz megkötött üzlet, elégedett eladók, elégedett vevők.  A kézművesek egyedi darabjait áruló Meska.hu 2008-as indulása óta mára a háztáji termelőknek is kínál megoldást a kitaláló, az online térben való kereskedés pedig egyre népszerűbb.


– Mikor, milyen ötlettől vezérelve indult el az oldal?

– Az oldal házigazdái, két barátnő, Hídvégi Borbála és Porst Réka. Bori régóta foglalkozott kézműves termékek készítésével és árusításával. Az ő tapasztalatai döbbentették rá a  barátnőket a hazai kézművesek nehézségeire, és így jött az ötlet, hogy közösen hozzanak létre egy olyan, bárki számára nyitott weboldalt, ahol az alkotók saját maguk árulhatják és népszerűsíthetik termékeiket.  Néhány hónap előkészület után, 2008 nyarán indult el a Meska.hu, majd 3 évre rá az Alkotókboltja.hu, ahol a kézművességhez kapcsolódó alapanyagok,  szerszámok cserélnek gazdát, és néhány hónapja pedig az Ízporta.hu weboldal, ahol háztáji termelők kínálhatják közvetlen módon finomságaikat.

– Hány alkotó kínálja itt a portékáit?

– Az alkotók száma folyamatosan növekszik, jelenleg kb. 3600  alkotó van jelen termékeivel a Meskán.

– Körülbelül hány üzlet köttetik?

– A pontos szám sajnos szakmai titok, annyit elárulhatunk, hogy naponta több százas nagyságrend.

– Miért jó itt vásárolni?

– A Meska legnagyobb előnye a hatalmas választékban (kb. 80 ezer aktív termék), kényelmes, bármikor-bárhonnan történő elérhetőségében és a készítőkkel történő közvetlen kapcsolat lehetőségében rejlik. Hiszen a Meskán nem csak az adott választékot érdemes böngészni: a készítőket megkeresve tulajdonképpen bármilyen egyedi elképzelésünk megvalósítására találunk vállalkozó szellemű alkotót, vagy akár kinézett darabon is kérhetünk egyedi módosításokat. Nem mellesleg pedig a közvetlen kapcsolat előnye a baráti ár is.

– Miért éri meg itt árulni?

– A Meska látogatószáma és a vásárlók száma többszörösen felülmúlja egy saját weboldal vagy kiskereskedelmi egység vásárlóinak a számát, és a vásári árusításnál megjelenő problémák (magas helypénz, időjárási kényelmetlenségek) sincsenek jelen. E mellett pedig a Meska és az alkotók célja azonos: a sikeres értékesítés, hiszen az oldal szolgáltatásaiért fizetendő díj is ezzel arányos.

– Melyek a legkelendőbb termékcsoportok?

– A legkelendőbb termékcsoportok a táskák, ékszerek, esküvői kellékek, lakberendezési tárgyak, és az erősebbik nemnek szánt ajándékok.

– Árulnak-e esetleg Önöknél megváltozott munkaképességűek, illetve milyen feltételekkel lehet árulni?

– Igen, vannak megváltozott munkaképességű alkotók, sőt megváltozott munkaképességűek termékeit árusító egyesület is van jelen az oldalon.

– Vannak-e férfi alkotók is, vagy nagy többség nő?

– A nagy többség hölgy, de sok férfi alkotó is nagy sikerrel árusítja termékeit, a legnépszerűbb 10 alkotó között több férfi is található!

– Itt csak új, kézzel készült termékek találhatóak?

– Igen, csak új és egyedileg készített termékek találhatók.

– Segítenek-e az alkotóknak piackutatással (bármivel), hogy mit, milyen terméket keresnek a vásárlók?

– Természetesen. Rendszeresen jelentetünk meg cikkeket a legnépszerűbb keresőszavakról, trendekről, és egyéb tippekről, melyek szintén a sikeres árusítást segítik.

– Egyre népszerűbb az online vásárlás, kívánnak-e tovább terjeszkedni,merre tart ma ez a piac?

– Véleményünk szerint a terjeszkedés létfeltétele a növekedésnek, ezért mind az alkotók számában, mind a vásárlók számában, továbbá a földrajzi térségben terjeszkedni kívánunk.