Egy illusztrátor-grafikus műhelytitkairól – interjú Kállai Nagy Krisztinával + JÁTÉK!

Hívő katolikusként egy plusz lelki élménnyel, akár egy lelkigyakorlattal is felér egy-egy vallásos témájú könyv illusztrálása, mivel rajzolás közben sokkal inkább bele kell helyezkedni egy-egy történetbe, “belebújni valakinek a bőrébe” – mondja Kállai Nagy Kriszta grafikus, számtalan gyermekkönyv, családi naptár, falikép és immár tányéralátét és lámpaellenző illusztrátora. Interjúnk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. december 13. Antal-Ferencz Ildikó

Hogyan, miért lettél illusztrátor-grafikus? Mindig is gyermekeknek rajzoltál?

Mindig is szerettem rajzolni, általános iskola után a Képzőművészeti Szakközépiskolába mentem könyv szakra. Ott kezdtem el gyerekkönyvekhez illusztrációkat készíteni. Majd érettségi után két évet dolgoztam a Pannónia animációs filmstúdióban, aztán felvettek az Iparművészeti Főiskola grafika-tipográfia szakára. Alapvetően mindig inkább a gyerekeknek szóló színes, vidám, ha lehet humoros illusztrációk érdekeltek. Felnőtteknek csak nagyon ritkán rajzoltam eddig, többnyire inkább valamilyen humoros dolgot, könyvborítókra.

Nagyon jellegzetesek a rajzaid, amellett, hogy nagyon színesek, kedvesek, rögtön felismerhetőek. Azonnal rátaláltál a saját stílusodra vagy csak idők során alakult ki? 

Szerintem aki sokat rajzol, illusztrál idővel kialakul egy saját stílusa képi világa, ami persze jó esetben mindig egy kicsit fejlődik, alakul változik, de azért egy idő után felismerhetően karakteres marad.

Nagyon sokféle gyermekkönyvet illusztrálsz. Milyen kritériumok alapján vállalod el a megbízásokat?

Alapvetően felkérésre készítek illusztrációkat. Szerencsére, mivel már sokan ismerik a munkáimat, többnyire olyan anyagokkal keresnek meg, amelyek jellege, stílusa nem esik nagyon messze attól, amit szívesen csinálok. Természetesen, ha egy szöveg tartalmával, színvonalával nagyon nem tudok azonosulni, azt nem vállalom el, de ez ritkán fordul elő.  Többnyire egyébként inkább az irreális határidővel vagy fizetési feltételekkel szokott előfordulni probléma.

Az általad illusztrált könyvek között sok a vallásos témájú. Ez miért alakult így?

Alapvetően ezt sem én találtam ki magamnak, hanem egy angol kiadó keresett meg először azzal hogy illusztráljak nekik egy gyerekbibliát. Ezt követően szaporodtak meg a vallásos témájú könyvekhez való felkérések. Eleinte tartottam ettől a témától, de most már megszerettem. Mivel hívő katolikus vagyok, nekem egy plusz lelki élménnyel, akár egy lelkigyakorlattal is felér egy-egy vallásos témájú könyv illusztrálása, mivel rajzolás közben sokkal inkább bele kell helyezkedni egy-egy történetbe, “belebújni valakinek a bőrébe”.

Az advent számodra is kiemelt időszak, ilyenkor a már jól ismert családi naptárad is megjelenik a könyvesboltok polcain, vásárok standjain. A családi naptár hogyan készül, milyen rajzaid kerülnek bele?

Családi naptárt már évek óta csinálunk, szerencsére egyre többen szeretik és számítanak rá. Minden évben az adott évi számomra legkedvesebb rajzaim kerülnek bele.

Faliképeket is készítesz a rajzaidból, gyerekszobákba. Olyankor milyen szempont szerint válogatsz?

Faliképeket azokból az illusztrációimból készítek, amelyek képként is jók. Mivel sok rajzom csak a szöveggel együtt komplett egész, ezért nem mindegyik állja meg a helyét gyerekszobaképként. Kedves élmény számomra, amikor olyan emberek, gyerekek jönnek oda hozzám a vásárokon, akiknek valamelyik grafikám felkerült a falukra.

Idén először készítesz tányéralátéteket és lámpaellenzőket, amiket adventi asztaldísznek, illetve gyerekszobába éjszakai fénynek szánsz. Honnan jöttek az ötletek?

A tányéralátét ötlet egyik párizsi utunk során vásárolt, a város nevezetességeit jó grafikai stílusban megörökítő alátét ötletéből jött, amiből többet ajándékként megvásároltunk. Gondoltam, ezt itthon is meg lehetne valósítani, csak gyártót nem volt egyszerű találni; de végül szerencsére sikerült egy olyan nyomdát találni, aki kis példányszámban és még elfogadható áron tud műanyagra nyomtatni. A mécsesernyő ötlete meg tulajdonképpen ennek a továbbfejlesztéséből jött, mikor láttuk milyen szépen átvilágítja a fény a műanyagot.

 

Ha már szóba jött a párizsi út… A lakásod az irodád, a műtermed és a könyvesboltod is, és az ezzel járó nagyon sokféle ügyintézést magad bonyolítod, a férjed segítségével. Ő milyen minőségben és mennyire lelkesen segít neked?

A férjemmel alapvetően együtt dolgozunk – ő a Képzőművészeti Főiskolán végzett festő szakon –, az együttes munka minden jó és rossz oldalával együtt. Sokszor vitatkozunk egy-egy terven, színeken, kompozíción stb., de alapvetően mindent meg tudunk beszélni.

Min dolgozol most és milyen terveid vannak még?

Egy Jézus barátairól – apostolok, Mária, Keresztelő Szent János, stb. – szóló könyv van most előkészületben a „szentes sorozat” egy újabb darabjaként az Ecclesia kiadónál, és valószínű a Kerekítő sorozat is folytatódik majd a Móránál.

Akit érdekel egy Kállai Nagy Krisztina-féle ajándékcsomag (egy családi naptár, egy tányéralátét és egy mécsesernyő), játsszon érte az FB oldalunkon!

További részletek, fényképek Kállai Nagy Kriszta képeiről ITT.