Ami már több a soknál

Estrela, Panzeri, Tarabella – három európai parlamenti képviselő neve, akik azért dolgoznak, hogy az abortusz bárkinek, bárhol elérhető legyen. Frivaldszky Editet, a CitizenGO civil csoport munkatársát kérdeztük az események hátteréről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. március 23. Gyarmati Orsolya

Estrela, Panzeri, Tarabella – három európai parlamenti képviselő neve, akik azért dolgoznak, hogy az abortusz bárkinek, bárhol elérhető legyen. Frivaldszky Editet, a CitizenGO civil csoport munkatársát kérdeztük az események hátteréről.


Családháló: Az Estrela-jelentés lényege az volt, hogy az EU minden tagállamában biztosítani kell a gyors és legális abortusz lehetőségét, az államnak pedig nem szabad beavatkoznia a nők azon döntésébe, hogy megtartják-e a gyermeküket vagy sem. Ezt tavaly az EP elutasította. Ám a sikernek csak rövid ideig örülhettek az életpártiak: az elmúlt hetekben két másik EP-képviselő, Marc Tarabella és Pier Antonio Panzeri is jelentést írtak azzal a céllal, hogy rávegyék az EP-t arra, hogy döntést hozzanak a mindenki számára elérhető abortuszról. Ezúttal mindkét jelentés jelentős támogatást kapott. Mi áll ennek a folyamatnak a hátterében?

Frivaldszky Edit: Ezek a jelentések, amelyeket a képviselők írnak nem irányelvek, nem rendeletek, így sokak szerint nem kell velük foglalkozni. Én ezt máshogy látom: azért fontos, hogy már ezekben a jelentésekben se legyenek benne ezek a gondolatok, irányok, mert ezek alapozzák meg a jövőbeli vitákat, szóhasználatot, fogalmakat. Másrészt ezekkel az „ártalmatlan” jelentésekkel kiválóan le lehet mérni, ki hogyan áll egy adott témához.

CSH: Tehát megjósolhatóvá válik, hogy ha egy jelentésből határozat lesz, várhatóan ki hogy fog szavazni.

F.E.: Így van. Legalábbis, ha egyáltalán eljut arra a szintre. Érdekes az is, hogy az abortusz EU-s szintű legalizálásának tervét egy olyan dokumentumba rejtették, amelynek az a címe, hogy „Jelentés a szexuális és reproduktív egészségről és jogokról” (SRHR). Természetesen az mindenki számára fontos, hogy a szexuális és reproduktív egészsége, termékenysége rendben legyen, hogy egészségesen élhessen e tekintetben. Ám abban a pillanatban, hogy ehhez a fogalomhoz hozzátesszük a „jog” szócskát, minden más megvilágításba kerül. Az Estrela-jelentés megszövegezésében az International Planned Parenthood Federation (IPPF, az Egyesült Államok legnagyobb abortusz-szolgáltatója – a szerk.) is részt vett. A IPPF szerint a szexuális jogokba beletartozik az is, hogy 12 éves lányok szülői engedély nélkül menjenek abortuszra, vagy hogy homoszexuálisok átoperálhassák magukat. Az SRHR egy fedőnév, és sajnos sokan nem is tudják, mi a különbség a fogalom és a jog között.

CSH: Az Estrela-jelentés bukása után miért kapott ekkora támogatást a Panzeri- és a Tarabella-jelentés?

F.E.: Strasbourgban nagyon erősek a liberális hangok. Másrészt az abortuszban és a fogamzásgátló módszerek mögött óriási üzleti érdek lapul. A jelentések gyakran használják azokat a fogalmakat és definíciókat, melyeket az üzleti érdek vezérelte szolgáltatók kreáltak.  

CSH: Kicsit ellentmondásos a Tarabella-jelentés, hiszen, miközben az abortuszért lobbizik, mindennek eldöntését tagállami hatáskörbe utalja…

F.E.: Többek között a CitizenGO aláírásgyűjtése és más kritikus hangok révén érzékelhető, hogy az abortusz teljes körű legalizálását EU-hatáskörbe utalni túl nagy falat lenne egyszerre. Nem is történt meg az elmúlt 20 évben. Nagyjából 20 éve probálják az abortuszt, mint jogot előmozdítani egyes érdekcsoportok, de az országok eddig ellenálltak, és úgy tűnik, marad a saját hatáskör hosszú távon.  

CSH: Mi volt a célja a CitizenGO-nak az aláírásgyűjtéssel?

F.E.: Az aláírásgyűjtéssel segíteni szeretnénk. Keresztény értékrend szerint működő szervezet vagyunk az ember méltóságának védelmét állítjuk a középpontba. A CitizenGO egyfajta eszköz, amin keresztül eljuthat egy adott kérés a döntéshozó felé az olyan döntésekkel kapcsolatban, mint  az abortusz, eutanázia, házasság, családpolitika vagy akár a keresztényüldözés. Ha lehetőséget adunk az embereknek, hogy véleményt formáljanak, akkor megteszik. Nem tud mindenki mindig órákon keresztül foglalkozni egy-egy kérdéssel, de egy emailt el tud küldeni pillanatok alatt, ha egyetért vele. Egyszerűen aláírja, és elküldi a döntéshozóknak. Ebben rejlik a mozgósításunk lényege. És amikor már úgy érezzük, hogy ez több a soknál, lépéseket teszünk: hallatjuk a hangunkat.