Egyszer minden gyerek szobatiszta lesz! Nyugalom.

„Te láttál már pelenkás iskolást?” „Nem.” „Na, látod. Majd megtanulja, mikor pisiljen a bilibe!” Jól emlékszem nagymamám szavaira, amikor azon aggódtam csemetéim növekedésével párhuzamosan, hogy melyik, mikortól válik szobatisztává.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. november 16. Vajda Boglárka

Elkerülhetetlen minden kisgyermekes családnál, hogy eljön az az idő, amikor szobatisztaságra kell nevelnie gyermekét. Arról, hogy mikor jön el ez a pillanat és mikortól aggódjunk, ha még mindig pelenkás a csemeténk, mindezekről Király Anikóval a Ficserke Családi napközi vezetőjével és Törköly Karolina háromgyermekes édesanyával beszélgettünk.

Családháló: Többgyermekes édesanyaként mi a tapasztalatod?

Törköly Karolina: Ez szerintem egy nagyon kényes téma, hiszen változó, hogy melyik gyereknél mikor következik el az átszokásnak az ideje. Nálunk, hogy saját példával éljek: nagyon korán elkezdett Boróka beszélni, és vártam, hogy átszokik a pelenkáról, és ez nem történt meg. Egyre jobban vártam, én is egyre idegesebb lettem, hogy még mindig nem pisil bilibe. Azóta sem. Illetve érdekes, mert amikor átmegyünk az óvodába a beszoktatásra, akkor a kis toaletteket előszeretettel használja, de otthon nem.

CSH: Anikó, szakemberként, hogy látod? Mit tanácsolnál Annának?

Király Anikó: Úgy vélem minden szülőnek türelmesnek kell(ene) lennie ezzel kapcsolatban, ez ugyanis egy ugyanolyan készség mint például a járni tudás, a beszéd kezdete. Minden gyereknél máskor jön el az a pont, hogy ez a gyerek készen áll az adott helyzetre. Általában 18-30 hónapos kor között jön el az ideje annak, hogy a kisgyermek leszokik a pelenkáról és szobatiszta lesz, de természetesen vannak olyan tényezők, amik befolyásolják ezt, amikor például már azt hisszük, hogy szobatiszta és akkor egy olyan helyzet áll fent, hogy megszületett mondjuk a kistestvér, akiről gondoskodnak otthon, látja, hogy őt pelenkázzák, ez lehet egy olyan tényező, ami nem segíti elő a szobatisztaságot.

CSH: Érdemes a gyerekkel szóba hozni a témát és ezáltal is kicsit „nyomasztani” a gyereket, hogy jó lenne, ha ez megtörténne, vagy erről inkább ne beszéljünk és majd alakul valahogy.

KA: Amikor a szülő úgy érzi, hogy a gyerkőc kész van rá, mert ennek vannak jelei. Például hosszabb ideig, akár az alvás alatt, akár hosszabb játék alatt száraz marad a pelenka. Akkor már a gyerek képes arra, hogy szobatisztává váljon. ha tud beszélni a gyermek, akkor érdemes elmondani neki, mi az amit várunk tőle. Hogy felvesszük most ezt a bugyit, és ha szólsz, akkor a bilire, wc-re felülve sikerülhet. Ezt könnyű kommunikálni. Azt, hogy mi a szülő részéről az elvárás. Ilyenkor a gyerekek tudnak már jelezni, el tudja mondani.

CSH: Karolina, te hogy kommunikáltad Boróka felé, hogy itt az ideje a szobatisztaságnak?

TK: Én úgy, hogy korán elkezdtünk átjárni az oviba, ahol nagyon szeret ott lenni. Én régóta látom rajta, hogy a gyerekek társasága neki nagyon fontos és jó dolog és próbáltam összekötni, ha leszoknál a pelenkáról, akkor már mehetnél. Néha talán túl erőszakos voltam. Meg azt látom, hogy belefeledkezik a játékba és kényelmes a pelenka.

CSH: Ha kényelmetlenné tennénk a viselést, akár visszatérnénk a textilpelenkához, segíthetne?

KA: Manapság már a régi, hagyományos textilpelenka nincs benne a köztudatba, hogy nem tudom, hogy van-e család, aki ezt a módszert megpróbálja. Én azt veszem észre a családi napköziben, hogy a gyermekek közössége nagyban hozzásegíthet ehhez az átváltáshoz. A kisebbek látják a nagyobbakat, hogy az bilire ül, megismerik a folyamatát. Ez lehet motiváló erő ilyen esetben.

CSH: Mi történik, ha valaki 30 hónapos kor után sem lesz szobatiszta?

KA: Teljesen egyéni, ahogy említettem a leszokás. Három év körül a gyermekek nagy része már óvodába, közösségbe kerül, és ott elvárás, hogy szobatiszta legyen a gyerek. A délutáni alvásoknál vagy éjszaka még teljesen normális, hogy pelenkát hord, mert bepisil a hosszú alvásidő miatt. Ha visszatérő és a későbbi korban is tapasztalható a probléma és a gyermek nem szokik át teljesen, akkor érdemes szakemberhez fordulni.