Hét éve a gyerekekért

Immár hét éve, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítvány megkezdte munkáját. A szervezet működéséről kérdeztük Gesztes Évát, az alapítvány elnökét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 06. Gyarmati Orsolya

Immár hét éve, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítvány megkezdte működését. A szervezet működéséről kérdeztük Gesztes Évát, az alapítvány elnökét.


– Hét éve működik a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. Ki hívta életre a szervezetet és mennyire volt hiánypótló az alapítvány létrejötte?

– A Magyar Gyermekmentő Alapítványt orvosok és ápolók hozták életre, az eddig ellátott 10.000 gyermek pedig azt hiszem, választ ad arra a kérdésre, hogy mennyire hiányzott Magyarországról egy ilyen szervezet.

– Milyen eszközök használatát vezették be, amelyek korábban nem voltak jelen Magyarországon?

– Húzósíneket, végtagtörések rögzítésére alkalmas vákuumsíneket, kimentő eszközöket, gyermekekre fejlesztett gerincágyakat, csontba fúrható tűket folyadékpótláshoz, életmentő gyógyszerek beadásához, csecsemők lélegeztetésére is alkalmas respirátorokat, CO-érzékelőket gázmérgezés kimutatására, hűtőmatracokat testhűtésre a súlyos koponyasérült vagy újraélesztett betegek számára a jobb neurológiai kimenetel érdekében, speciális, gyermekgyógyászatban alkalmazandó gyógyszereket, porlasztható szereket, égési kötszeret és rögzítő eszközöket csecsemők számára mentőben való biztonságos szállításhoz.

– Mitől más egy gyermekmentő autó, mint egy “hagyományos”?

– Minden rendelkezésre álló eszköz teljes méretválasztékban van jelen, így 0-100 éves korig bármely testmérettel rendelkező beteg megfelelően ellátható. A Gyermek Mentőorvosi Kocsi (MOK) egy személyautó, amely nem szállít beteget. Feladata a súlyos állapotban lévő gyermekek állapotának a stabilizálása. Ha szükséges, az autón szolgálatot teljesítő szakorvos ellátás után bekíséri a beteget a helyi, orvos nélküli helyszínre riasztott mentőautóval a kórházba. Amennyiben erre nincsen szükség, az orvos továbbküldhető a következő súlyos állapotú beteghez, így szaktudása jobban kihasználható. A MOK-n csak két ember teljesít szolgálatot, egy többnyire főállásban gyermekintenzív osztályon dolgozó szakorvos és egy szakápoló, aki egyben az autó gépkocsivezetője is. A MOK 60 km-es körzetben bevethető, mert kis autó lévén gyorsabban mozog, de a városi forgalomban is könnyebben előrejut és működtetése is gazdaságosabb. Ezek az autók a gyermekintenzív osztályok meghosszabbított karjai. A MOK-ok kórházhoz, klinikákhoz rendeltek, ez biztosítja a folyamatos betegkövetést, a jó szakmai együttműködést.

– Hogyan  működnek együtt az Országos Mentőszolgálattal?

– Az OMSZ központi irányító csoportja végzi az autók irányítását. Szakszemélyzetünk az OMSZ közalkalmazottjaként végzi munkáját. Egyes autóink üzemanyagköltségét szintén az OMSZ fedezi.

– Adományokból és pályázati pénzekből tartják fent magukat. Nem nehéz így működni?

– Sajnos nehéz és úgy tűnik, egyre nehezebb lesz. Egyrészt azért, mert már négy helyen végzünk mentést az országban, másrészt azért, mert az életmentő eszközök beszerzése is egyre költségesebb, illetve a felajánlott 1 százalékok összege is alacsonyabb az adótörvények változása miatt. Mindemellett naponta jönnek létre új alapítványok, ezért a verseny is nagyon szoros, és aki nem költ reklámra, az lemarad. Alapítványunk mindent önerőből tesz, nem költünk hirdetésekre.


 

– Mire lenne még szükségük a még hatékonyabb működés érdekében?

– Stabil anyagi bázisra, eszközeink, autóink megfelelő időben történő cseréjére, személyzetünk jobb anyagi megbecsülésére, hogy megakadályozhassuk az elvándorlást, önkéntesekre, akik hozzánk hasonlóan szabadidejükből, ellenszolgáltatás nélkül segítik céljainkat.

– Mikor kell Önöket riasztani?

– Minket nem tud közvetlenül hívni a segélykérő. A 104-es vagy 112-es számot kell hívni, ha baj van, és az OMSZ iránytó csoportja dönt arról, hogy a bejelentés alapján indokolt-e bevetni minket.

– Évente hány esethez riasztják az MGYA munkatársait?

– Évente kb. 3000 esetet látunk el.

– Országszerte ingyenes elsősegély-tanfolyamokat tartanak. Honnan az ötlet? Eddig hány embernek adták át az alapvető ismereteket?

– Sajnos a munkánk során azt tapasztaltuk, hogy eseteink 80 százaléka megelőzhető lenne, ha tudnák a kisgyermekes szülők, mire kellene odafigyelni. Azt is szomorúan látjuk sokszor, hogy nem segítenek megfelelően addig, amíg megérkezik a mentő és ezzel sok bajt lehet okozni. Az első tíz perc megpecsételheti a beteg sorsát. Ezért kezdtünk el tanítani. Az életmentés gyorsan elsajátítható, egyszer kell két-három órát rászánni. Az ajánlások ma már egyszerűek, mondhatjuk, hogy gyerekjáték megtanulni és életet menthetünk vele. Fontos azonban felhívni arra a figyelmet, hogy csak biztos forrásból merítsünk! Sok helytelen ellátási módot lehet olvasni például az interneten. Képzéseink országszerte elérhetőek és ingyenesek, azért, hogy ne pénzkérdés legyen az ismeretek megszerzésének lehetősége. Jelentkezni honlapunkon, www.mgya.org keresztül tudnak az érdeklődők.