Egy olimpiai bajnok vallomása: „Minden a családban dől el”

A sport fontosságáról és a család hihetetlen erejéről beszélt a Családhálónak adott interjújában Fábián László, hatszoros világ-, ötszörös Európa-bajnok olimpiai győztes öttusázó. A négygyermekes családapa az Orczy Park ügyvezető igazgatójaként otthont ad portálunk rendezvényének, a Családháló Olimpiának is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. bencze.aron

A sport fontosságáról és a család hihetetlen erejéről beszélt a Családhálónak adott interjújában Fábián László, hatszoros világ-, ötszörös Európa-bajnok olimpiai győztes öttusázó. A négygyermekes családapa az Orczy Park ügyvezető igazgatójaként otthont ad portálunk rendezvényének, a Családháló Olimpiának is.


– Túl vagyunk az Európa-bajnokság csoportkörén. A Chams Sport Pub tulajdonosaként gyakran nézi a meccset a vendégekkel?

– Változó a gyakorlat, mind a három étteremben voltam már lent az EB ürügyén, de az igazi élvezet egyértelműen az, amikor otthon a hat éves kisfiammal ugrándozunk a kedvenc csapatunk sikeréért. Az egyértelmű favorit számunka Spanyolország, de minden meccsen megtaláljunk a szimpatikus gárdát.  A spanyolok címvédését várjuk, bár ahogy Nyilasi Tibi is megfogalmazta, valójában még nem tudjuk, mire is képesek, mert a csoportmeccsek alatt nem kellett megmutatniuk tudásukat. Eddig az Eb-n jó mérkőzéseket láthattunk, egyik sem volt előre lefutott kilencven perc.

Az öttusázók szereplése sem az Londonban. Mit vár tőlük?

– Nagyon bízom abban, hogy a két-két férfi és női öttusázónk harcban lesz az éremért, vagy akár az érmekért.  Az pedig már a remény kategóriába tartozik, hogy valamelyikük a dobogó legfelső fokára állhat fel az olimpián. Egy biztos, mindannyiukat alkalmasnak tartom a sikerekre. Bizakodásomat az utánpótlás pozitív helyzete is erősíti: rengeteg tehetséges fiatallal találkoztam az elmúlt időben.

– Esetleg a volt csapatagokkal, Mizsér Attilával és Martinek Jániossal együtt szorítanak majd az érmekért augusztusban?

– Természetesen a mai napig tartjuk a kapcsolatot a fiúkkal, de megmondom őszintén, én a helyszínen szeretnék szurkolni az öttusa sikerekért, arról pedig nem tudok, hogy Attila és Jani is így tervezné. Ugyanakkor örömmel venném a társaságukat Londonban.

– Nem ez az első alkalom, hogy részt vesz az ötkarikás játékokon. Olyannyira nem, hogy még a speciális olimpiára is ellátogatott. Ráadásul több mint tizenkét éve a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnökségének a tagja. Mit lehet tudni erről a misszióról?

– A Kennedy család ötletéből indult hódító útjára a speciális olimpia, egyedül ez a szövetség viselheti az olimpia kifejezést a nevében. A fogyatékkal élők olimpiája egyébként egy évvel előzi meg az aktuális ötkarikás játékokat. Tavaly éppen Varsóban rendezték meg, ahol tízezer sportoló és több mint 40 ezer önkéntes vett részt az eseményen. A sanghaji rendezésű speciális világjátékokon például Colin Farell és Mia Farrow konferálta fel a sportolókat, az amerikai csapat zászlaját pedig Arnold Schwarzenegger vitte. Rengeteg világsztár támogatja a mozgalmat, és ami a legfontosabb: itt nem az eredmény a lényeges, hanem a lehetőség, hogy ők is teljes életet élhessenek. 4700 igazolt sportolónk magas számnak tűnhet, de tudni kell, Magyarországon csaknem félmillió fogyatékos ember él. Szeretnénk idővel mindenkihez eljutni és mindenkit ráébreszteni a sport szeretetére.

– Ahogy az óvodásokat is az oviolimpia segítségével…

– A szívemhez a nyolcadik kerületi kezdeményezés áll a legközelebb: az Losonci téri Általános Iskola évről évre megtervezi tavasszal a városrész kis ovisainak ezt az alkalmat, ahol játékos, sportos eseményen ismerik meg jobban az iskolai életet. Számukra ez egy remek alkalom arra, hogy úgy találkozzanak az iskolával, ahol nem csak tanulni, írni és számolni kell meg, hanem például sportolni. Az elmúlt három évben mindig jelen voltam Józsefvárosban ezen a rendezvényen, idén pedig meghívást kaptam a budapesti olimpia döntőjére is.

– Valóban ennyire fontos a sport a gyerekek életében?

– Véleményem szerint már ebben a korban túlzás nélkül az életre magára tanítja meg a gyereket, igaz egyelőre még játékos formában. Világossá válik számukra, ahhoz hogy ügyesek és jók legyünk, ahhoz dolgozni kell, méghozzá kitartóan. Állóképességre és kitartása van szükség, de ugyanilyen fontos a mások tisztelete és elismerése. Mindez később, mikor a nagybetűs életbe kikerülnek, olyan alapot ad mindenkinek, ami nélkül jóval nehezebb boldogulni az életben.

– Az Ön gyermekei is sportolnak?

– Legnagyobb fiam az érettségi miatt szüneteltette a vívást, amit hobbi szinten űz, és bízom benne, ősszel visszatérünk a megszokott kerékvágásba. Azt ugyan nem várom tőle, ahogy többiektől sem, hogy világbajnoki eredményeket érjenek el a sportban, azt viszont örömmel látom, ha megtanulják a korábban említett alapokat. Nagylányom a Vasas-Basket csapatában kosarazik, büszke vagyok arra, hogy hat éve veretlenek a hazai bajnokságban, és külföldön is szép sikereket érnek el. Ahogy látom, ő megfertőződött az élsport szeretetével is, és annyi energiát fektetett már bele, hogy érdemes tovább foglalkoznia vele. Kisebbik lányom nővére nyomdokaiban: épp most indult kosártáborba, emellett pedig úszik. Ezt a sportágat rendkívül fontosnak tartom, mert egyrészt biztonságot jelent, másrészt pedig kiváló alapot ad más sportokhoz is. Hat éves fiam focizik, szintén a Vasasban, és számomra meghökkentő módon van tisztában a futballistákkal, a csapatokkal és a válogatottakkal. Kedvenc játékvezetője Collina, de Kassai Viktort is felismeri már!

– Június 30-án rendezik az Orczy Parkban a Családháló Olimpiát. A helyszín ügyvezetőjeként mit gondol miért érdemes kilátogatni erre az eseményre?

– A válasz egészen egyszerű: mert minden a családban dől el. Az emberek élete ott fogalmazódik meg, és ott is dől el, milyen irányt vesz a jövőben. Ha a családtagok együtt tudnak gondolkozni és lélegezni, az mindenképpen jó a helyi közösségnek és az egész társadalomnak. Szükség van olyan eseményekre és rendezvényekre, amelyek az összetartozást erősítik és lehetőséget ad másoknak is, hogy családban gondolkozzanak. Érdemes, mert tényleg rengeteg erő és energia van benne.