Hit, tudás és értékrend – Mi a válasz a jövő kérdéseire?

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. május 24. Vajda Boglárka

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az idei Keresztény Szigeten, amelyet 2018. május 26-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendez meg a Margit-szigeten az ÉrtékMegőrző Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A programokról Agonás Szonja PR-munkatárssal beszélgettünk.

Családháló: A családokat érintő, égető kérdésekről is szól az idei Keresztény Sziget. Ma tényleg kérdés, hogy a gyermekeink miként viszonyuljanak az okos eszközök adta lehetőségekhez. A család mellett az iskolának is fontos szerepe van a helyes iránymutatásban. Ezekben is segítenek a Szigeten az előadások?

Agonás Szonja: A délutáni pódiumbeszélgetéseknek épp az az egyik legfőbb céljuk, hogy rámutassunk, az értékrend mekkora segítő szerepet nyújt abban, hogy megváltozott világunkban megfelelően tájékozódjunk.

A világháló miatt ma percek alatt több információ lesz közkinccsé, mint korábban évtizedek alatt, miközben egy átlagembernek ennyivel több információra természetesen közel nincs szüksége. Hitünk szerint a keresztény értékrend nagyon jó rendezőelvként tud működni abban, hogy megfelelően súlyozzuk a ránk ömlő információkat.

A digitális világ a generációk közötti szakadékokat is elmélyítette, ezt a problémát is körüljárjuk, de arról is lesz szó, hogy az iskoláink hogyan felelhetnek meg a lehető legjobban a digitalizált világ kihívásainak, hogyan tudják az okos eszközöket jól alkalmazni az oktatásban, nevelésben.

CSH: Ötleteket, támpontot nyújtanak nekünk, szülőknek? A pedagógusok is választ kaphatnak a kérdéseikre?

ASZ: Mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak hasznosak lesznek ezek a karcosnak és gyakorlatiasnak szánt eszmecserék, ráadásul egy-egy beszélgetés végén a hallgatók is kérdezhetik majd szakértőinket.

A pedagógusokat várja társrendezvényünk, az I. Pedagógus Piknik is délelőtt 9.30-tól. Ezt pedagógusok, szociológusok és mentálhigiénés szakemberek bevonásával rendezi a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Pedagógus Munkacsoportja nyolcfős pokróctársaságoknak, ugyanazon a helyszínen, a margitszigeti napközis táborban.

CSH: Milyen programokkal, lehetőségekkel várják a látogatókat?

ASZ: Több helyszínen, nagyon színvonalas és minden családot érintő kérdésekre keressük a választ. Ilyenek például:

Hat generáció – jelenlétünk jövője

A világra hosszú évszázadokon keresztül az volt a jellemző, hogy három generáció élt párhuzamosan együtt – mára azonban ez megduplázódott. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja; Horváth Bálint, a budapesti Piarista Gimnázium igazgatója; Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológus-jelölt osztja meg a gondolatait fiatalokkal és idősekkel egyaránt.

Ép lélekkel, ép testben!

A jövőben is fontos lesz, hogy ép lélekkel legyünk jelen a testünkben, akár ép az, akár nem teljesen. Az erről szóló pódiumbeszélgetés résztvevői: Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos; Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskola vívóprogramjának vezetője; Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, illetve Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnöke, az egyetlen ember, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

Egyensúly a hivatásban, nevelésben, oktatásban

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról is szó lesz a Keresztény Szigeten – nem csak pedagógusoknak. A beszélgetők viszont mindannyian hivatásuknak tartják, hogy a gyermekek tudásban és lélekben is növekedjenek. A reáltárgyakat tanító Bártfay Katalin M. Zsuzsanna az előző rendszerben is működő Svetits katolikus iskola képviseletében lesz jelen. Dejcsics Konrád a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanáraként is megszólal. Lázár László, a piarista rend oktatási igazgatója és Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja lesznek még a közbeszédben rejlő témákon túlmutató, karcosnak szánt beszélgetés résztvevői.

Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában

A legtöbb erkölcsi dilemmát felvető kérdés minden bizonnyal az utolsó pódiumbeszélgetésen kerül elő, amely a mesterséges intelligencia és a robotika, illetve a keresztény értékrend viszonyát fogja boncolgatni. Velünk lesz az egyik első magyar keresztény blogger, Bella Péter; Böszörményi – Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának két docense, Cserey György és Horváth András; az önvezető járművekkel foglalkozó kutató, Németh Balázs és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő.

A felnőtteknek szóló eszmecserék alatt a gyermekeket egész napos programok, koncert és interaktív bábelőadás várják. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz sportolási lehetőség, és mintegy harminc partnerszervezettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

CSH: Ingyenes a rendezvény?

ASZ: A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk találhatók a rendezvény honlapján (www.keresztenysziget.hu) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/keresztenysziget/)