Egészség és tradíció – erdélyi ízek egy belvárosi boltocskában – INTERJÚ

Van egy bolt Budapest belvárosában, hol apró kis szigetként adalékmentes, hagyományos készítésű ételeket kínálnak a betérőknek. A családi vállalkozás vezetőjével, Pap-Székely Eszterrel beszélgettünk ételekről, szokásokról és jótanácsokról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. október 18. Paulik András

Van egy bolt Budapest belvárosában, hol apró kis szigetként adalékmentes, hagyományos készítésű ételeket kínálnak a betérőknek. A családi vállalkozás vezetőjével, Pap-Székely Eszterrel beszélgettünk ételekről, szokásokról és jótanácsokról.


Mit tapasztaltak, mennyire fontos a mai magyar családoknak, hogy még arra is odafigyeljenek, hogy milyen ételek kerülnek az asztalra?

–          Boltunk június végén nyitott meg. Az eddig eltelt időszakban azt tapasztaltuk, hogy vásárlóink nagy részét a házias ízek vonzzák, míg a termékek egészséges, adalékmentes volta úgy látjuk főként azon családok számára döntő szempont, akik kisgyermeket nevelnek.

Legkedvesebb történetünk ezzel a témával kapcsolatosan, amikor egy nagymama nemrégiben vonattal utazott Gyöngyösről célirányosan hozzánk a Carpaticumba, egy hosszú bevásárló listával, és azt mondta, számára a hosszú út is megéri azt, hogy tudja mi kerül az unokái elé a családi asztalra. Az ilyen pozitív visszajelzések megerősítenek bennünket abban, hogy jó az, amit csinálunk, mert sokak számára fontos, hogy családjuk minőségi élelmiszert fogyasszon, ennek jelentőségét egyre többen felismerik és szem előtt tartják vásárláskor.

Önök adalékanyagoktól mentes ételeket kínálnak a vásárlóknak. Miért baj, ha egyéb tartósítószerek, „E”-k és más anyagok is belekerülnek az ételeinkbe? Úgy tovább eltarthatjuk azokat otthon, nem?

–          Valóban, termékeink csaknem mindegyike tartósító- és adalékanyag mentes. Az utóbbi években élelmiszereink összetételére kiemelt figyelem irányul. Ez igen összetett kérdés, mivel korunk nagyüzemi élelmiszer-előállításához egyfelől megkerülhetetlenek, hiszen általuk válnak az alapanyagok stabillá és feldolgozásra alkalmassá, a termékek pedig állandó minőségűvé. A fő cél mindenekelőtt a gyártási költségek és végeredményben a késztermék árának csökkentése, akár a drágább összetevő térfogatának kémiai úton történő növelésével vagy valamely adalékanyaggal történő behelyettesítésével – mint az ipari szalonna, bőrkepép és bőremulzió – hogy csak néhányat említsünk a húsipar riasztó, és a fogyasztók képzeletében megfoghatatlan képként élő összetevőiből.

Másfelől azonban, sok adalékanyagról feltételezhető, hogy szerepet játszanak olyan civilizációs betegségek kialakulásában, mint az allergia, bizonyos emésztőszervrendszeri betegségek, tumoros megbetegedések, de több idegrendszeri zavart is említhetnénk. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos eredmények által sok esetben még nem bizonyították az összefüggést ezen kémiai anyagok és egyes betegségek kialakulása között, ennek ellenére ez önmagában nem ad megnyugvásra okot, hiszen a korábban használt adalékanyagok között is akad olyan szép számmal, amelyet utóbb betiltottak.

Egy különösen aggasztó és a húsfeldolgozó iparban rendkívül elterjedt vegyület például a nátrium-nitrit, amelyet a hús színének élénkebbé és tartósabbá tételéhez, valamint a botulinum baktérium szaporodásának gátlásához használnak. Kutatások igazolják a nitritekkel kezelt húsok fogyasztása és bizonyos ráktípusok közötti összefüggést.

Ahogy az imént említettük, az adalékanyagoknak és tartósítószereknek gyártástechnológiai  szempontból megvan ugyan a jelentőségük és valóban tovább eltarthatóak, de nem gondolom, hogy lenne olyan vásárló, aki tudatosan a hosszabb szavatosságú, de mérgező, vagy legalábbis szintetikus összetevőkből álló élelmiszert választaná.

A tömegigény, a profitorientált élelmiszeripar és az erősen árérzékeny fogyasztók összhatása által vált használatuk a nagyüzemi gyártásban alapvetővé, de ez nem jelenti azt, hogy szükségszerűen nekünk is ezeket a termékeket kellene választanunk!

Ha jól tudom, akkor Önök Erdélyből származnak. Mennyire könnyű vagy nehéz megőrizni az onnan hozott világlátást, hozzáállást?

–          Nekünk ebből a szempontból viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a kiterjedtebb családunk egy része szintén Magyarországon él, velük napi-heti szintű kapcsolatban vagyunk. Az Erdélyben élő rokonokkal is évente többször látjuk egymást. Gyakrabban látogatunk mi haza, de olykor ők is eljönnek. Ilyenformán nem szakadtunk ki annyira abból a közegből, élő szálakkal kötődünk a gyökereinkhez és a szűkebb értelemben vett szülőföldünkhöz.

Mivel azonban közel 3 évtizede élünk Magyarországon, a fővárosban, illetve annak közvetlen közelében, mindkét élettempóra és gondolkodásmódra át tudunk hangolódni. Mi akár Magyarországról utazunk Erdélybe, akár onnan vissza, úgy érezzük, hogy otthonról tartunk hazafelé.

Hogyan jutottak el oda, mi vezetett odáig, hogy erdélyi, székelyföldi ételeket hoznak Budapestre? Mi vette rá Önöket, mi volt a személyes ok, hogy vállalkozzanak?

–          Pontosan már nem tudnánk visszaidézni mióta, de annyi biztos, hogy hosszú évek óta érlelődik bennünk az ötlet. Különböző formákban ugyan, de az alapgondolat két tényezője mindig állandó volt: erdélyi és minőségi.

Az irány adott volt, hiszen erdélyiként ezeket a termékeket ismerjük, ezen a vonalon mozgunk otthonosan, ebben vagyunk jók. Az ötlet körvonalazódásakor azt is láttuk, hogy kiforrott formában ilyen jellegű bolt még nincs. Ami meglepő, ha belegondolunk, hogy a mediterrán térség országainak, illetve Ázsia és Dél-Amerika konyháira számtalan üzlet és étterem specializálódott.

A minőségi és házias ízek iránt való elköteleződésünk pedig abból fakadt, hogy hosszú ideje – a családban előfordult rákos megbetegedés óta különösen – magunk is odafigyelünk arra, milyen élelmiszert vásárolunk, így a saját bőrünkön tapasztaltuk, milyen nehéz megbízható támpontokat találni ezen az úton. Emiatt gondoltuk, hogy egy olyan bolt, ahol házias ízekre és egészséges ételekre találnak a vásárlók működőképes lesz. Az eddig eltelt időszakban ezt vásárlóink megerősítették, és minden alkalommal örömmel tölt el minket, amikor valaki nálunk találja meg azt a világot, amit évek óta keresett.

Családi vállalkozást üzemeltetnek. Jó a családtagokkal együtt dolgozni? Nem jönnek elő a generációs különbségek egy-egy probléma kapcsán?

–          Kezdetben tartottunk tőle, hogy mindhárman temperamentumos egyéniségek lévén nem lesz zökkenőmentes a közös munka. Az elmúlt több mint negyed év távlatában azonban úgy látjuk, hogy kitűnően összehangolódtak a feladatkörök kinek-kinek az erősségeivel és igyekszünk egymás munkáját támogatni. Elmondhatjuk, hogy eddig igen jól működik.

A generációs különbségek nem jelentenek problémát, azt gondolom, sokkal inkább gazdagítják a közös munkát és ezáltal a vállalkozást. Mindannyian beleadjuk a saját elképzeléseinket, és a korosztályaink eltérő szemléletéből, valamint a habitusunkból fakadó különbségek jól kiegészítik egymást.

Annyi egészségünket védő tippet hallani mostanság, amelyeket jó lenne megfogadni. Van olyan, amelyet Ön ajánl olvasóinknak?

–          Ha megbízható forrásból származó, természetes összetevőjű, a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszert választunk, azzal máris óriási lépést tettünk egészségünk megőrzése érdekében.

Amennyiben egy konkrét tippet kell kiemelnem, a homoktövis napi szintű fogyasztását javaslom mindenki számára. Ennek egy kényelmes formája a boltunkban kapható homoktövis krémméz lehet, amelyet Szász Ilyés korondi bio termékeket előállító méhész készít az általa hosszú évek munkájával kifejlesztett technológiával, amelynek köszönhetően sem a mézet, sem a homoktövist nem hőkezelik, a krém a két alkotóelem együttes hatásával  bír, anélkül, hogy a feldolgozás során bármely elveszne különleges hatásukból.

A homoktövist az egészség tárának is hívják, mivel több, mint 190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz. Kiemelkedő C-vitamin forrás. Flavonoid tartalma által erős antioxidáns hatású, gátolja a szabad-gyököket. E-vitamin és esszenciális zsírsav tartalma szintén egyedülálló. Védi és erősíti az immunrendszert, szervezetünk védőképességét, késlelteti az öregedést, növeli a fizikai és szellemi erőnlétet, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, védi a májat, speciális zsírsavösszetétele révén pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal lassítva az érelmeszesedési folyamatokat – hogy csak néhányat említsünk szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai közül.   

A méz mintegy kiegészítve, és felerősítve a homoktövist, 11 féle vitamint, körülbelül 30 féle ásványi anyagot, valamint 19 féle aminosavat és enzimet tartalmaz. Méregtelenít, antioxidáns hatású, növeli a betegségekkel szembeni ellenállást, javítja a szervezet oxigénellátottságát. Így válik a homoktövis krémméz egy természetes alapú multivitaminná.


A családi vállalkozás is jelen van a Facebookon! Itt megnézhetitek a Carpaticum honlapját is!

(Fotók: családháló.hu – Ancsin Gábor)