Családháló

Kezdőoldal Beszélgetések Demográfiai változást akarunk? Apák nélkül nem fog menni

Demográfiai változást akarunk? Apák nélkül nem fog menni

Az apa szerepe nem másodlagos, hanem pszichológiailag, biológiailag egyenrangú az anyáéval. Az apák támogatása nélkül, főleg a munka–magánélet-egyensúly területén, az egyébként ambiciózus demográfiai terveket nem lehet elérni. Ezt Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, az Apa füzetek társszerzője állítja. Szerinte Magyarországon e téren még sok tennivaló van.

valasz.hu,

– Hol zajlik az ön által sokat említett „csendes apaforradalom”? A való életben vagy a kutatásokban?

Mindkét síkon. Az apa forradalom már 30-40 éve elkezdődött több nyugati országban is. A kutatási eredmények sem új keletűek. Már a ’60-as években készültek olyan apákra vonatkozó pszichológiai vizsgálatok, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az apa jelenléte növeli a gyerekek kiegyensúlyozottságát, iskolai teljesítményét, a párkapcsolatok minőségét, de ezekkel a megállapításokkal sokáig nem nagyon foglalkoztak.

– Mikor történt a változás?

Modern mérföldkőnek tartom Lee Gettler professzor 2011-ben publikált tudományos kísérleteit, amelyekkel bizonyította, hogy a leendő édesapák szervezetében jelentős hormonális változások mutathatók ki, már párjuk várandóssági időszakában is. És nemcsak az derült ki, hogy ilyenkor a legtöbb apánál jelentősen vagy akár drámaian csökken a tesztoszteronszint – ezzel növekszik a gondoskodó, együttműködő viselkedés –, hanem például a korábban anyai hormonoknak tartott prolaktin és oxitocin szintje is jelentős növekedést mutatott.

– Nemcsak izgalmas hormonális, hanem neurológiai kutatásokat is végeztek.

Ezek talán a legizgalmasabb modern kutatások.  A neurológiai vizsgálatok jelentős változásokat mutattak a „várandós” és kisgyermekes apáknál. A kutatók arra jutottak, hogy jól elkülöníthetőek bizonyos „apai agyi” és „anyai agyi” területek, amelyek különböző mértékben aktivizálódnak a szülőpárnál. Az anyáknál elsősorban az érzelmi szabályozás, míg az apáknál a szociális-kognitív működés területei aktivizálódtak. Ezeken a területeken megnőtt az idegsejtek száma, vagyis „szemmel láthatóan”, több milliméterrel megnövekedett az agy.

A bejegyzés további részében olvashatunk kutatási eredményekről, családi apakultúráról, a valós apaforradalomról, és hogy Magyarországon milyen fő problémákra milyen megoldásokat javasol Léder László.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Ezer család üdülhet a Családi Erzsébet-táborokban

Tíz hétvégén összesen ezer család üdülhet a Családi Erzsébet-táborokban a Balatonnál - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és...

Close