“Családonként akár 100-150 ezer forint spórolható meg éves szinten”

Visszaigényelhető pelenkapénz, lakáshitel-törlesztés cafeteriából, extra adókedvezmények: lehetőségek, amelyekről nem tudunk, pedig járna nekünk. Kende Annával, Európa legnagyobb, Magyarország piacvezető pénzügyi tanácsadó cégének munkatársával beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2014. október 29. Gyarmati Orsolya

Visszaigényelhető pelenkapénz, lakáshitel-törlesztés cafeteriából, extra adókedvezmények: lehetőségek, amelyekről nem tudunk, pedig járna nekünk. Kende Annával, Európa legnagyobb, Magyarország piacvezető pénzügyi tanácsadó cégének munkatársával beszélgettünk.


Családháló: Mennyire vannak tudatában az emberek a pénzügyi lehetőségeiknek?

Kende Anna: A mai pénzügyi világ meglehetősen kaotikus: nagy, sok szereplős, 450-500 pénzintézet van jelen, a rengeteg pénzügyi termékről nem is beszélve. Egy átlagembernek nincs arra ideje, hogy folyamatosan figyelje, mi is történik ebben a világban, ugyanakkor mindannyiunknak vannak hitelei, biztosításai, szeretnénk takarékoskodni és hosszú távon megteremteni a pénzügyi biztonságot.

Családháló: Mi alapján választanak az emberek?

K.A.: A pénzintézetek és a biztosítók közül az hirdet, amelyiknek erre megvan a pénzügyi kerete. Az ő reklámjaik sokkal inkább szem előtt vannak, így sokan egyszerűen az ismerős név alapján mennek be ehhez vagy ahhoz a bankhoz, biztosítóhoz, vagy azért, mert valamelyik családtagjuk is oda “jár”. A mi cégünknek az a dolga, hogy nagyon pontosan ismerjük és figyeljük a piacon lévő pénzügyi termékeket, megnézzük, az egyes embereknek milyen személyre szabott igényei vannak és ahhoz megtaláljuk a legtökéletesebb konstrukciókat.

Családháló: Milyen hibákat szoktak elkövetni pénzügyi termékekkel kapcsolatban az emberek?

K.A.: A legjellemzőbb az, amikor valakinek pl. van már egy lakáshitele és egy autóbiztosítása valahol, és az adott pénzintézmény vagy biztosító felajánl egy újabb lehetőséget valamire. Az illető ilyenkor csak a legritkább esetben nézi meg, hogy máshol nem jobbak-e az adott témát illetően a lehetőségek, és hamar rábólint az ajánlatra, noha közel sem biztos, hogy az valóban megfelelő neki.

Családháló: Jellemző, hogy az emberek többet fizetnek különböző hitelekre, biztosításokra, mint kellene?

K.A.: Igen, ez nagyon gyakori. Egy ügyfelem nagyon magasnak találta a havi 8.000 Ft-ot, amit a vállalkozói folyószámlája kezelési költségeként fizetett. Az igények felmérése után találtam neki egy olyan lehetőséget, ahol az eredeti összegnek csupán a tizedébe került a számlavezetési díj. A legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel és utánanézéssel akár 100-150 ezer forint spórolható meg éves szinten.

Családháló: Hogy fogadják az emberek az önök segítségnyújtási szándékát? Jellemzően, ha Magyarországon valaki azzal áll elő, hogy “én segítek neked, sokkal kevesebbet fogsz ezután fizetni és mindezt ingyen csinálom”, mindenki gyanakodni kezd…

K.A.: Valóban, ám ha valaki jó ügyvédet, fodrászt, orvost keres, az első, amit tesz, hogy megkérdezi a legjobb barátait, kit ajánlanának, kiben lehet megbízni. Mi épp erre építünk: a már kialakult ügyfélkör viszi a hírünket, épp ezért nem is reklámozzuk magunkat sehol, ezért nem jelenik meg ebben az interjúban sem a cégünk neve, mert a már felmutatott értékek és eredmények, amelyekkel elnyertük a klienseink bizalmát, elegendő “reklámot” biztosítanak számunkra.

Családháló: A Családháló olvasóinak, a családoknak mire hívná fel a figyelmét?

K.A.: Sokan nem tudnak például az extra családi pótlékokról, amiket bizonyos élethelyzetekben igényelni lehet. Figyeljük az állami szférát és azt, hogy például egy család esetében hogyan lehet minél nagyobb összeget visszaigényelni a befizetett adókból, illetve minél nagyobb adókedvezményeket kieszközölni. A sajnos még nagyon kevesek által ismert önsegélyező pénztár nevű lehetőséggel számos más előnye mellett visszakapható például a pelenkára elköltött összegeket, egyedülálló szülőként is számos pénzügyi juttatást lehet igényelni, de arra is van mód, hogy ha egy család lakáshitelt vett fel, azt valamelyik szülő munkáltatójánál a cafeteria rendszerén keresztül törlessze, ez ugyanis minden cég számára adómentes.

További információ: anna [dot] kende [at] hotmail [dot] com +36 30 982 55 20