Babavárás egy pszichológus szemével

Gyermeket nevelni izgalmas, de korántsem egyszerű feladat. Hát még ha az anyuka pszichológus és a fejében túl sok a szakirodalom. Ha gyereknevelésről van szó, legtöbbször bőven elég az ösztöneinkre hallgatni és aszerint cselekedni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. augusztus 26. Csontos Dóra

Gyermeket nevelni izgalmas, de korántsem egyszerű feladat. Hát még ha az anyuka pszichológus és a fejében túl sok a szakirodalom. Ha gyereknevelésről van szó, legtöbbször bőven elég az ösztöneinkre hallgatni és aszerint cselekedni.


Hogyan készüljünk a gyermek születésére, ki a jó szülő, milyen következményekkel járhat a nehéz gyermekkor – ilyen és ehhez hasonló kérdésekről faggattuk Királyné Szentkuti Katalin pszichológust, leendő édesanyát.

Mióta dolgozol pszichológusként?

Királyné Szentkuti Katalin: 2009 óta vagyok pszichológus, foglalkoztam már látássérült emberekkel, voltam iskolapszichológus, jelenleg pedig egy multicégnél dolgozom, mint személyzeti munkatárs. Emellett magánvállalkozóként életvezetési és párkapcsolati konzultációt is végzek.

Milyen lelki gondokkal kerestek már fel kliensek?

Királyné Szentkuti Katalin: Ez nagyon változó, egyéni terápiában például párkapcsolati krízis vagy munkahelyi válság miatt, pároknál kommunikáció elakadások végett.

Jómagad is családalapítás előtt állsz, januárban születik meg az első gyermeked. Hogy fogadtátok a hírt a férjeddel?

Királyné Szentkuti Katalin: Nagyon örültünk. Pont mint a filmekben, izgatottan vártuk, hány csík jelenik meg a papíron. Nyilván egy erős megérzésem már volt a teszt elvégzése előtt is, de bizonyossá akkor vált minden, amikor megjelent a második csík a műanyag ablakban.

Mi segít téged a felkészülésben?

Királyné Szentkuti Katalin: Elsősorban azok a szakemberek, akik résztvevői ennek a folyamatnak, tehát a nőgyógyász, a védőnő. Az orvosom a természetes babavárást és szülést támogatja, ami nekem egy nagyon szimpatikus irány. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy te tudod, mi a jó neked és a babának, így nem érdemes semmin izgulni, a saját megérzéseid vezessenek és azoknak higgy. A mozgásról is esett szó, az úszást kifejezetten javasolják ebben az időszakban és az a hit már rég megdőlt, hogy az anyuka ilyenkor két ember helyett eszik, tehát a táplálkozásra, kalóriabevitelre is oda kell figyelni. Kismama jógán is jártam, ami azért volt különleges, mert az óra elején egy csoportos beszélgetésre került sor, ahol mindenki elmondhatta, hogy érzi magát. Pont mint a pszichológusnál. (nevet) Az internetes fórumokat kevésbé szoktam olvasni, mert szerintem túlságosan különbözőek a vélemények és nincs két egyforma eset. 

Mit gondolsz, te mint pszichológus hogy tudod alkalmazni a gyermeknevelésben a korábban tanultakat?

Ha ezt a kérdést hallom, az a kétgyermekes csoporttársam jut eszembe, akivel egy képzésen vettem részt, és akitől egykor naivan megkérdeztem, hogy: azért a szakemberi tudás ugye segít a gyermeknevelésben? Mint kiderült, szerinte ez nem igazán így működik, mert amikor anya vagy, akkor anya vagy és nem pszichológus, tehát az érzelmeink minket is ugyanúgy befolyásolnak, mint bárki mást. A gyereknevelésnél szerintem nem a pszichológusságod számít, hanem a személyiséged.

Az interjú a Budapest.imami oldalon folytatódik.