Családi program a temetőben? Izgalmas felfedezőtúrára várja a legkisebbeket a Fiumei úti sírkert!

Elsőre talán kicsit furcsán hangzik a temető, mint helyszín egy családi program szervezésekor, ám a Fiumei úti sírkertben most nem borongani hívnak minket: múltunk, történelmünk és irodalmunk nagyjainak megismerése került középpontba egy hiánypótló kezdeményezés keretében. A családi séta garantáltan többet nyújt közös időtöltésnél, hiszen "annak a nemzetnek van jövője, amely megismeri a múltját".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. november 29. Czefernek Léna

Elsőre talán kicsit furcsán hangzik egy családi, temetői körséta, ám Halottak napjával a hátunk mögött, a karácsonyi ünnepek közeledtével amúgy is megtesszük ezeket a köröket, hiszen az elmúlás, családunk, elhunyt szeretteink az életünk s múltunk részei, még akkor is, ha nem találkozhatunk velük a hétköznapokban. A pszichológusok gyakran hangsúlyozzák, gyermekeink számára halottaink fontos kapcsolódási pontot jelentenek múltjukhoz, ezáltal önmaguk megismeréséhez is. Éppen ezért hiánypótló az a kezdeményezés, amely nemrég indult útjára, s a Fiumei úti sírkertbe kalauzolja a történelmi hőseinket, irodalmi személyiségeinket megismerni vágyó családokat. A kisgyerekes túrákról Radnainé dr. Fogarasi Katalint, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját kérdeztük.

A nagyközönség számára régóta szerveznek hasonló sétákat, ám ezek főként felnőtteknek szóltak. Mi adta az ötletet, hogy családoknak, azon keresztül is gyerekeknek szervezzenek ilyen alkalmakat?

A Nemzeti Örökség Intézete közel két éve indította el a Fiumei úti sírkert ingyenes sétáit. Öt szakképzett történész idegenvezető segítségével mutatjuk be a sírkert érdekességeit, történetét és az itt nyugvók történeteit. 25 féle tematikus sétán vehetnek részt jelenleg az érdeklődők. A Gasztrohangulatok sétánkon felkereshetik azoknak a családoknak a sírját, akiknek a zserbót vagy a Stühmer csokoládét köszönhetjük, de olyan vendéglőst is megismernek, akinek cigánypecsenyéjéért a vendégek a város másik feléből is képesek voltak elzarándokolni. Adventi sétánkon pedig az Angyalszobrok és Mária-ábrázolások felkeresésével idézzük fel a karácsony hagyományos motívumait, a művészparcellában költők és zeneszerzők művei segítenek a ráhangolódásban.

Vezetett sétáinkon 2017-ben több mint tizenötezren, 2018-ban eddig pedig már több mint tizennyolcezren vettek részt. Idén az október 6-i nemzeti gyásznaphoz kapcsolódóan egy héten keresztül több mint 100 vezetett sétát tartottunk középiskolásoknak, október 22-én és 23-án pedig több mint ötszáz határon túli diákot fogadtunk az Új köztemető Nemzeti Gyászparkjában. Tehát a Fiumei úti sírkertbe alapvetően nagyon sok iskolás csoport érkezik (felsősök és középiskolások), de szerettünk volna egy olyan sétát is, amelyen a kisebbek is részt vehetnek. Ezt a korosztályt az óvodából és az iskolából még nem hozzák el, mondván ők ehhez még kicsik. A temetőben azonban érdekes és izgalmas történeteket hallgathatnak egy különleges helyszínen. A séta elején a gyerekek feladatlapot kapnak, amit akár egyedül, de a szülőkkel összedolgozva is kitölthetnek, így tökéletes hétvégi program lehet a család számára. Emellett pedig az is egy fontos szempont, hogy a programjaink ingyenesek.

Mik az eddigi tapasztalatok, hogyan fogadják a gyerekek az eseményt? Milyen reakciót vált ki egy családból egy ilyen séta, mi a különbség a felnőttekhez szóló túrákhoz képest?

Az eddigi tapasztalatok szerint abszolút népszerűségnek örvend a séta, mind a gyerekek mind pedig a szülők körében. A gyerekek élvezik a felfedezés élményét, és azt is, hogy együtt dolgozhatnak a feladatokon a szülőkkel. A séta elsősorban a gyerekekhez szól, az ő igényeiknek megfelelően tartjuk, és igyekszünk minél jobban belevonni őket.

Ki szolgáltatja a történelmi, irodalmi háttéranyagot az előadásokhoz?

A Nemzeti Örökség Intézetében történész végzettségű idegenvezetők állítják össze és vezetik a sétákat. Minden tematikus sétát – így a családoknak szólót is hosszas kutatómunka előz meg.

Ha nem is hangsúlyosan a halálról szólnak ezek az alkalmak, ám mégsem megkerülhető: milyen megvilágításból foglalkoznak az elmúlással?

A NÖRI egyik törekvése, nemcsak a családi séták esetében, hogy ne kizárólag temetőként gondoljanak a Fiumei úti sírkertre. Több mint temető – ezt a címet adtuk a sírkertet bemutató füzetünknek is, és mi ezt komolyan is vesszük. Park, ahol futni, sétálni lehet, szoborpark, és a nemzeti emlékezés egyik központi helyszíne – ez mind a Fiumei úti temető.

Így valamennyi sétánkról általánosan is elmondható, de kiemelten a családi sétánk esetében, hogy alapvetően nem a halál köré fűzzük fel a mondandót. Sokkal inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a Fiumei úti sírkert mint Nemzeti emlékhely történetét, valamint az itt nyugvók történetét meséljük el. Persze, ha egy sírnál állunk, elkerülhetetlen, hogy a halálról beszéljünk, de úgy véljük, ez is hozzátartozik emberi mivoltunkhoz. Tapasztalataink szerint az idelátogató családok körében a temető, a halál már otthon is beszédtéma, főleg ilyenkor, halottak napja után és a karácsonyt megelőzően. A séta során, ha ezzel kapcsolatban kérdés merül fel a gyerekekben az idegenvezető is beszélget velük erről – életkoruknak megfelelően.

Nagy vonalakban vagy inkább kedvcsinálóként: mely személyek, nevezetes sírok szerepelnek a sétában?

A sírkertben felkeressük többek között Jókai Mór, Arany János és Vörösmarty Mihály sírját is, emellett bemegyünk Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleumába is. Megmutatunk és elmesélünk a gyerekeknek olyan kalandos történeteket, hogy hogyan készült egy oroszlánt formázó sír egy valódi oroszlán alapján. Idegenvezetőink a temető történeteit kutatva sok olyan érdekességet találtak, amelyek egy gyermek számára is izgalmasak lehetnek.

Fiúmei úti sírkert

Fotó: NÖRI

Milyen hosszú, hány éves kortól ajánlott a program? Bármilyen időszakban látogatható vagy be kell előre jelentkezni?

A séta körülbelül 1,5-2 óra hosszú, és már 4-5 éves korú gyerekeket is várunk. A túrára interneten vagy telefonon keresztül lehet regisztrálni. A következő családi sétánk december 15-én 13 órakor lesz, jelentkezni a kapcsolt linken lehet.

Vannak olyan momentumok, amik különösen felkeltik a gyerekek érdeklődését?

A legkedvesebb feladat a gyerekek számára talán a részletkereső. Ilyenkor egy-egy részlet alapján kell megtalálniuk azt a sírt az Árkádsoron, amelyikről a kép készült. Külön örömet jelent a gyerekeknek a temető állatvilágának a felfedezése, amely két részből áll: egyrészt a sírokon található, állatokat ábrázoló szobrokat fedezünk fel, másrészt az itt nálunk élő valódi állatokat. Az igazán szerencsések mókusokat is láthatnak a Fiumei úti sírkertben.