Esztergályos Cecília: Katasztrófa ami a világban zajlik. De ahhoz, hogy az ember éljen, meg kell találnia a jót abban, ahol él!

Húsvéti készülődés, bejgli sütés közben értük el Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színművészt. Várja az unokák érkezését, töretlen energiával országszerte különböző darabokban játszik, de azt sem titkolja, ha lelkileg a padlóra kerül. "Az nem baj, ha elesettek vagyunk, a megoldást kell ismerni a felálláshoz" -vallja a Művésznő.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. április 13. Vajda Boglárka

Családháló: Húsvétkor is mindig készít bejglit?

Esztergályos Cecília: Nálunk Karácsonykor és Húsvétkor is mindig volt bejgli, régebben a nagymamám, a mamám és ma már én készítem.

CSH: Minden művész az ünnepek alatt dolgozik a legtöbbet. Hogyan egyezteti Ön a családot, a hivatásával?

EC: Van egy nap, a Húsvét hétfő, amikor meglátogatnak minket az unokáink a lányommal, és a vejemmel.. Ez az egyetlen összejövetel Húsvétkor. Az én családommal májusban találkozunk.

CSH: Ha visszagondol a régi Húsvétokra: tartották a néphagyományokat? Ön díszített tojást? Várta a Húsvétokat?

EC: Mindig készültünk a Húsvétokra, sonkát főztünk, Nagyszombaton pedig ünnepi vacsora volt. A mamámmal festettünk rendszeresen tojásokat is.

CSH: A Húsvét hétfőkről van élménye? A locsolkodás hagyományát tartották?

EC: Nem. Két fiútestvérem van, gyerekként még csak-csak tartottuk, akkor az osztálytársak is meglátogattak locsolni, de később már nem tartottuk ezt.

CSH: Az unokáival nem szokott tojást festeni, amikor meglátogatják Önöket?

EC: Nem. Ilyenkor együtt ebédelünk egy étteremben. Megünnepeljük az összes születésnapot, névnapot, amik voltak és lesznek az évben.

CSH: Nyáron is nyaralnak Önöknél az unokák?

EC: Igen, amikor idejük engedi, jönnek. Akkor sokat vagyunk együtt. Egyre többet sportolnak, szép eredményeket érnek el.

fotó:korutiszinhaz.hu

CSH: Sok darabban, több színházban játszik.

EC: Jelen pillanatban. De bármi jöhet, egy fuvallat, és már az ember nem játszik annyi helyen. Az Új Színházban most öt darabban játszom.

fotó: Újszínház.hu

CSH: Ebből a sok darabból van kedvence?

EC: Hogyne. A Sári bíró az Új Színházban, egy hónappal ezelőtt volt a bemutatója, a Mici néni két élete pedig a József Attila Színházban, a Maude és Harold a Körúti Színházban. Nyáron még játszom Zsombón,  a Csókos asszonyban augusztus 4-én, 5-én és 6-án, aminek a próbái július 17-én indulnak.

fotó: Újszínház.hu

CSH: Vidéken is többször játszik. Nem fárasztó néha a sok utazás?

EC: Nem, még fiatal vagyok. Csak 74 múltam. Még bőven bírom, ha Isten is úgy akarja, akkor van időm.

CSH: Akkor most nyáron sem pihen Művésznő.

EC: Ez kevés, kevés. (nevet) Szeptemberben pedig az új évadban, az Új Színházban a Zserbó tangó indul. Tordai Terivel, Bordán Irénnel és Dörner Györggyel lépünk színpadra. 100 oldal szöveg. A Sári bíró is 93 volt.

CSH: Milyen módszerrel tanulja meg ezeket Művésznő?

EC: A legfontosabb, hogy szeressem a darabot. Ha nem szeretem, tanulni sem tudom. Csak úgy lehet tanulni, hogy szereted amit csinálsz. Mindenre ez vonatkozik. Nem csak papolok, hanem így is gondolom.  Másrészről fontos, hogy jó rendezővel dolgozom. Ha minden rendben van, egyszerűen befogadja az ember agya. Örülök, ha tanulhatom.

CSH: Volt már olyan szerep, amit visszautasított, mert nem tetszett?

EC: Nem fordult még elő. Egy darabban volt egyszer, de akkor otthagytam a színházat is. Az elmúlt 55 évre azonban nem jellemző, hogy visszautasítottam volna valamit.

CSH: Az elmúlt 55 év alatt hány karaktert formált már meg, hányat játszott?

EC: Ahány létezik a világon.

fotó: Újszínház.hu

CSH: Annak, hogy ilyen élettel teli, élet igenlő, mindig jókedvű, annak mi a titka?

EC: Nem vagyok mindig jókedvű. Akkor elmeháborodott lennék. Szó nincs róla. Rengetegszer előfordul, hogy a szőnyeg, ágy alatt vagyok a lelkemmel, de mindig megpróbálom kiásni magam onnan, és továbblépni addig, ameddig lehet. Ez így igaz. Ha például megnézem a híreket, az nagyon szomorú. Katasztrófa ami a világban zajlik. De ahhoz, hogy az ember éljen, meg kell találnia a jót abban, ahol él. Így gondolom. Különben nem lehet élni. Mérlegelni kell, hogy hogyan lehet becsempészni a jót a rosszba.

CSH: A színház mellett sok szép festményt és szobrot is készít.

EC: Fonyódon lesz kiállításom június végén egy magánházban.

CSH: Ez egyértelműen kikapcsolódás Önnek?

EC: Maximálisan. Mint a mennyországban, úgy érzem magam ha alkotok.

fotó: esztergalyoscecilia.hu