Egy csészényi boldogság – anyaként is lehet sikeres egy nő!

Vannak olyanok, akik a gyermeknevelés mellett úgy érzik, bele kell vágniuk valami másba. Úgy érzik, van, ami még a családjuk mellett fontos szerepet tölthet be az életükben. Sikeres anyák és sikeres vállalkozások.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. december 04. Vajda Boglárka
Olekszik Dorottya teaszakértő nemrég érkezett haza Srí Lankáról, Ceylonról, ahol mestervizsgát tett. Ezzel ő lett Magyarország eddigi egyedüli hivatalos tea taster-e, tea sommelier-je.
Családháló: Mit jelent ez a cím és mennyi munka van a megszerzése mögött?
Olekszik Dorottya: Számomra nem is a cím a mérföldkő a pályafutásomban, hanem az életre szóló élmény, amit a kivételes tudással rendelkező mesterek közelsége jelentett. A régi mester-tanítvány kapcsolat ebben a szakmában még élő hagyomány, mert csak egy tapasztaltabb vezető segítségével sajátítható el a teák mélyebb ismerete, ami a lexikális tudás mellett szellemi nyitottságot és bizonyos erények meglétét is feltételezi. A mesterrel hajnalban kijárni az ültetvényre, segédkezni a reggeli szedésben, az éjszakát a teagyárban tölteni szintén részét jelentik a képzési folyamatnak. Ahhoz, hogy valaki eljusson a vizsgáig, rengeteg tanulás szükséges egy szerteágazó ismeretanyagból a filozófiától és vallástörténeten át egészen a biokémiáig, és természetesen nyelvtudás is kell hozzá.
CSH: Mire jogosítja fel a teaszakértői cím?
OD: Ez röviden egy tanúsítvány arról, hogy a tea taster (kóstoló) birtokában van annak az ízlelési és lexikális tudásnak, amely alapján a tea minőségét és árát meghatározzák. A teaszakértő továbbá nagy házak teás kínálatát alakítja, keverékeket hoz létre, felügyeli a teák minőségét.
CSH: Mit jelent az ön számára a tea?
OD: Lassan tíz éve teával kelek, teával fekszem, a kettő között pedig teával foglalkozom: teát kóstolok, teát kínálok és teáról beszélek. A tea átvitt értelemben a számomra maga az élet. Pozitív, életigenlő gondolkodás, mindennapos tapasztalás a teás út. Eljutottam egy olyan életszakaszba, amikor a megszerzett tudást kötelességemnek tartom átadni. Ez adta az ötletet, hogy legyen a teának is méltó képzési intézménye, akadémiája Magyarországon.
CSH: Hogyan épül fel egy ilyen intézmény, és mit tanulhatnak itt a diákok?
OD: Túlzás nélkül állítom, hogy Magyarország legjobb teás szakemberei kezdik meg oktatási tevékenységüket az akadémiánkon. Kínálunk rövid, úgynevezett kezdő tanfolyamokat annak érdekében, hogy az emberek magukat és a családjukat egészséges és megfelelően elkészített teával örvendeztessék meg. A szakértői képzésünk azoknak szól, akik magasabb szinten szeretnék a teázást űzni. Oktatunk nekik ültetvény- és gyártási ismereteket, hatóanyag-ismeretet, nyugati és kínai osztályozási rendszert, teaprezentációt és -kóstolást, valamint megtanítjuk a világ teáinak fajtáit, speciális előállítási, elkészítési módjait, a hozzájuk kapcsolódó ceremóniákat, eszközöket. A záróvizsga után angol és magyar nyelvű teaspecialista-oklevelet állítunk ki. Az oktatás minőségét szavatolja, hogy az akadémia szakmai támogatója a Ceyloni Tea Szövetség.
CSH: Ha meg kellene fogalmaznia, mit mondana: ki Olekszik Dorottya?
OD: Teaszakértő vagyok, egy régi zen mondásban foglalható össze ars poeticám: „ülj le, és igyál egy csésze teát”. Idegenforgalmat Budapesten, vallástudományt Szegeden, közgazdaságtudományt Pécsett hallgattam, tanulmányúton Németországban, Thaiföldön, Indiában, Sri Lankán, Thaiföldön, Nepálban, Indonéziában, Vietnamban, Kínában, Kenyában, Dél-Afrikában, Argentínában, Peruban, Brazíliában és Mexikóban jártam.
Kisgyerekkorom óta érdekelnek más kultúrák és vallások. Ez a kíváncsiság vezetett az idegenforgalom területére, ahol tíz évet utazással töltöttem. A rendszerváltás utáni Magyarországon keresettek voltak a több nyelven beszélő pályakezdő fiatalok, akikre nagy feladatokat bíztak. Rengeteg különleges helyen jártam a világban, többek között teaültetvényeken is – tetszettek az ott látottak, de akkor még nem gondoltam, hogy egyszer majd ez lesz az én szakmám is.
Első gyermekem születése után többé nem járhattam-kelhettem kedvemre, ekkor jött az ötlet: ha én nem mehetek el, a világot hozom haza. Felvettem a kapcsolatot a termőterületek képviselőivel, és kis választékkal, de nagy lelkesedéssel megkezdtük működésünket – a fogadtatás és a vásárlók pozitív visszajelzése minden várakozásunkat felülmúlta. Közben folyamatosan képeztem magam minden olyan területen, mely kötődik a teához. Bár kezdetben sokan kétkedve fogadták tervemet, az idő engem igazolt – az emberek ízlése folyamatosan változik és manapság itthon is egyre nagyobb figyelem irányul a teára.