„Egyetlen hely sincs a világon, ahol biztonságban lennénk…” – interjú Larry Jacobs-szal, a Családok Világkongresszusának igazgatójával

Idén Magyarország kapta a megtisztelő feladatot, hogy megszervezze a Családok Világkongresszusának csúcstalálkozóját, amelyre május 24-28. között kerül sor. A Családháló Larry Jacobs-t, a rendezvény igazgatóját kérdezte keresztény értékrendről, a család újradefiniálásának ijesztő folyamatáról és a kongresszus céljairól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. április 07. Családháló

Családháló: Mi a véleménye azokról a törekvésekről, amelyek újra akarják definiálni a család fogalmát?

Larry Jacobs: A „család” kifejezést és a mögötte álló értéket mindig is sok támadás érte az emberiség történelme során azon irányokból, amelyek a „különleges jogok” dobozba akarták és akarják beleerőltetni a család fogalmát. A legújabb ilyen célú folyamatok a XX. században életre kelt globális szexuális forradalomból születtek, s amelynek legfőbb képviselői a neoliberálisok, a baloldali szélsőségesek és a szexuális radikálisok. A Családok Világkongresszusában (WCF) azt az álláspontot képviseljük, mely szerint a „természetes családot” egy férfi, egy nő és a kettejük egyesüléséből származó gyerekek alkotják, s kizárólag ebben a formában képezik a társadalom alapját. A „természetes” jelzőt 1998-ban helyeztük a „család” kifejezés mellé, mert akkoriban kezdtek megerősödni azok az irányok, amelyek a család fogalmát elkezdték újradefiniálni.

CSH: Mi a célja a csúcstalálkozónak? Ön mit szeretne látni, tapasztalni a rendezvény ideje alatt és utána?

L.J.:  A XI. Családok Világkongresszusának az elsődleges célja az, hogy a természetes családokat, mint a prosperáló és egészséges társadalom alapvető és egyedüli módon fenntartható alapját megünnepeljük. A rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek majd magas rangú politikusok, szülők, szakemberek, tudósok, vallási vezetők és aktivisták. Több mint 80 országból 2000 küldöttet várunk Budapestre, köztük olyanokat is, mint Donald Trump vagy Mike Pence.

CSH: Miért éppen Magyarországra esett idén a választás?

L. J: Az önök hazája különlegesen szerencsés helyzetbe van, amiért egy igazán családbarát kormányt tudhat magáénak. Ez volt az egyik legfőbb szempont, s reméljük, azáltal, hogy idén Budapest ad otthont a rendezvénynek, felhívhatjuk a közép- és kelet-európai országok figyelmét arra, hogy hogyan kell(ene) a poszt-kommunista országokban visszaállítani a helyes értékrendet. Azt szeretnénk, ha minél több nemzet lenne családbarát, és a családok (a természetes családok) megerősödnének. Szeretnénk elérni egy nemzetközi pro-life mozgalom megszületését, amely kampányaival szembe tudna szállni a posztmodern, neoliberális propagandával. Azt szeretnénk, ha Magyarország modellként szolgálna ennek a globális mozgalomnak az útjára indításához.

CSH: Magyarország tartja magát: nálunk az elképesztő nyomás ellenére sem engedélyezte a kormány az azonos neműek házasságát…

L. J.: Sajnos azt kell mondanom, hogy egyetlen hely sincs a világon, ahol biztonságban lennénk. Nagy veszélyben vagyunk, mert az LGBT-mozgalom hatalmas erőkkel törekszik a hatalomátvételre, és egyre kevesebb az olyan ország, amelynek vezetői képesek ellenállni ennek az erőnek. Magyarország egyike a kevés kivételnek, ám sok olyan ország van, amely bevehetetlen bástyának tűnt, mégis elesett. Gondoljunk csak a kimondottan katolikus Mexikóra, ahol mindössze öt év alatt legalizálták az abortuszt és engedélyezték az egyneműek házasságát. Ha a következő magyarországi választásokon a liberálisok kerülnek hatalomra, itt is bármi megtörténhet.

CSH: Mit tehetünk társadalmi szinten és egyénileg, hogy megállítsuk ezt a folyamatot?

L. J.: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. S hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy a keresztény közösségek legyenek minél erősebbek. Hogy a házasságok legyenek megingathatatlanok. Hogy a valódi értékekre és erényekre helyezzük a hangsúlyt. Hogy legyünk minél jobban informáltak úgy globálisan mint helyi szinten, s építsünk ki minél szélesebb hálózatot azokkal, akik egy állásponton vannak velünk. Csatlakozzunk olyan családközpontú szervezetekhez, mint a CitizenGo, a Nagycsaládok Szövetsége, a WCF. De a legfontosabb mégis az, hogy ne a kormányban, politikusokban, vagy az éppen aktuálisan legnépszerűbb közszereplőkben higgyünk, hanem Istenben. Imádkozzunk, gondolkodjunk, cselekedjünk – és soha ne adjuk fel! Mert Isten segítségével minden lehetséges.