Bíró Eszter: “A tiltás nem működik, a mérték a fontos.”

Bíró Esztert sok helyről ismerhetjük, elég csak a színházi és filmszerepeire gondolni, azonban a kisebbek szemében csak mostanában válik igazán ismertté, hiszen 2013-ban jelent meg, a gyerekeknek és családoknak szóló Állati Zenés ABC című képeskönyve és lemeze, 2015 karácsonyán pedig a folytatás. A könyvről, koncertekről és a szilveszterről kérdeztük a művésznőt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. december 31. Gyarmati Orsolya

Bíró Esztert sok helyről ismerhetjük, elég csak a színházi és filmszerepeire gondolni, azonban a kisebbek szemében csak mostanában válik igazán ismertté, hiszen 2013-ban jelent meg, a gyerekeknek és családoknak szóló Állati Zenés ABC című képeskönyve és lemeze, 2015 karácsonyán pedig a folytatás. A könyvről, koncertekről és a szilveszterről kérdeztük a művésznőt.


Családháló: Nálatok hogyan telnek a szilveszterek? Párod, Födő Sándor is zenész, zeneszerző. Szabaddá tudjátok tenni magatokat vagy munkával “ünneplitek” az új évet?

Bíró Eszter: Régebben ilyenkor rengeteget játszottunk, de pár éve átalakult ez a nap, mostanában már inkább a fél- vagy az egész playbackes haknikra van kereslet, az élőzenés produkciók döntő része otthon ül. Ezt én részben nem bánom, hiszen ilyenkor is együtt lehetek a családommal. Több éve baráti társaságban házibulizunk a gyerekeink barátaival és a szüleivel, amit nagyon élvezünk! Emellett az év vége nagyon zsúfolt így is, rengeteg gyerek- és esti koncertet adtunk, most jelent meg az Állati Zenés ABC 2. című könyvem és nagylemezem többezer példányban, amelyhez kapcsolódott lemezbemutató koncert, könyvbemutatóval egybekötött dedikálás, ezért alig várom már, hogy pár napot pihenhessek a családom körében.

CSH: A gyerekek egy-egy sűrű koncertidőszak alatt kinél vannak?

B.E.: A nagyszülők segítségét szoktuk igénybe venni. Ennek a megszervezése most már sokkal egyszerűbb, mivel a kisfiam 5, a kislányom 7 éves. Viszont sok külön órájuk van, a kislányomnak házifeladata is, és reggelente be kell érnie 8-ra az iskolába. Azért arra nagyon figyelünk, hogy ők akkor se érezzék a kevesebb figyelmet, ha nekünk sok a dolgunk. Nagyon szoros négyünk kapcsolata, és szeretnénk, ha ez így is maradna.

CSH: Gyakorló édesanyaként hogyan tudod elérni, hogy az ünnepi időszakban ne egyenek túl sok édességet a gyerekeid? Lazább, megengedőbb vagy ilyenkor?

B.E.: Mivel az egész családunk imádja az édességeket, sokszor sütünk együtt, és ilyenkor igyekszem “egészséges” sütiket készíteni, mézzel vagy nádcukorral és teljes kiőrlésű liszttel. Nem hiszem, hogy a tiltás jó ötlet, szerintem, mint mindenben, a mérték a fontos a hétköznapokban és az ünnepi időszakban egyaránt.

CSH: Saját magaddal szemben mértéktartóbb vagy? (ha az édesség, sütemény kavalkádot nézzük)

B.E.: Vannak időszakok, amikor nagyon fegyelmezett tudok lenni, de az az igazság, hogy úgy tartom, hogy az élet fontos örömei közé tartozik az evés, az ízek, és egy jó asztaltársasággal jóízűen elköltött vacsora. Ha már ez sincs, szegényebb leszek egy élménnyel, ezért ezt az élvezetet nem szívesen hagyom ki az életemből. Emellett a párommal együtt imádok sütni-főzni, fűszerekkel, újdonságokkal kísérletezni, ez mindkettőnket nagyon kikapcsol. De ami legalább olyan fontos nekem, az a mozgás, anélkül nem tudok létezni. Heti többszöri alkalommal igyekszem eljutni az edzőterembe különböző órákra. A gyerekeim szintén nagyon mozgékonyak, focira, úszásra, jazztáncra és balettre járnak, a párom pedig squash-ol.

CSH: Az év elején hol láthat a közönség, milyen koncertjeid lesznek?

BE: Nagy öröm számomra, hogy rengeteg megkeresésnek teszek eleget, mivel egyre többen ismerik az Állati Zenés ABC dalait, hiszen ősztől már a Minimax TV csatornán és az online MeseTV-n is láthatóak a koncert klippjeim. Emellett sok iskolából kapok levelet, hogy alternatív kiegészítő anyagnak használják a könyvemet és lemezemet. Az Állati Zenés ABC-vel január 10-én a Diósgyőri várban, január 22-én a Nyírbátor Kulturális Központban, február 11-én a Jókai Klubban, február 13-án Budakeszin, az Erkel Ferenc  Művelődési Központban, február 14-én Érden a Szepes Gyula Művelődési Központban, és március 13-án a Tücsöktanyán, azAngyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban koncertezem. Január 27-én a Frankel Zsinagógában az ENSZ Holokauszt Emléknapján adok koncertet vonós négyessel kiegészülő zenekarommal,  “Dalok az életről” címmel.