Demográfiai változást akarunk? Apák nélkül nem fog menni

Az apa szerepe nem másodlagos, hanem pszichológiailag, biológiailag egyenrangú az anyáéval. Az apák támogatása nélkül, főleg a munka–magánélet-egyensúly területén, az egyébként ambiciózus demográfiai terveket nem lehet elérni. Ezt Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, az Apa füzetek társszerzője állítja. Szerinte Magyarországon e téren még sok tennivaló van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszélgetések
2018. március 12. valasz.hu

– Hol zajlik az ön által sokat említett „csendes apaforradalom”? A való életben vagy a kutatásokban?

Mindkét síkon. Az apa forradalom már 30-40 éve elkezdődött több nyugati országban is. A kutatási eredmények sem új keletűek. Már a ’60-as években készültek olyan apákra vonatkozó pszichológiai vizsgálatok, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy az apa jelenléte növeli a gyerekek kiegyensúlyozottságát, iskolai teljesítményét, a párkapcsolatok minőségét, de ezekkel a megállapításokkal sokáig nem nagyon foglalkoztak.

– Mikor történt a változás?

Modern mérföldkőnek tartom Lee Gettler professzor 2011-ben publikált tudományos kísérleteit, amelyekkel bizonyította, hogy a leendő édesapák szervezetében jelentős hormonális változások mutathatók ki, már párjuk várandóssági időszakában is. És nemcsak az derült ki, hogy ilyenkor a legtöbb apánál jelentősen vagy akár drámaian csökken a tesztoszteronszint – ezzel növekszik a gondoskodó, együttműködő viselkedés –, hanem például a korábban anyai hormonoknak tartott prolaktin és oxitocin szintje is jelentős növekedést mutatott.

– Nemcsak izgalmas hormonális, hanem neurológiai kutatásokat is végeztek.

Ezek talán a legizgalmasabb modern kutatások.  A neurológiai vizsgálatok jelentős változásokat mutattak a „várandós” és kisgyermekes apáknál. A kutatók arra jutottak, hogy jól elkülöníthetőek bizonyos „apai agyi” és „anyai agyi” területek, amelyek különböző mértékben aktivizálódnak a szülőpárnál. Az anyáknál elsősorban az érzelmi szabályozás, míg az apáknál a szociális-kognitív működés területei aktivizálódtak. Ezeken a területeken megnőtt az idegsejtek száma, vagyis „szemmel láthatóan”, több milliméterrel megnövekedett az agy.

A bejegyzés további részében olvashatunk kutatási eredményekről, családi apakultúráról, a valós apaforradalomról, és hogy Magyarországon milyen fő problémákra milyen megoldásokat javasol Léder László.