„Ameddig a gyerek és a szülő a lényeg, működni fogunk”

Tipikus családi vállalkozásnak indult, mára azonban már a „játszótéri híradó” is „reklámozza” a Kerekerdő Fejlesztő Játszókuckót, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a zuglói kismamák körében. Kovács Ernő tulajdonos szerint a siker titka, hogy itt a profit helyett az ember van a középpontban és néha fantasztikus dolgok történnek…de ami a legfontosabb, hogy feleségével olyan helyet teremtettek, ahová saját gyereküket is szívesen járatnák.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 03. czefernek.lena

Tipikus családi vállalkozásnak indult, mára azonban már a „játszótéri híradó” is „reklámozza” a Kerekerdő Fejlesztő Játszókuckót, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a zuglói kismamák körében. Kovács Ernő tulajdonos szerint a siker titka, hogy itt a profit helyett az ember van a középpontban és néha fantasztikus dolgok történnek…de ami a legfontosabb, hogy feleségével olyan helyet teremtettek, ahová saját gyereküket is szívesen járatnák.


Egy vállalkozó kedvű apuka

Ki ismerhetné jobban a szülők és csemeték igényeit, mint három gyerek boldog apukája, aki ráadásul „helyi lakos”, azaz a zuglói környéket, az itt élő családokat is látja, beszél velük, ezer gyökérrel kapcsolódik hozzájuk? Adott egy házaspár – legkisebb gyermek éppen két éves, édesanyja viszi őt különböző foglalkozásokra – majd egy váratlan fordulat, amikor a férj elveszíti állását. És itt kezdődött a kaland Kovács Ernő számára, aki feleségével úgy döntött, hogy saját játszóházas tapasztalatokból, a házukban megszűnő barkácsboltból s saját helyzetéből megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni. Az elhatározást hirtelen tett követei, s három hónap elteltével megszületett a Zuglói Kerekerdő Fejlesztő Játszókuckó és Fajátékbolt, amely azóta is várja a szórakozni vágyó piciket és a pihenésre szomjazó anyukákat.

„Ameddig a gyerek és a szülő a lényeg, működni fogunk!”

A közgazdász ötletgazda apuka így vall a Kerekerdő születéséről: „Első dolgunk volt, hogy megkeressük legnagyobb gyermekünk óvónénijét, akire a mai napig számíthatunk a szakmai vezetés terén.” Kovács Ernő hozzáteszi, hogy az általuk kitalált programokat később az ide járók igényei szerint alakították, s ezt a későbbiekben is megteszik, ha szükséges. Így lett a tipikus családi vállalkozásból mára népszerű játszóház, ahova minden kisgyerek és anyuka szívesen tér be. Jó érzés hallani, hogy a környéken jelenleg nagyon sok az apróság, de a játszókuckó vezetői azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy ha változik a trend, akkor az idősebb korosztálynak is szerveznek majd foglalkozásokat.

Balett, sakk, capoeira

Azt is megtudjuk, hogy a játszóházba járó korosztály jelenleg meglehetősen vegyes – nullától kilenc éves korig mindenki megtalálja a magának való elfoglaltságot. Van itt néptánc, sakk szakkör, angol óra egészen piciknek, de balettre és karate szakkörre, sőt, még gyermek capoeira edzésekre is járathatjuk a csemeténket. Délelőtt az egészen miniké a főszerep, de nem feledkeznek meg az anyukák igényeiről sem: 3 éves korig minióvodát tartanak beszoktatás előtt álló kicsiknek, (akik így anyu óvó szárnyai alatt tanulhatják meg a közös torna, étkezés és játszadozás szépségeit, szabályait), s a felnőttek is járhatnak pilates edzésre. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a mama tornája alatt ingyenes a gyermekfelügyelet, s a szülők így bármikor rá tudnak nézni a játszadozó, esetenként pityergélő apróságokra testmozgás közben. A létesítmény bérletrendszere pedig meglehetősen felhasználóbarát: ugyanazzal a jeggyel anyu és a baba is részt vehet foglalkozásokon, s akkor sem buktuk a pénzünket, ha rendszeres vendégként egy picit túlléptük az érvényességi határidőt…

Sár, fagy és nomád körülmények nélkül

Kovács Ernő különösen büszke arra, hogy egy profi egyesület előkészítő csoportjának is otthont ad a játszókuckó: a Kerekerdőben nevelődik ugyanis a Mészöly Focisuli utánpótlása. Az intézmény tulajdonosa annak idején – gyermekei révén – maga is kivette a részét a kispadon való ücsörgésből, így igen nagy örömmel tölti el, hogy most a szokásostól eltérő, kényelmes körülményeket tud biztosítani a gyakorló apróságok és szüleik számára. „Aki állt már végig edzéseket hóban, fagyban, sárban a focipálya szélén, az igazán tudja értékelni, hogy itt kényelmes fotelben várakozhatunk gyermekeinkre (akiknek szintén nincs szükségük ezekre a nomád körülményekre négy évesen). Mészöly neve egyúttal a minőséget jelenti mindenki számára”- tudjuk meg a focisuliról.

Ha bezár az ovi…

A Kerekerdőben minden nyáron lehet táborozni! Ez gyakorlatilag arról szól, hogy ha bezár az ovi, a szülő el tudja helyezni az apróságokat, s a gyerekekre olyan keretek között vigyáznak, mintha oviban lennének. Ez a felügyelet és a napi háromszori étkezés mellett azt jelenti, hogy foglalkozások, szabadtéri programok váltják egymást (játszótér, uszoda, állatkert, kirándulás). Amikor a tábort szerveztük, a fő szempont az volt, hogy egy 5 év körüli gyerek jól érezze magát. Lehet, hogy nem lehet lovagolni, és angolul balettozni, de cserében az ő igényeikhez van igazítva a program – meséli Kovács Ernő.

Zajlik az élet!

Ugyan nincs hivatalos mamaklubja a játszóháznak, mégsem elhanyagolható eredmény, hogy az ide járó gyermekek szülei remek közösséget alkotnak. A tulajdonos szerint a bejárat melletti rattan székeken néha fantasztikus beszélgetések zajlanak, és olyan dolgok is meg tudnak történni, amikre nem is gondolnánk! Az anyukáknak is nagy szükségük van ugyanis a kimozdulásra, s sokan itt beszélik meg egymással az elmúlt hetek történéseit, gondjait, örömeit. Olyan is előfordult, hogy saját kreativitásuk gyümölcseit árulgatták egymás között a csokitól elkezdve a házi szappanokig!

Játékvár és játékvásár

A játszóházhoz kapcsolódik egy játékbolt is, ahol a profilhoz illően csupa-csupa kreatív, főként fából készült és nagykereskedelmi forgalomban nem található gyermekjátékkal találkozhatunk, s a picik számára megfelelő, igényes gyermekkönyveket is kaphatunk. „Főként zsúrokra, egymásnak viszik az általunk eladásra kínált játékokat. Az üzletnek ezt a részét megpróbáljuk úgy alakítani, hogy a szülő ne érezzen kényszert a vásárlásra, ha a csemetéje kinéz valamit – magyarázza a tulajdonos, hozzátéve, hogy a fajátékokat mindenki nagyon szereti.

„Lehet, hogy sok játszóház nyílik manapság, de ilyen nincs még egy!”

A játszóház közönsége 90 százalékban a környéken lakók közül kerül ki, és Kovács Ernő büszke rá, hogy az elmúlt három évben a Kerekerdő bekerült a „játszótéri híradóba” is. „Az anyukák ajánlják egymásnak a helyet, azt hiszem, ennél jobb reklám nem is kell” – fogalmaz a tulajdonos, majd kérdésünkre elmondja, hogy szerinte mi is a titka a sikernek. „Arra törekedtünk, hogy olyan helyet hozzunk létre, ahova mi is elvinnénk a gyermekeinket. Nálunk a legfontosabb az ember, aki a gyerekekkel foglalkozik, ezért nagyon gondosan választottunk munkatársakat. Nálunk csak olyan foglalkozik a kicsikkel, aki valóban alkalmas a feladatra. Természetesen mi is pénzből élünk, de nálunk az ember az első. Én azt hiszem, hogy ha valaki arrogáns üzletpolitikát folytat, csak a profitra hajt, az előbb-utóbb elbukik. Nagyon sok türelemre volt szükség, amíg ez az üzletpolitika meghozta a gyümölcsét, de megérte. Úgy gondolom, hogy ameddig a gyerek és a szülő a lényeg, addig működni fogunk. Lehet, hogy sok játszóház nyílik manapság, de ilyen nincs még egy!”

http://www.zugloi-kerekerdo.hu/
1147 Bp. Telepes u. 57.
Tel: 363-0339,  06-30-644-5005