Egyszer minden gyerek szobatiszta lesz! Nyugalom.

„Te láttál már pelenkás iskolást?” „Nem.” „Na, látod. Majd megtanulja, mikor pisiljen a bilibe!” Jól emlékszem nagymamám szavaira, amikor azon aggódtam csemetéim növekedésével párhuzamosan, hogy melyik, mikortól válik szobatisztává.

család
2017. november 16. Vajda Boglárka

Elkerülhetetlen minden kisgyermekes családnál, hogy eljön az az idő, amikor szobatisztaságra kell nevelnie gyermekét. Arról, hogy mikor jön el ez a pillanat és mikortól aggódjunk, ha még mindig pelenkás a csemeténk, mindezekről Király Anikóval a Ficserke Családi napközi vezetőjével és Törköly Karolina háromgyermekes édesanyával beszélgettünk.

Családháló: Többgyermekes édesanyaként mi a tapasztalatod?

Törköly Karolina: Ez szerintem egy nagyon kényes téma, hiszen változó, hogy melyik gyereknél mikor következik el az átszokásnak az ideje. Nálunk, hogy saját példával éljek: nagyon korán elkezdett Boróka beszélni, és vártam, hogy átszokik a pelenkáról, és ez nem történt meg. Egyre jobban vártam, én is egyre idegesebb lettem, hogy még mindig nem pisil bilibe. Azóta sem. Illetve érdekes, mert amikor átmegyünk az óvodába a beszoktatásra, akkor a kis toaletteket előszeretettel használja, de otthon nem.

CSH: Anikó, szakemberként, hogy látod? Mit tanácsolnál Annának?

Király Anikó: Úgy vélem minden szülőnek türelmesnek kell(ene) lennie ezzel kapcsolatban, ez ugyanis egy ugyanolyan készség mint például a járni tudás, a beszéd kezdete. Minden gyereknél máskor jön el az a pont, hogy ez a gyerek készen áll az adott helyzetre. Általában 18-30 hónapos kor között jön el az ideje annak, hogy a kisgyermek leszokik a pelenkáról és szobatiszta lesz, de természetesen vannak olyan tényezők, amik befolyásolják ezt, amikor például már azt hisszük, hogy szobatiszta és akkor egy olyan helyzet áll fent, hogy megszületett mondjuk a kistestvér, akiről gondoskodnak otthon, látja, hogy őt pelenkázzák, ez lehet egy olyan tényező, ami nem segíti elő a szobatisztaságot.

CSH: Érdemes a gyerekkel szóba hozni a témát és ezáltal is kicsit „nyomasztani” a gyereket, hogy jó lenne, ha ez megtörténne, vagy erről inkább ne beszéljünk és majd alakul valahogy.

KA: Amikor a szülő úgy érzi, hogy a gyerkőc kész van rá, mert ennek vannak jelei. Például hosszabb ideig, akár az alvás alatt, akár hosszabb játék alatt száraz marad a pelenka. Akkor már a gyerek képes arra, hogy szobatisztává váljon. ha tud beszélni a gyermek, akkor érdemes elmondani neki, mi az amit várunk tőle. Hogy felvesszük most ezt a bugyit, és ha szólsz, akkor a bilire, wc-re felülve sikerülhet. Ezt könnyű kommunikálni. Azt, hogy mi a szülő részéről az elvárás. Ilyenkor a gyerekek tudnak már jelezni, el tudja mondani.

CSH: Karolina, te hogy kommunikáltad Boróka felé, hogy itt az ideje a szobatisztaságnak?

TK: Én úgy, hogy korán elkezdtünk átjárni az oviba, ahol nagyon szeret ott lenni. Én régóta látom rajta, hogy a gyerekek társasága neki nagyon fontos és jó dolog és próbáltam összekötni, ha leszoknál a pelenkáról, akkor már mehetnél. Néha talán túl erőszakos voltam. Meg azt látom, hogy belefeledkezik a játékba és kényelmes a pelenka.

CSH: Ha kényelmetlenné tennénk a viselést, akár visszatérnénk a textilpelenkához, segíthetne?

KA: Manapság már a régi, hagyományos textilpelenka nincs benne a köztudatba, hogy nem tudom, hogy van-e család, aki ezt a módszert megpróbálja. Én azt veszem észre a családi napköziben, hogy a gyermekek közössége nagyban hozzásegíthet ehhez az átváltáshoz. A kisebbek látják a nagyobbakat, hogy az bilire ül, megismerik a folyamatát. Ez lehet motiváló erő ilyen esetben.

CSH: Mi történik, ha valaki 30 hónapos kor után sem lesz szobatiszta?

KA: Teljesen egyéni, ahogy említettem a leszokás. Három év körül a gyermekek nagy része már óvodába, közösségbe kerül, és ott elvárás, hogy szobatiszta legyen a gyerek. A délutáni alvásoknál vagy éjszaka még teljesen normális, hogy pelenkát hord, mert bepisil a hosszú alvásidő miatt. Ha visszatérő és a későbbi korban is tapasztalható a probléma és a gyermek nem szokik át teljesen, akkor érdemes szakemberhez fordulni.