Az önismeret luxusa – lelki felkészülés a szülői szerepre

Napjainkban egyre gyakrabban hangoztatják a tudatosság fontosságát. Tudatosan étkezzünk, tudatosan építsük önmagunkat és a karrierünket, tudatosan gazdálkodjunk az időnkkel és egyáltalán, éljünk tudatosan. De vajon mennyire jellemző ránk ez a tudatosság, ha életünk talán legfontosabb részéről, gyermekeink érkezéséről van szó? Lelkileg is felkészülünk arra a rengeteg változásra, amelyet egy ilyen horderejű esemény hoz az életünkbe? Kellő önismerettel vágunk bele ebbe a fantasztikus utazásba?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kapcsolat
2018. október 09. Czefernek Léna

A fenti kérdésekre nyújt megoldást a Gólyaváró csoport, melynek alkalmain családterápiás módszerekkel készíti fel a párokat két szakember, Börzsei Borka és Csuriné Mink Gyöngyi arra, hogyan lehet úrrá lenni a gyermek(ek) érkezésével együtt járó változásokon. Mert nem csupán az anyagi, fizikai életben, de lelkiekben is lehetünk előre látóak, s megelőzhetjük azokat a problémákat, amelyek sajnos nem egy párt sodortak már a válás közelébe éppen életük legmeghatározóbb éveiben. A Gólyaváró két vezetőjét kérdeztük arról, hogyan működhet ez a megelőzés a kisgyermekes évek alatt.

Kinek szólnak a Gólyaváró alkalmai? Gyermekre vágyó vagy már babát váró pároknak?

Börzsei Borka: A csoportba jelentkezés egyetlen kritériuma, hogy a jelentkező pár tagjai elkötelezetten éljenek a kapcsolatukban. Ez azt jelenti, hogy társként tekintsenek egymásra, legyenek hosszú távú céljaik, vágyjanak közös gyerekekre. Ezért a pár együttélésének módja vagy a babavárás ténye nem befolyásolja a csoportba való bekapcsolódásukat. Minden csoportban vannak együttélők és házasságban élők, babát várók és még nem állapotosak. Mi, csoportvezetők örülünk a párok sokféleségének, izgalmasabbá teszi a gyakorlatok átbeszélését és segíti, hogy mindenki árnyaltabban lássa a saját helyzetét. Azt tapasztaljuk, hogy akkor jönnek a párok a Gólyaváró csoportba, ha már készek arra az időre előre tekinteni, mikor a babájuk megszületik, és vannak, akiknél ez már jóval a babavárás előtt eljön, míg másoknál a pocak növekedésével együtt érik.

Könnyen szánják rá magukat a (leendő) szülők, hogy elmenjenek egy ilyen programra?

Csuriné Mirk Gyöngyi:  Úgy gondoljuk, hogy sokan még mindig félnek az olyan csoportoktól, helyzetektől, ahol meg kell nyílniuk, illetve önmagukkal kell szembenézniük. Az önismeret sokszor még ma is luxusnak számít, a pszichológiával, lelki megismeréssel kapcsolatos élmények sok emberben félelmet keltenek, távolságtartást ébresztenek. A családalapítás előzményeként az anyagi javak megteremtése mellett sokszor nem kap elég nagy hangsúlyt a lelki felkészülés, annak ellenére, hogy a gyermek érkezésével fenekesen felfordul a pár addig megszokott élete. Tapasztalataink szerint azok jelentkeznek bátrabban a csoportba, akiknek már van korábbról pozitív tapasztalatuk önismereti, vagy más lelki témákat taglaló csoportokkal kapcsolatban. Általában a pár női tagja szokott jelentkezni, nem ritka, hogy férje első sorban az ő kedvéért jön el hozzánk. A legtöbb esetben azonban ő is meglepően hamar bevonódik, és aktív részesévé válik a csoportnak.

Szükségét érzi a mai generáció, hogy tudatosan készüljön a szülői szerepre?

Börzsei Borka: A miket körülvevő trendek számottevő része a tudatos tervezés fontosságát hangoztatja: tudatosan élni, táplálkozni, sportolni, kapcsolatot építeni, babát várni, krízisekre felkészülni…ez mind része egy jelentős – fiatalokat és idősebbeket is magába foglaló – csoportnak. A családterápiás rendelés során megismert párok esetei is azt jelzik számunkra, hogy odafigyeléssel, néhány technika elsajátításával talán megelőzhető lenne, vagy legalább mérsékelhető lenne a konfliktusok kialakulása – ezekkel a tapasztalatainkkal mertünk belevágni egy ilyen jellegű, preventív csoportba. A Gólyaváróra jelentkezők életkora, végzettsége, világnézete, mobilitása nagy szórású, ami szintén színesebbé teszi az alkalmakat, izgalmas dinamikákat hoz a csoportfolyamatba.

Milyen “többletet” nyújtanak a foglalkozások egy átlagos babára váró, babát tervező vagy már a gyermekvárás fázisában lévő párnak? Miben különbözik a tematika például egy jegyesoktatás ide vonatkozó tartalmától vagy akár egy szülésfelkészítő tanfolyamtól?

Csuriné Mirk Gyöngyi: Csoportunk tematikája a rendszerszemléletre épül. Hiszünk benne, hogy a családtagok kommunikációjukkal, viselkedésükkel oda-vissza hatnak egymásra, így egy új családtag érkezése is komoly változásokat hoz mindhármójuk életében. A hat alkalom ezekre a változásokra hívja fel a párok figyelmét. Abban segíti a párokat, hogy egymás családból hozott mintáit és hiedelmeit mélyebben megismerve könnyebben alakítsanak ki egy közös egységet, legyenek közösen kidolgozott megoldási módjaik az esetlegesen felmerülő problémákra, nehezebb helyzetekre. A párkapcsolat erősítése mellett hangsúlyt fektetünk még a családi értékekre – kifejezett figyelemmel a gyermek értékére –, s a közös családi egység megteremtésére és fenntarthatóságának lehetőségére. Nem titkolt célunk, hogy olyan kiscsoportokat hozzunk létre, amelynek azonos életszakaszban lévő tagjai később is fordulhatnak egymáshoz segítségért, tanácsért, megerősítésért.

Tud segíteni egy ilyen kurzus azoknak is, akiknek meddőségi problémáik vannak és lelki támogatásra van szükségük?

Börzsei Borka: Az a tapasztalatunk, hogy olyan párok jönnek el a csoportba, akik fantáziájában már meg tud jelenni egy családdá vált kép magukról. Abban az esetben, ha a párt a jelen köti le, a baba megfoganása, akkor nem is nagyon jut eszükbe előre tekinteni, Gólyavárón résztvenni. A babaáldásra hosszan váró párok már pocakosan szoktak jelentkezni a csoportba, ez számunkra teljesen érthető.

A csoportalkalmak tematikája kitér a hordozott félelmeikkel való megküzdésre, a pozitív családi minták saját kapcsolatukba való beemelésére is. Fontos számunkra az a megelőző szemlélet, hogy a párok értsék a családi rendszerük törvényszerűségét, tudják, hogy hassanak egymásra és önmagukra. Fontos, hogy a csoportban beszéljünk arról, a későbbiekben hol milyen segítséget kaphatnak nehézségeik során.

Tudtok említeni személyes tapasztalatot, olyan visszajelzést, amiért úgy látjátok, megéri csinálni, amire azt mondanátok, hogy igen, ezért indítottuk el a kurzusokat?

Csuriné Mirk Gyöngyi: A legörömtelibb visszajelzés számunkra, hogy vannak olyan párok – az első csoportunk résztvevői közül –, akik azóta már második, harmadik gyermeküket nevelik boldogságban, s azóta is szívből ajánlják ismerőseiknek az aktuálisan induló csoportot. A régi tagok közül többen még azóta is tartják egymással a kapcsolatot, s így időnként mi is kapunk róluk híreket.

Az ősszel induló csoportba még bátran jelentkezhetünk: